Encyklopedia roślin Jednoroczne i Dwuletnie Jednoroczne Biedrzeniec anyż

Biedrzeniec anyż

Pimpinella anisum

Wysokość 50 cm
Kwitnienie VI-VII
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby sucha
Ozdobność kwiaty, owoce
Pokrój wyprostowany
Kategorie
Biedrzeniec anyż

Biedrzeniec anyż, autor: SABENCIA Guillermo César Ruiz, commons.wikimedia.org

Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) vel anyż vel anyżek jest rośliną jednoroczną zaliczaną do rodziny selerowatych. Jest to bardzo popularna roślina lecznicza i przyprawowa. W Polsce bardzo rzadko uprawiany, choć jego uprawa nie jest trudna. Olejek anyżowy zawarty w owocach ma właściwości wykrztuśne i rozkurczowe, poza tym działa moczopędnie i wiatropędnie.

Łodyga anyżu dorasta do 50 cm wysokości i jest pusta w środku, rozgałęzia się na 2/3 wysokości. Liście różnią się od siebie w zależności od umiejscowienia: dolne są owalne i ząbkowane a górne pierzastodzielne. Roślina kwitnie w czerwcu i lipcu a jej kwiaty tworzą białe baldachy. Owoce mają formę rozłupnia, które rozpadając się tworząc dwie rozłupki i to one są zarówno przyprawą jak i surowcem zielarskim. Są również jednocześnie nasionami, które wysiewa się wprost do gruntu pod koniec kwietnia. Siewki pojawiają się po około 2-3 tygodniach. 

Uprawa biedrzańca anyżu

Anyż wysiewa się w miejscach bardzo dobrze nasłonecznionych, im mniej słońca tym mniej olejków eterycznych w owocach, które sukcesywnie zaczynają dojrzewać od końca sierpnia. Roślina osiąga spore rozmiary, dlatego nasiona wysiewa się w odstępach minimum 30 cm. Zbiór, gdy owoce głównych baldachów mają kolor szarobrunatny i są twarde. Niezebrane, osypują się.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!