Strona Główna OgródZioła i Przyprawy Biedrzeniec anyż – uprawa i właściwości

Biedrzeniec anyż – uprawa i właściwości

autor Ogarnij Ogród

Biedrzeniec anyż vel anyż vel anyżek (Pimpinella anisum)

Wysokość 50 cm
Kwitnienie VI, VII
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby sucha
Ozdobność kwiaty, owoce
Pokrój wyprostowany

Biedrzeniec anyż vel anyż vel anyżek (Pimpinella anisum) jest rośliną jednoroczną zaliczaną do rodziny selerowatych. Jest to bardzo popularna roślina lecznicza i przyprawowa. W Polsce bardzo rzadko uprawiany, choć jego uprawa nie jest trudna. Olejek anyżowy zawarty w owocach ma właściwości wykrztuśne i rozkurczowe, poza tym działa moczopędnie i wiatropędnie.

Łodyga anyżu dorasta do 50 cm wysokości i jest pusta w środku, rozgałęzia się na 2/3 wysokości. Liście różnią się od siebie w zależności od umiejscowienia: dolne są owalne i ząbkowane a górne pierzastodzielne. Roślina kwitnie w czerwcu i lipcu a jej kwiaty tworzą białe baldachy. Owoce mają formę rozłupnia, które rozpadając się tworząc dwie rozłupki i to one są zarówno przyprawą jak i surowcem zielarskim. Są również jednocześnie nasionami, które wysiewa się wprost do gruntu pod koniec kwietnia. Siewki pojawiają się po około 2-3 tygodniach. 

Uprawa biedrzańca anyżu

Anyż wysiewa się w miejscach bardzo dobrze nasłonecznionych, im mniej słońca tym mniej olejków eterycznych w owocach, które sukcesywnie zaczynają dojrzewać od końca sierpnia. Roślina osiąga spore rozmiary, dlatego nasiona wysiewa się w odstępach minimum 30 cm. Zbiór, gdy owoce głównych baldachów mają kolor szarobrunatny i są twarde. Niezebrane, osypują się.

Fot. główna: SABENCIA Guillermo César Ruiz, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz