Encyklopedia roślin Krzewy Agrest

Agrest

Ribes uva-crispa

Wysokość 1,5 m
Kwitnienie IV, V
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność
Pokrój pokładający się, wzniesiony
Kategorie
Owoce agrestu

Ribes uva-crispa, autor: Tiia Monto, commons.wikimedia.org

Agrest (Ribes uva-crispa) jest rośliną z rodziny agrestowatych. Rosnącego w naturze spotkać go można w Afryce, Azji, ale również w Europie. Jest uprawiany w bardzo wielu regionach świata a zaczęto w XVI wieku w Europie Środkowej. 

Agrest jest krzewem owocowym o pokroju wzniesionym, ale jego pędy mają tendencję do pokładania się. Kwitnie od kwietnia do maja, jego kwiatuszki są małe i niepozorne, tworzące wielobarwne kwiatowe grona. 

Owocem agrestu jest jagoda, która w zależności od odmiany może mieć barwę białą, żółtą, zieloną, czerwoną lub mieszaną. Owoce zaczynają dojrzewać w pierwszej połowie lipca. 

Uprawa agrestu

Agrest potrzebuje stanowiska dobrze nasłonecznionego. Ma również duże wymagania glebowe. Podłoże powinno by żyzne, najlepiej próchnicze. Odczyn gleby lekko kwaśny a ona sama wciąż wilgotna. Agrest bardzo źle znosi przesuszenie podłoża. Struktura gleby powinna być luźna. Krzewy agrestu są mrozoodporne

Owoce są słodkie i smaczne, nie nadają się jednak do długotrwałego przechowywania. Za to idealnie nadają się na przetwory

Najlepszym momentem sadzenia krzewów je jesień. Rozmieszcza się je w odległości co najmniej 1 metra od siebie.

Agrest jest rośliną dość odporną na choroby i szkodniki. Największym zagrożeniem dla niego jest amerykański mączniak agrestu.

Skip to content