Kasztanowiec czerwonyAesculus carnea |
|
---|---|
Wysokość | 10-15 m |
Kwitnienie | V, VI |
Stanowisko | półcień, słoneczne |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | kwiaty |
Pokrój | kulisty, szerokostożkowy |
Kategorie |
Aesculus carnea, autor: Gerd Eichmann, commons.wikimedia.org
Kasztanowiec czerwony (Aesculus carnea) jest drzewem liściastym, podobnym do kasztanowca pospolitego, ale nie jest tak wysoki a jego kwiaty są koloru czerwonego. Jest to krzyżówka kasztanowca pospolitego i krwistego. Odmiana ta poszczycić się może gęstą koroną, która początkowo kulista, z czasem przybiera bardziej jajowaty kształt. Zarówno pień i konary są grube i masywne. Liście są nieco skórzaste, owoce dużo mniejsze od tych z kasztanowca pospolitego i pozbawione kolców, pojawiają się bardzo rzadko. Kwitnie dopiero pod koniec maja i na początku czerwca, co chroni jego wrażliwe na przemarzanie kwiaty. Kwiaty tworzą wiechowate, wzniesione kwiatostany i maja intensywnie czerwoną barwę. Wabią mnóstwo owadów.
Uprawa kasztanowca czerwonego
Kasztanowiec (kasztan) czerwony preferuje gleby żyzne, głęboko uprawionej, przepuszczalnej o umiarkowanej wilgotności. Ale bez trudu poradzi sobie rosnąc w podłożu gorszej jakości. Lubi stanowiska nasłonecznione. Jest rośliną mrozoodporną i toleruje miejskie zanieczyszczenia.
Kasztanowiec czerwony to idealne drzewo parkowe i do nasadzeń przy drogach. W ogrodach najlepiej prezentuje się jako soliter.