Encyklopedia roślin Jednoroczne i Dwuletnie Jednoroczne Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa

Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata

Wysokość do 2,5 metra
Kwitnienie IX, VIII
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby umiarkowanie sucha
Ozdobność owocostany
Pokrój wyprostowany, wzniesiony
Kategorie
Kukurydza cukrowa

Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata, autor: stux, Pixabay

Kukurydza cukrowa (Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata) znana również jako kukurydza słodka należy do popularnych warzyw z rodziny wiechlinowatych (Poacea). Jest również odmianą uprawnej kukurydzy zwyczajnej, a w Polsce znana jest od XVIII wieku. Jest to roślina jednoroczna o przekroju wzniesionym i sięga nawet do 2,5 metra wysokości. Ma szerokie, skrętoległe liście. Jej kwiaty męskie przybierają postać wiech osadzonych na szczytach źdźbeł, z kolei żeńskie tworzą żółte kolby pokryte pochwami liściowymi. Owocem kukurydzy cukrowej są różnobarwne ziarniaki zebrane w kolbach o masie do nawet 0,5 kg. 

Uprawa kukurydzy cukrowej

Kukurydza cukrowa nie należy do trudnych w uprawie, a najlepszym podłożem dla jej wzrostu są gleby lekko kwaśne i żyzne. Roślina ta uwielbia ciepłe i słoneczne stanowiska, a przy tym nieźle znosi krótkie okresy suszy. Ponieważ zapylana jest przez wiatr, dla najlepszego efektu warto sadzić ją w prostokątnych lub kwadratowych poletkach (nie w rzędach). Najczęściej wysiewa się ją w rozstawie rzędów co 50 cm, w okolicach 15 maja, gdy temperatury rosną powyżej 10 °C. Roślina ta doskonale rośnie także jako poplon. Zbiór kolb kukurydzy cukrowej przypada na połowę lub koniec sierpnia i przeprowadzany jest w miarę jej dojrzewania, gdyż stare kolby nie są już zdatne do spożycia z racji na mączyste i twarde ziarna. 

Odmiany

Wśród wartych uwagi odmian kukurydzy cukrowej wymienić można:

  • ‘Tatonkę’ – odmiana słodka i wcześnie dojrzewająca;
  • ‘Złotą Karłową’ – wczesną odmianę o niskim wzroście;
  • ‘Aztek F1’ wymagającą odmianę wysoką, oferującą duże plony;
  • ‘Golden Bantam’ – odmianę plonującą we wrześniu oferującą słodkie i miękkie ziarna. 
Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!