Encyklopedia roślin Warzywa i owoce Rokietta siewna – rukola

Rokietta siewna – rukola

Eruca vesicaria

Wysokość 50-75 cm
Kwitnienie
Stanowisko półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność
Pokrój wzniesiony
Kategorie
Rukola - rokietta siewna

Eruca vesicaria, autor: Maja Dumat

Rukola (Eruca vesicaria) inaczej rokietta siewna z roku na rok zyskuje na popularności, a wszystko za sprawą jej charakterystycznego smaku. Jej uprawa nie należy do wymagających, ani skomplikowanych dlatego z powodzeniem można zyskać własne rośliny w przydomowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Jako roślina jednoroczna, która zaliczana jest do rodziny kapustowatych oferuje pędy sięgające do 100 cm. Najlepiej przeprowadzać jej zbiory wcześniej – szczególnie smaczna jest na początku rozwoju, kiedy to formuje małe rozety długich liści. Pomiędzy młodymi listkami, które zdążyły wyrosnąć pojawiają się pędy kwiatostanowe. Liście można zbierać przy tym regularnie, co pobudzi rokiettę do tworzenia nowych. W zapylonych kwiatach rukoli tworzą się z kolei łuszczyny, które oferują bogate w oleje nasiona. 

Rokietta doskonale sprawdza się w formie kiełków oraz listków. Te pierwsze obfitują w witaminę A, E oraz K, jak również witaminy z grupy B. roślinki te są także wspaniałym źródłem składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor czy żelazo, ale i enzymów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowaniu naszego organizmu – w tym w szczególności układu trawiennego. Rukola stanowi wspaniały składnik niskokalorycznych przekąsek, dodatek do kanapek, sałat, zup czy past. Jej orzechowy, lekko pikantny smak świetnie dopełnia smak potraw, w tym pizzy i makaronów. Z liści rokietty można tworzyć smakowite pesto. Świeżą rukolą można przy tym cieszyć się cały rok, dzięki możliwości jej uprawy na domowym parapecie. 

Uprawa rukoli – rokietty siewnej

Rukola najbardziej ceni stanowiska o lekkim zacienieniu, niemniej powinno być ono ciepłe. Ważne jest wykorzystanie gleb żyznych i przepuszczalnych – latem przydaje się osłona z agrowłókniny, która chroni rośliny przed ostrym słońcem. Jako, że roślina ta należy do rodziny kapust, nie należy jej sadzić po warzywach z tej rodziny. Szczególnie ważne w jej uprawie jest podlewanie, gdyż zbyt mała ilość wody powoduje gorzknienie listków. 

Wysiew rukoli w ogrodzie można przeprowadzić od maja do września co trzy tygodnie, dzięki czemu można cieszyć się świeżymi listkami przez długi czas. Jej uprawa przypomina uprawę rzodkiewki – po pojawieniu się sadzonek z około 4 listkami, należy je przerwać, pozostawiając odstępy 5-6 cm. Wyrwane roślinki można z powodzeniem wykorzystać w kuchni np. do kanapek. Rukolę w ogródku można wysiać pomiędzy rzędami innych warzyw np. pomidorów czy sałaty, co pozwala maksymalnie wykorzystać potencjał ogródka. 

W okresie zimowym rukolę można wysiać na wilgotnej celulozie na dużym talerzu – pierwsze kiełki pojawią się po tygodniu, a z czasem (po kilku kolejnych tygodniach) wyrosną na nich również listki. Wysiane do gruntu w październiku nasiona okryte przed mrozami pozwolić mogą z kolei na obfity plon w kwietniu. 

Ze względu na krótki okres wegetacyjny najlepiej nadaje się do uprawy jako przedplon lub poplon.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!