Encyklopedia roślin Warzywa i owoce Radicchio – Cykoria czerwona

Radicchio – Cykoria czerwona

Cichorium intybus var. foliosum Hegi

Wysokość do 120 cm
Kwitnienie
Stanowisko półcień, słoneczne
Wilgotność gleby umiarkowanie sucha
Ozdobność
Pokrój zwarty
Kategorie
Radicchio – czerwona cykoria

Cichorium intybus var. foliosum Hegi, autor: Goldlocki, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Radicchio (łac. Cichorium intybus var. foliosum Hegi) to cykoria czerwona lub cykoria sałatowa, która należy do roślin dwuletnich z rodziny astrowatych. Jest odmianą cykorii podróżnik i traktowana jest jako właśnie cykoria podróżnik. Wyróżnia ją przede wszystkim wybarwienie listków oraz smak, czyniąc ją niezwykle wdzięcznym składnikiem wielu dań – stosowana jest w postaci surowej, jak również suszonej i palonej do produkcji napojów kawopodobnych. Radicchio charakteryzuje gruby i mięsisty korzeń, który połączony jest z rozetą odziomkowych liści i czerwonym wpadającym w fiolet wybarwieniu z żółtymi żyłkami. Roślina ta tworzy piękne niebieskie, białe lub różowe kwiaty. Owocem cykorii czerwonej są niełupki, a roślina ta osiąga do 120 cm wysokości. 

Nie jest ona typową sałatą, jednak jej podłużne listki doskonale sprawdzają się jako wspaniały składnik do sałatek, jak również jako dekoracja, czy składnik dań na ciepło. Radicchio bogata jest w witaminę C, B oraz liczne mikroelementy, przez co stanowi cenny składnik naszej diety. Jej gorzkawy smak szczególnie wyrafinowany wyraz zyskuje z upraw późnych. 

Uprawa Radicchio

Radicchio jest odmianą, która preferuje słoneczne miejsca, jednak dobrze znosi również stanowiska w półcieniu. Najlepszym podłożem jest dla niej gleba żyzna, dobrze przepuszczalna, najlepiej o pH pomiędzy 5,5 a 5,7. Nie zaleca się jej sadzenia na świeżo nawożonej glebie, gdyż zbyt duża obfitość składników odżywczych podłoża powoduje nazbyt obfite rozrastanie się korzeni, co nie wpływa korzystnie na smak i walory cykorii czerwonej. Najlepszym okresem wysiewu radicchio jest końcówka zimy lub początek wiosny. Należy wysiewać ją wówczas w pomieszczeniach lub w inspekcie do skrzynek, a w środku wiosny, na przełomie kwietnia i maja przenieść do gruntu – najlepiej po wcześniejszym zahartowaniu sadzonek. 

W pielęgnacji radicchio nie jest zbyt wymagające – pamiętać należy przede wszystkim o regularnym odchwaszczaniu i pędzeniu roślin, a w okresie suszy, warto zadbać o regularne podlewanie. Dzięki tym prostym zabiegom zyskać można pięknie wybarwione i smaczne listki o wyrazistym smaku.  

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!