Encyklopedia roślin Warzywa i owoce Bób

Bób

Vicia faba L.

Wysokość do 1,2 metra
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby wilgotna
Ozdobność
Pokrój wzniesiony
Kategorie
bób

Bób, autor: niebieskibanan, Pixabay

Bób (Vicia Faba L.) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Favaceae), która naturalnie występuje w północnej Afryce oraz Iranie. Jest równocześnie bardzo popularnym warzywem uprawianym na całym świecie, w tym także w Polsce.

Bób tworzy czterokanciaste, rurkowate łodygi, osiągając do 1,2 metra wysokości. Jego motylkowate kwiaty są czarno-fioletowego koloru. Oczywiście największą wartość mają owoce, czyli długie strąki, w których wnętrzu znajdują się duże, jaskrawozielone nasiona. W jednym strąku znajduje się zazwyczaj od 2 do 5 nasion, które zbieramy od czerwca do sierpnia.

Bób – uprawa

Bób to warzywo proste w uprawie. Najważniejszym wyzwaniem dla ogrodnika jest w tym przypadku dobór odpowiedniego miejsca do jego uprawy, ponieważ warzywo ma spore wymagania glebowe. Idealna gleba dla bobu będzie więc lekko wilgotna, nawieziona oraz bogata w minerały i wartości odżywcze. Dobrze czuje się na podłożach torfowych i czarnoziemie. Bób nawadniamy po siewie oraz w okresie zawiązywania strąków.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!