BóbVicia faba L. |
|
---|---|
Wysokość | do 1,2 metra |
Kwitnienie | — |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | |
Pokrój | wzniesiony |
Kategorie |

Vicia faba L., autor: niebieskibanan, Pixabay
Bób (Vicia Faba L.) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Favaceae), która naturalnie występuje w północnej Afryce oraz Iranie. Jest równocześnie bardzo popularnym warzywem uprawianym na całym świecie, w tym także w Polsce.
Bób tworzy czterokanciaste, rurkowate łodygi, osiągając do 1,2 metra wysokości. Jego motylkowate kwiaty są czarno-fioletowego koloru. Oczywiście największą wartość mają owoce, czyli długie strąki, w których wnętrzu znajdują się duże, jaskrawozielone nasiona. W jednym strąku znajduje się zazwyczaj od 2 do 5 nasion, które zbieramy od czerwca do sierpnia.
Bób – uprawa
Bób to warzywo proste w uprawie. Najważniejszym wyzwaniem dla ogrodnika jest w tym przypadku dobór odpowiedniego miejsca do jego uprawy, ponieważ warzywo ma spore wymagania glebowe. Idealna gleba dla bobu będzie więc lekko wilgotna, nawieziona oraz bogata w minerały i wartości odżywcze. Dobrze czuje się na podłożach torfowych i czarnoziemie. Bób nawadniamy po siewie oraz w okresie zawiązywania strąków.