Strona Główna OgródDrzewa i krzewy ozdobne Domowe sposoby zakwaszenia i odkwaszenia ziemi

W skrócie

  1. By zakwasić podłoże należy zastosować:
    fusy z kawy
    – kwasek cytrynowy
    – ocet
    – korę, trociny i igliwie drzew iglastych
    – kwarc i granit
    – deszczówka w przeciwieństwie do wody z krany nie powoduje odkwaszenia podłoża
  2. By odkwasić podłoże należy zastosować:
    – popiół drzewny
    – skorupki jaj
    – dolomit

Dobrze by było, gdyby wszystkie rośliny tolerowały podłoże kwaśne, albo obojętne lub też zasadowe, albo najlepiej by było im wszystkie jedno, jakie ono jest. Ale tak nie jest i czasami bywa tak, że w różnych fragmentach ogrodu musimy zmieniać odczyn ziemi by siane czy sadzone tam rośliny miały stworzone optymalne warunki rozwoju. I nie ma wyjścia, uprawiamy borówkę amerykańską – zakwaszamy podłoże, ale gdy tworzymy żywopłot z bukszpanu wieczniezielonego, podłoże ma być zasadowe.

Odczyn gleby:

  • Silnie kwaśny – pH < 4,5
  • Kwaśny – pH = 4,5-5,5
  • Lekko kwaśny – pH = 5,6-6,5
  • Obojętny – pH = 6,6-7,2       
  • Zasadowy – pH > 7,2

Zakwaszanie podłoża domowymi  sposobami

Jest mnóstwo roślin, które dobrze rozwijają się, kwitną i plonują tylko wówczas, gdy podłoże ma odczyn kwaśny. I nie ma wyjścia, takie warunki trzeba im stworzyć. Ale zanim sięgniemy po chemię, warto wypróbować domowe, naturalne sposoby zakwaszenia gleby.

Oczywiście zanim zabierzemy się za odkwaszanie podłoża, dobrze jest najpierw sprawdzić jaki jest jego rzeczywisty odczyn. Gdy pH jest zbyt wysokie, można wybrać jeden z wielu sposobów na jej zakwaszenie. Te najbardziej popularne i skuteczne to:

Fusy z kawy

Sposób prosty, ekologiczny i w pełni naturalny. Zamiast wyrzucać fusy po kawie, można je spożytkować do zakwaszenia podłoża. Ale to nie jedyna zaleta fusów. Nie tylko obniżą nam pH gleby, ale dostarczą jej również potasu, fosforu, magnezu oraz wolno uwalnianego azotu. I w zasadzie nie zawierają wapnia, który podłoże odkwasza. Niestety pH fusów to jedynie 6,2, a glebę o takim odczynie można uznać jedynie za lekko kwaśną. Nadają się zatem raczej do gleb, które były już wcześniej zakwaszone, by ich kwasowość utrzymać. Z ziemi zasadowej kwaśniej nie zrobią.

fusy z kawy zakwaszanie gleby fot. depositphotos.com

Kwasek cytrynowy

Nie do końca wiadomo jak z tym kwaskiem jest. Choć polecają go „starzy” ogrodnicy do zakwaszania gleby, to nie ma potwierdzonych wyników jego działania. Ważną rzeczą jest również to, że kwasek cytrynowy, choć powszechnie znany i używany wcale nie musi mieć pochodzenia naturalnego. Może być produktem syntetycznym, czyli chemicznym. Czy jest zatem sens jego stosowania? To już każdy ogrodnik na własną odpowiedzialność musi sprawdzić. Trudno nawet stwierdzić jakie dawki są odpowiednie. Na pewno obniża pH produktów spożywczych do których jest używany. Ale czy glebę?

Ocet

To kolejny domowy sposób na zakwaszenie podłoża. Ale ostrożnie z tym octem, gdyż przede wszystkim jest to domowy sposób na pozbycie się chwastów. Żadnego więc odkwaszania, gdy w koło rosną już rośliny. Można zrobić oprysk roztworem octu (1 część octu, 8 części wody) ale na najlepiej 2-3 tygodnie przed sadzeniem czy sianiem roślin. Przy okazji ocet odstraszy wiele szkodników i różnych nieproszonych gości jak osy, szerszenie, koty ślimaki czy mrówki. Tyle dobra w jednym. Dobrze jest jednak po tygodniu sprawdzić jaki odczyn gleby uzyskaliśmy.

Kora, trociny i igliwie drzew iglastych

To doskonały sposób na zakwaszenie podłoża, ale warunek jest jeden. By w miarę szybko uzyskać efekt, kora i igliwie muszą być mocno rozdrobnione. I takie dobrze rozdrobnione cząstki, wymieszane z podłożem bardzo szybko zakwaszą nam glebę. Mniej rozdrobionymi możemy ściółkować powierzchnie pod roślinami albo wsypywać w dołki przy sadzeniu roślin. Zarówno kora sosnowa, jak i igliwie i trociny nie tylko skutecznie zakwaszają glebę, ale również wzbogacają ją o jakże cenną próchnicę. I co ważne, zakwaszają podłoże systematycznie, przez długi czas.

kora zakwaszanie gleby w ogrodzie fot. depositphotos.com

Kwarc i granit

Bardzo często używane do ściółkowania są ozdobne żwirki i kamyczki, takie jak właśnie kwarc i granit. I one mają właściwości zakwaszające. Także nie tylko pięknie się prezentują, ale i wspomagają nasze działania. Są i takie kruszywa, które działają zasadotwórczo, trzeba zatem zwracać uwagę na rodzaj kamienia i jego właściwości.

Deszczówka

Woda deszczowa co prawa nie zakwasza podłoża, ale w przeciwieństwie do tej z kranu nie zawiera wapnia, dzięki czemu nie wpływa na zmianę odczynu gleby. Warto zatem ją do podlewania roślin stosować.

Odkwaszanie podłoża domowymi sposobami

Zadbaliśmy o rośliny, które lubią ziemię kwaśną, czas na te, które zdecydowanie preferują podłoże zasadowe. I tutaj jest kilka domowych sposobów na to, by odczyn gleby zmienić. Jest to o tyle istotne, że rośliny preferujące wysokie pH a zasadzone w podłożu kwaśnym, mają problem z dostępem do składników odżywczych, przez co słabiej rosną i marnie plonują lub kwitną. Do tego zaczynają być mało odporne na choroby. Nie ma wielu domowych sposobów na odkwaszanie, ale warto stosować te dostępne.

Popiół drzewny

To niezwykle skuteczny sposób na odkwaszanie podłoża. Popiół uważany jest zazwyczaj za odpad, a on doskonale i skutecznie odkwasi podłoże. Powinno się go stosować wiosną albo jesienią, dlatego najlepiej jest w tzw. międzyczasie go magazynować, robiąc z niego popiołowy kompost. A że kompost robi się pod wpływem azotu (popiół nie zawiera go wcale), trzeba zatem nieco taki przyszły kompost wspomóc.

Dobrze jest przygotować dużą skrzynię, a w niej warstwami układać liście, skoszoną trawę, trociny, obornik, igły drzew iglastych (wszystko to nie może nosić śladów chorób) i przesypywać to popiołem. Taki przekładaniec. Można go tworzyć sukcesywnie a następnie przekopać wraz z podłożem. Można również przekopywać z podłożem czysty popiół wiosną przed siewami lub jesienią po zbiorach. Najbardziej wartościowy jest z drzew liściastych. Popiół drzewny jest źródłem nie tylko wapnia, które odkwasza ziemię, jest również bogaty w potas i fosfor a takie w różne mikroelementy.

popiół drzewny odkwaszanie gleby fot. depositphotos.com

Skorupki jaj

Raczej nie ma możliwości, by zebrać jednorazowo tyle skorupek, żeby dały radę odkwasić większą powierzchnię. Ale jest to idealny, doraźny sposób na odkwaszanie podłoża i utrzymywanie jego zasadowego charakteru. Za każdym razem, kiedy zużyjemy jajka, skorupki trzeba wysuszyć a następnie drobno skruszyć i wysypywać je w miejscach, w których rosną rośliny preferujące podłoże o odczynie zasadowym.

skorupki jaj pokruszone odkwaszanie gleby fot. depositphotos.com

Dolomit

Nie jest to oczywiście domowy sposób na odkwaszenie gleby, bo kto z nas ma kopalnię dolomitu? Ale jest to sposób w pełni naturalny, a do tego tani. Mało tego, przy okazji wzbogacimy podłoże sporą dawką magnezu a także mnóstwem mikroelementów (mangan, miedź, żelazo, bor, cynk, chrom i molibden)

fot. główne depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!