Encyklopedia roślin Balkon i Taras Pelargonia pachnąca (Geranium pachnące)

Pelargonia pachnąca (Geranium pachnące)

Pelargonium graveolens

Wysokość do 1 m
Kwitnienie VI – IX
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność liście
Pokrój wzniesiony
Kategorie
pelargonia pachnąca

Pelargonia pachnąca, autor: Allgau, Wikipedia CC BY-SA 4.0

Pelargonia pachnąca (Pelargonium graveolens) zwana również anginką a także geranium. W naturze można ją spotkać w Afryce północnej. Należy do rodziny bodziszkowatych. Ta uprawiana w doniczkach nie przypomina tej afrykańskiej, gdyż uprawiane są już tylko mieszańce.

Anginka dorasta do 100 cm wysokości. Ma niezwykle atrakcyjne liście, głęboko powycinane, jasnozielone i owłosione, które z czasem dodatkowo się fałdują. Jeśli kwitnie, to od czerwca do września a jej kwiaty umieszczone są na długich szypułkach w formie baldachów i nie są zbyt ozdobne. W zależności od odmiany są białe, różowe aż do purpury. I kwiaty i liście wydzielają intensywną, różaną woń, odstraszającą owady (np. komary i meszki).

Pelargonia pachnąca – uprawa

Geranium jest rośliną łatwą w uprawie i mało wymagającą. Wystarczy jej uniwersalne podłoże, dobrze przepuszczalne. Może rosnąć w słońcu, wówczas ma mniej pędów, ale bardziej intensywnie pachnie. Gdy rośnie w półcieniu lub cieniu pachnie mniej, ale za to jest dużo gęściejsza.

Ma mniejsze wymagania wodne niż inne pelargonie, nieźle znosi nawet przesuszenie, ale źle przelania, także podlewać należy ją umiarkowanie. Raz w tygodniu dobrze jest zasilać ją nawozem dedykowanym roślinom o ozdobnych liściach.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!