Encyklopedia roślin Warzywa i owoce Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Phaseolus vulgaris

Wysokość od 45 do 160 cm
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność
Pokrój płożący
Kategorie
fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa, autor: pixel1, Pixabay

Fasolka szparagowa (Phaseolus vulgaris) jest to inaczej fasola zwyczajna, będąca rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych, która jest uprawiana na strąki zielone lub żółte. W Ameryce Łacińskiej znana była i uprawiana od ponad 7 tysięcy lat. Do Europy trafiła w XVI wieku. Dziś rozróżnia się około 200 gatunków fasoli. Uprawiana jest powszechnie ze względu na niezwykle smaczne i mające szerokie zastosowanie kulinarne strąki.

Fasola, w zależności od odmiany dorasta do wysokości od 60 do 120 cm. Jej długie, drewniejące łodygi porastają trzyklapowe liście. Roślina mimo braku odrostów czepnych potrafi doskonale się piąć, owijając wokół tyczki. Jednak bez nich zaczyna się pokładać i płożyć. Gorzej wówczas plonuje. Jej kwiaty motylkowe barwy białej, liliowej lub różowej zebrane są w grona. W ich miejscu po przekwitnięciu, po około 2 miesiącach od wysiania ziaren, zawiązują się strąki.

Fasolka szparagowa – uprawa

Fasolka szparagowa nie jest rośliną prostą w uprawie. To przede wszystkim roślina ciepłolubna (optymalna temperatura 24-25oC). Kiełkuje w temperaturze 15-18oC, ale gdy temperatura spada poniżej 7oC, wówczas jej wzrost zostaje zahamowany.

Nasiona należy wysiać do podłoża, które jest ciepłe, żyzne i próchnicze. Powinno być wilgotne (ale nigdy zbyt mokre) i dobrze spulchnione, a wybrane miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny do obojętnego.

Wysiew można rozpocząć pod koniec maja lub w czerwcu w rzędach co 40–45 cm, a w jednym rzędzie gniazdowo po 3 do 5 nasion w jednym miejscu, co 8-10 cm. Dobrze jest siać fasolkę przez jakiś czas (od końca maja do końca czerwca) co 10 dni. Zasiana na początku czerwca wyda plony w pierwszej dekadzie sierpnia. Zrywana powinna być co kilka dni, w miarę dojrzewania strąków.

Fasola szparagowa jest warzywem wrażliwym na niedobór wody w podłożu (nie tolerując jednocześnie przelewania). Wymaga również aż do końca kwitnienia systematycznego spulchniania podłoża w międzyrzędziach oraz odchwaszczania. Odmiany wysokie wymagają palikowania.

Fasolce zagraża kilka szkodników, m.in. mszyce, przędziorki czy strąkowiec fasolowy.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!