Strona Główna OgródDrzewa i krzewy ozdobne Jarząb mączny – uprawa i pielęgnacja

Jarząb mączny – uprawa i pielęgnacja

autor Ogarnij Ogród

Jarząb mączny (Sorbus aria)

Wysokość10-15 m
KwitnienieV, VI
Stanowiskopółcień
Wilgotność glebyumiarkowanie wilgotna
Ozdobnośćliście, owoce
Pokrójwzniesiony

Jarząb mączny (Sorbus aria) jest krzewem lub drzewem należącym do rodziny różowatych. Rośnie na kilku kontynentach, spotkać go można w Afryce Północnej, Azji oraz Europie. W Polsce występuje na terenach górskich. 

Roślina mocno się rozkrzewia osiągając przy tym nawet kilkanaście metrów wysokości. Jej liście są barwy ciemnozielonej i są błyszczące z wierzchu a pod spodem pokryte białym nalotem. Mają wydłużony kształt. Wiosną (maj, czerwiec) kwitnie zebranymi w wiechy, białymi kwiatami. Po przekwitnięciu jarząb wydaje owoce. Są to lekko wydłużone, kuliste jagody o barwie pomarańczowoczerwonej. Ich smak jest nijaki i mdły, przypominający smak mąki. Są przysmakiem ptaków. 

Uprawa jarzębu mącznego

Jarząb mączny ma niewielkie wymagania glebowe, poradzi sobie nawet tam, gdzie podłoże jest zasolone. Jednak najbardziej korzystne jest zapewnienie mu gleby żyznej, próchniczej o odczynie lekko zasadowym. Najlepiej czuje się posadzony w miejscy nasłonecznionym, ale poradzi sobie również w cieniu. Można go sadzić zarówno wiosną jak i jesienią. Jeśli lato jest upalne i suche, jakiś czas po posadzeniu dobrze jest roślinę systematycznie podlewać. Każdej wiosny dobrze jest drzewo nawozić, najlepiej nawozami długodziałającymi.

Fot. główna: Julie Anne Workman, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz