Strona Główna OgródRośliny ozdobne Śnieżyczka przebiśnieg – uprawa i pielęgnacja

Śnieżyczka przebiśnieg – uprawa i pielęgnacja

autor Ogarnij Ogród

Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis)

Wysokośćdo 15 cm
KwitnienieII, III, IV
Stanowiskosłoneczne, półcień
Wilgotność glebyumiarkowanie wilgotna, stale wilgotna
Ozdobnośćkwiaty
Pokrójkępy

Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis), inne nazwy to: śnieżyca, przebiśnieg zwyczajny, gładyszek, gładysz pospolity, śniegułka, śnieguła, przebiśnieg pospolity. Jest roślina cebulową, która należy do rodziny amarylkowatych. W naturze rośnie na terenach leśnych Europy Południowej i Środkowej, gdzie występuje pospolicie. W Polsce jest gatunkiem chronionym

Przebiśniegi są jednymi z najwcześniej zakwitających roślin cebulowych, pojawiają się tak wcześnie, że często „przebijają śnieg”, stąd ich nazwa. Kwitną od lutego do kwietnia. Pięknie pachną, dlatego są często odwiedzane przez pierwsze pojawiające się pszczoły. Mają charakterystyczną budowę. Posiadają trzy zewnętrzne działki kielicha, śnieżnobiałe i trzy wewnętrzne, krótsze, z zieloną plamką na szczycie. Kielichy mają zdolność reagowania na zmiany temperatury, dlatego zamykają się na noc i gdy warunki atmosferyczne są niekorzystne. 

Wszystkie części śnieżyczki przebiśnieg są lekko trujące!

Uprawa śnieżyczki przebiśnieg

Przebiśniegi lubią gleby bardzo żyzne, wilgotne a nawet bardzo wilgotne. Stanowisko powinno być zacienione i chłodne. Są to rośliny w pełni mrozoodporne. Nie wymagają w zasadzie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Pojawiają się na przedwiośniu, kwitną i po prostu znikają. Można je ewentualnie podlewać, jeśli jest bardzo sucho. 

Rozmnaża się je poprzez wysiew nasion albo podział cebulek. Duże grupy roślin należy podzielić zaraz po przekwitnięciu, gdy liście są jeszcze zielone, wówczas to oddziela się cebulki potomne. Dodatkowo przebiśniegi rozsiewają się same, można również nasiona zebrać i wysiać. Cebulki przebiśniegów sadzi się we wrześniu co kilka centymetrów.

Fot. główna: Bernt Fransson, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz