Encyklopedia roślin Drzewa Jarząb mączny

Jarząb mączny

Sorbus aria

Wysokość 10-15 m
Kwitnienie V-VI
Stanowisko półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność owoce, liście
Pokrój wzniesiony
Kategorie
Jarząb mączny owoce

Jarząb mączny owoce, autor: Julie Anne Workman, commons.wikimedia.org

Jarząb mączny (Sorbus aria) jest krzewem lub drzewem należącym do rodziny różowatych. Rośnie na kilku kontynentach, spotkać go można w Afryce Północnej, Azji oraz Europie. W Polsce występuje na terenach górskich. 

Roślina mocno się rozkrzewia osiągając przy tym nawet kilkanaście metrów wysokości. Jej liście są barwy ciemnozielonej i są błyszczące z wierzchu a pod spodem pokryte białym nalotem. Mają wydłużony kształt. Wiosną (maj, czerwiec) kwitnie zebranymi w wiechy, białymi kwiatami. Po przekwitnięciu jarząb wydaje owoce. Są to lekko wydłużone, kuliste jagody o barwie pomarańczowoczerwonej. Ich smak jest nijaki i mdły, przypominający smak mąki. Są przysmakiem ptaków. 

Uprawa jarzębu mącznego

Jarząb mączny ma niewielkie wymagania glebowe, poradzi sobie nawet tam, gdzie podłoże jest zasolone. Jednak najbardziej korzystne jest zapewnienie mu gleby żyznej, próchniczej o odczynie lekko zasadowym. Najlepiej czuje się posadzony w miejscy nasłonecznionym, ale poradzi sobie również w cieniu. Można go sadzić zarówno wiosną jak i jesienią. Jeśli lato jest upalne i suche, jakiś czas po posadzeniu dobrze jest roślinę systematycznie podlewać. Każdej wiosny dobrze jest drzewo nawozić, najlepiej nawozami długodziałającymi.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!