Jodła balsamiczna ‘Nana’Abies Balsamea ‘Nana’ |
|
---|---|
Wysokość | ok. 50 cm |
Kwitnienie | — |
Stanowisko | półcień |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | cała roślina, liście |
Pokrój | kulisty, zwarty |
Kategorie |

Abies Balsamea ‘Nana’, autor: AfroBrazilian, Wikipedia CC BY-SA 4.0
Jodła balsamiczna ‘Nana’ (Abies Balsamea ‘Nana’) to karłowa, zwarta, zimozielona roślina o zaokrąglonym pokroju, należąca do rodziny sosnowatych. Odmiana 'Nana’ rośnie bardzo powoli, po 10 latach uprawy osiąga około 50 centymetrów wysokości i 1 metr szerokości, rocznie przyrasta od 3 do 5 centymetrów. Jodła balsamiczna ‘Nana’ początkowa rośnie płasko-kuliście, z czasem tworzy formy kopulaste lub płaskie, szerokie, silnie zagęszczone półkule. Igły jodły balsamicznej 'Nana’ są krótkie, błyszczące, ciemnozielone, od spodu biało-zielone, promieniście ułożone wokół pędów. Po roztarciu, igły wydzielają balsamiczny zapach. Jodła balsamiczna 'Nana’ doskonale wygląda w ogrodach skalnych, na wrzosowiskach, wykorzystywana jest do obsadzeń niskich szpalerów i obwódek. Dobrze sprawdza się w uprawie pojemnikowej.
Uprawa jodły balsamicznej 'Nana’
Jodła balsamiczna 'Nana’ to roślina wrażliwa na upał i suszę, posiada płytki system korzeniowy, dlatego wymaga systematycznego nawadniania w tym czasie. Odmiana 'Nana’ preferuje stanowiska półcieniste, cieniste ale ciepłe. Rośnie na glebie żyznej, próchniczej, lekko kwaśnej i przepuszczalnej. Jodła balsamiczna 'Nana’ to odmiana w pełni mrozoodporna, rzadko atakowana przez szkodniki oraz choroby. Bardzo dobrze znosi cięcia i szybko się regeneruje. Najczęściej rozmnażana jest przez szczepienie lub przez sadzonkowanie.