Encyklopedia roślin Pnącza Kwitnące Wiosną Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny

Humulus lupulus

Wysokość do 8 m
Kwitnienie V
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Ozdobność liście, kwiaty
Pokrój pnący
Kategorie
Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny, autor: H. Zell, commons.wikimedia.org

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) jest wieloletnim pnączem ogrodowym z rodziny konopiowatych. Często można go spotkać rosnącego dziko w zaroślach i lasach. Uprawiany przede wszystkim ze względu na szyszki (kotkowate kwiatostany) wykorzystywane w produkcji piwa jako dodatek smakowy.  Traktowany głównie jako roślina przemysłowa, rzadko jest sadzony dla ozdoby. A jest to piękne, szybko rosnące pnącze, które osłoni wszystko co szpetne. Należy jednak uważać z wysiewaniem go w małych ogrodach, gdyż należy do roślin bardzo ekspansywnych i łatwo jest nad nim stracić kontrolę. W ciągu roku dorasta do nawet 8 m wysokości i 3 m rozpiętości. Chmiel ma szerokie pędy, które gęsto porastają duże, klapowate liście barwy ciemnozielonej. Zimą całkowicie zamierają, ale wiosną bujnie wyrastają z kłączy, zwanych karpami. Ozdobą są nie tylko liście, ale również kwiaty, zwane szyszkami. 

Uprawa

Chmiel zwyczajny wymaga stanowiska mocno nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, lekkie i przepuszczalne. Przy tym wciąż wilgotne, dlatego w czasie upałów wymaga częstego podlewania. Uprawiając chmiel należy zapewnić mu silne podpory, inaczej będzie się płożył po ziemi tworząc gęste dywany. Roślina często atakowana przez szkodniki – mszyce i przędziorki, ale również choroby grzybowe, zwłaszcza mączniaka rzekomego.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!