Encyklopedia roślin Krzewy Pigwowiec japoński

Pigwowiec japoński

Chaenomeles japonica

Wysokość do 1,5 m
Kwitnienie III – IV
Stanowisko słoneczne, półcieniste
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Ozdobność owoce, kwiaty
Pokrój rozłożysty

pigwowiec japoński

Pigwowiec japoński, autor: Nowaja, PixabayPigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to pochodzący z Japonii krzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Jest chętnie uprawiany w ogrodach na całym świecie, głównie ze względu na jego atrakcyjny wygląd.

Pigwowiec japoński dorasta do 1,2 metra wysokości. Posiada kolce. Jego liście są jajowate, kwiaty pięciopłatkowe, w różnych odcieniach różowo-czerwonego lub pomarańczowo-czerwonego koloru. Kwitnie gęsto na przełomie marca i kwietnia, zanim rozwiną się liście.

Pigwowiec japoński – uprawa

Pigwowiec japoński to krzew, który najlepiej czuje się na słonecznych stanowiskach oraz półcieniu. Nie ma wysokich wymagań, dobrze radzi sobie na różnych typach podłoża. Jednak co ważne – nie lubi gleb zasadowych.

Pigwowiec japoński jest mrozoodporny, jednak w Polsce często na zimę zalecane jest jego okrywanie. Młode krzewy podlewamy regularnie, natomiast starsze okazy dobrze znoszą suszę.

Krzew sadzimy na wiosnę lub na jesień. Po posadzeniu sugerowane jest przycinanie pędów w celu lepszego krzewienia. Drugie cięcie przeprowadzamy wiosną, po przekwitnieniu rośliny. Owoce pigwowca japońskiego są jadalne, stanowią doskonała alternatywę dla cytryny. W Polsce powszechnie robi się z nich przetwory.

Pigwowiec może być również stosowany na nieformowany żywopłot. Dobrze radzi sobie również w uprawach na skarpach.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!