AgrestRibes uva-crispa |
|
---|---|
Wysokość | 1,5 m |
Kwitnienie | IV, V |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | |
Pokrój | pokładający się, wzniesiony |
Kategorie |
Ribes uva-crispa, autor: Tiia Monto, commons.wikimedia.org
Agrest (Ribes uva-crispa) jest rośliną z rodziny agrestowatych. Rosnącego w naturze spotkać go można w Afryce, Azji, ale również w Europie. Jest uprawiany w bardzo wielu regionach świata a zaczęto w XVI wieku w Europie Środkowej.
Agrest jest krzewem owocowym o pokroju wzniesionym, ale jego pędy mają tendencję do pokładania się. Kwitnie od kwietnia do maja, jego kwiatuszki są małe i niepozorne, tworzące wielobarwne kwiatowe grona.
Owocem agrestu jest jagoda, która w zależności od odmiany może mieć barwę białą, żółtą, zieloną, czerwoną lub mieszaną. Owoce zaczynają dojrzewać w pierwszej połowie lipca.
Uprawa agrestu
Agrest potrzebuje stanowiska dobrze nasłonecznionego. Ma również duże wymagania glebowe. Podłoże powinno by żyzne, najlepiej próchnicze. Odczyn gleby lekko kwaśny a ona sama wciąż wilgotna. Agrest bardzo źle znosi przesuszenie podłoża. Struktura gleby powinna być luźna. Krzewy agrestu są mrozoodporne.
Owoce są słodkie i smaczne, nie nadają się jednak do długotrwałego przechowywania. Za to idealnie nadają się na przetwory.
Najlepszym momentem sadzenia krzewów je jesień. Rozmieszcza się je w odległości co najmniej 1 metra od siebie.
Agrest jest rośliną dość odporną na choroby i szkodniki. Największym zagrożeniem dla niego jest amerykański mączniak agrestu.