Encyklopedia roślin Drzewa Dereń jadalny

Dereń jadalny

Cornus mas

Wysokość od 3 do 7 m
Kwitnienie III – IV
Stanowisko słońce
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna, sucha
Ozdobność owoce
Pokrój wzniesiony
Kategorie
dereń jadalny

Dereń jadalny, autor: GoranH, Pixabay

Dereń jadalny (Cornus mas) jest krzewem lub niewielkim drzewem z rodziny dereniowatych (Cornaceae). Roślina ta pochodzi z południowo-wschodnich rejonów Europy i Azji. Jest on niezwykle popularny w wielu krajach, a jego wyniesiony pokrój sięga nawet do 7 metrów. Eliptyczne liście w połączeniu z wiosennymi kwiatami lub owocami jesienią prezentują się niezwykle dekoracyjnie. Dereń jadalny tworzy żółte, baldachowe kwiatostany, które są niezwykle lubiane przez pszczoły. Owoce derenia najczęściej są czerwone.

Uprawa derenia jadalnego

Dereń jadalny należy do roślin o niewysokich wymaganiach. Owocuje zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i zacienionych czy w półcieniu. Rośnie na większości gleb, także ciężkich, jednak preferuje zasadowy lub obojętny odczyn gleby. Najlepsze będą dla niego gleby piaszczysto-gliniaste, bogate w wapń. Jest to roślina mrozoodporna, jednak wrażliwa na mszyce. Sadzenie derenia jadalnego zależy od rodzaju sadzonek. Te z gołym korzeniem najlepiej sadzić wczesną wiosną lub jesienią delikatnie przycinając korzenie na długości 15 cm. Sadzonki w pojemnikach z kolei, można sadzić w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego.

Pielęgnacja derenia jadalnego

W pielęgnacji derenia jadalnego nie należy przesadzać z nawożeniem. Zasilić wystarczy go na początku sezonu wegetacyjnego, najlepiej nawozem ekologicznym. Po kwitnieniu warto wykonać cięcie prześwietlające derenia, a co 2-3 lata usunąć najstarsze pędy, aby dać pozostałym lepsze warunki do wzrostu i obfitsze owocowanie. Tworząc z rośliny żywopłot można formować go od pierwszego roku od posadzenia, najlepiej końcem zimy lub w przedwiośniu.

Właściwości i zastosowanie owoców derenia jadalnego

Dereń jadalny to wspaniała roślina owocująca. Jego owoce oferują szereg walorów zdrowotnych, są bogate w węglowodany, kwasy organiczne, sole mineralne i witaminy – szczególnie witaminę C. w smaku owoce są cierpkie, ale lubiany przez smakoszy – można spożywać je na surowo, ale najczęściej stosowane są do przetworów i w przemyśle alkoholowym. W medycynie ludowej owoce derenia stosowane są w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a w postaci okładów na czoło pomagają przy migrenie. Drzewka derenia są również wspaniałą dekoracją ogrodu, a przycinane mogą tworzyć efektowne żywopłoty.

Odmiany derenia jadalnego

Wśród polecanych odmian na uwagę zasługują:

  • ’Macrocarpa’ –  odmiana o bardzo dużych owocach, których kształt jest gruszkowaty, a barwa ciemnoczerwona. Rośnie niewysoki, dlatego często traktowany jest jako krzew.
  • ’Jolico’ – to późna odmiana o bardzo dużych owocach wywodząca z Austrii.
  • ’Flava’ – to stara, bułgarska odmiana. Jej charakterystyczne żółte owoce są słodkie i sprawdzają się w produkcji deserów.
Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!