Drożdże są jednokomórkowymi organizmami, które należą do królestwa grzybów. Rozpoznano i opisano około 1500 różnych ich gatunków. Można więc się domyślić, że są niezwykle powszechne w naszym środowisku. Jedne z nich — drożdże szlachetne, należące do szczepu (Saccharomyces cerevisiae), znane jako drożdże piekarskie, znalazły swoje zastosowanie w przemyśle. Te maleńkie organizmy są cenione również przez ogrodników i osoby prowadzące ekologiczne uprawy. Sprawdźmy, dlaczego warto stosować nawóz z drożdży w ogrodzie, jak zrobić z nich nawóz i opryski.
Komórki drożdży a komórki roślin
Aby zrozumieć, dlaczego drożdże w ogrodzie tworzą tak udany duet z naszymi roślinami, warto krótko zapoznać się z ich specyfiką. Komórki drożdży są mniejsze i prostsze od komórek roślin. Te drugie mogą przekształcić się w liście, czy owoce. Komórki drożdży natomiast pozostają na tym samym etapie rozwoju. Komórki roślin potrzebują słońca do późniejszego procesu fotosyntezy, drożdży natomiast radzą sobie bez niego. W pewnym sensie organizmy te mogą współistnieć na zasadzie przeciwieństw.
Stosowanie drożdży piekarskich w ogrodzie. Dlaczego warto?
Preparaty ogrodnicze sporządzane na bazie drożdży są alternatywą dla chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Są nietoksyczne i zupełnie bezpieczne zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska naturalnego. Opryski drożdżowe doskonale sprawdzą się jako środki przeciw grzybiczym zakażeniom roślin w przydomowych uprawach warzyw i owoców. Obronią przed szkodnikami i wzmocnią również rośliny doniczkowe.

Drożdże w ogrodzie, autor: Robert Judge/flickr.com
Z uwagi na dużą ilość pierwiastków pokarmowych oraz cukrów, aminokwasów i witamin – zwłaszcza z grupy B, drożdże są doskonałą bazą do sporządzenia nawozu wzmacniającego wzrost i odporność roślin. Po zastosowaniu takiego wsparcia rośliny będą bujnie rosły dzięki korzystnemu wpływowi drożdży na system korzeniowy.
Dodatkowym atutem drożdży jest ich niewielka cena i powszechna dostępność. Zajrzyj do kuchennej szafki. Pewnie czekają z niecierpliwością na swoją kolej. Tylko które z zadań specjalnych im dzisiaj przypadnie? Może właśnie to z misji pod kryptonimem „Ogarnij Ogród”.
Drożdże w ogrodzie. Jak zrobić nawóz z drożdży?
Istnieją dwa sposoby na produkcję nawozu z drożdży — przed i po ich fermentacji.
Nawóz z drożdży niesfermentowanych
Ta zasilająca rośliny mikstura jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ składa się jedynie z dwóch składników: wody i drożdży. Należy je połączyć ze sobą w następujących proporcjach: kostka drożdży piekarskich (100 g) na 10 l wody. Całość należy rozmieszać do połączenia składników i odstawić na nie mniej niż godzinę. Po upływie tego czasu nawóz jest gotowy do zastosowania i podlania nim roślin. Doskonale sprawdza się wiosną do zasilania kiełkujących nasion i młodych siewek oraz latem dla wzmocnienia kwitnących i owocujących roślin.
Nawóz z drożdży sfermentowanych
Ten nawóz z drożdży różni się od poprzedniego dodatkiem cukru, który aktywuje fermentację. Aby go wykonać, należy wyposażyć się w duży pojemnik, najlepiej wiaderko. 1 kostką drożdży piekarskich posypujemy 1 szklankę cukru. Następnie czekamy 2 godziny i całość dopełniamy 10 l ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Wiaderko z tak przygotowanym „rozczynem” należy pozostawić pod przykryciem na kilka dni, aby drożdże mogły przeprowadzić fermentację cukru. Nawóz jest gotowy do zastosowania po około tygodniu. Warto pamiętać, aby rozcieńczać go w proporcji około 250 ml (1 szklanka) roztworu na 10 l wody.

Drożdże w ogrodzie – nawóz z drożdży, źródło: depositphotos.com
Jak zrobić oprysk z drożdży?
Przygotowanie roztworu do oprysku z drożdży jest bardzo proste i bezpieczne. Wystarczy 1 kostkę drożdży piekarskich dokładnie rozpuścić w 0,5 l mleka (najlepiej tłustego). Tak przygotowane 0,5 l roztworu rozcieńczyć w 10 l wody. Dla podniesienia skuteczności środka można do niego dodać około 30 ml szarego mydła. Sprawi ono, że preparat będzie mniej spływał po liściach i dłużej utrzymał się na powierzchni rośliny. Parasol ochronny z takiego oprysku chroni przed uciążliwymi chorobami grzybowymi lub opóźnia ich rozwój (szarą pleśnią, mączniakiem czy zarazą ziemniaczaną). Udowodniono naukowo, że oprysk z drożdży ma zbawienny wpływ na pomidory i ogórki.
Ciekawostka
Drożdże mogą okazać się także pomocne ogrodnikom produkującym samodzielnie kompost. Podlewając roztworem drożdży materiał przeznaczony do kompostowania, przyśpiesza się fermentację innych składników organicznych, takich jak resztki owoców i warzyw. Drożdże są grzybami, które podczas fermentacji wydzielają sporą ilość dwutlenku węgla, co pozytywnie wpływa na mikroorganizmy, owady, pajęczaki i nicienie odpowiadające za rozkład kompostu. Dzięki drożdżom kompost zostanie wzbogacony o witaminy, cukry i białka.
Drożdże to również doskonały sposób na pozbycie się mrówek z ogrodu, a domowe sposoby na mrówki są i skuteczne i bezpieczne.
Dobra rada dla tych, którzy nie lubią marnotrawstwa pod szyldem „zero waste”: drożdże piekarskie mogą być stosowane w ogrodnictwie po przekroczeniu daty przydatności do spożycia.
Dobrze pamiętać, że w dobie coraz większej świadomości ekologicznej, drożdże w ogrodzie można wykorzystać do naturalnego wspomagania i ochrony roślin. Możemy tego dokonać, nie uszczuplając przy tym portfela ani nie wprowadzając do środowiska toksycznych środków ochrony roślin.
Fot. główna: depositphotos.com