Dynia olbrzymiaCucurbita maxima |
|
---|---|
Wysokość | do 10 m długości |
Kwitnienie | — |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | owoce |
Pokrój | płożący, pokładający się, rozłożysty |
Kategorie |
Cucurbita maxima, autor: Andrew Butko, commons.wikimedia.org
Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) należy do rodziny dyniowatych. Jest rośliną jednoroczną. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej.
Charakteryzuje się długimi, sięgającymi bowiem nawet 10 metrów płożącymi pędami. Jej liście są klapowate i osiągają imponujące rozmiary. Kwiaty dyni są rozdzielnopłciowe. Męskie są malutkie i niepozorne, pojawiają się w kącikach liści pęczkami, natomiast kwiaty żeńskie są duże, intensywnie żółte i przypominają dzwonki.
Owocem rośliny jest jagoda fałszywa, która przez wszystkich nazywana jest po prostu dynią. Jest ich mnóstwo odmian, największe podnosi się za pomocą dźwigu. Te przeciętne natomiast osiągają około 40-60 kg wagi.
Uprawa dyni olbrzymiej
Dynia olbrzymia jest rośliną wymagającą. Powinno się jej zapewnić miejsce mocno nasłonecznione przez cały okres wegetacyjny, jest to bowiem roślina ciepłolubna. Podłoże powinno być żyzne, próchnicze, bogate w składniki odżywcze oraz przepuszczalne a do tego wszystkiego jeszcze wciąż wilgotne. Dynie najlepiej udają się zasilane nawozami organicznymi.
Dynia jest warzywem jadalnym, można jeść zarówno jej kwiaty jak i owoce oraz pestki.
Jest symbolem Halloween.