Encyklopedia roślin Warzywa i owoce Sałata dębolistna

Sałata dębolistna

Lactuca sativa var. crispa

Wysokość 10-30 cm
Kwitnienie
Stanowisko półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność
Pokrój kępy, rozłożysty
Kategorie
Sałata dębolistna

Lactuca sativa var. crispa, autor: Forest and Kim Starr/flickr.com

Sałata dębolistna vel sałata listkowa vel sałata rozetowa (Lactuca sativa var. crispa) to mieszaniec sałaty siewnej, stworzony przez ogrodników, który oferuje piękne i rozłożyste liście przywodzące na myśl liście dębu – skąd nazwa. Inne nazwy to: sałata listkowa lub sałata rozetowa. Roślina ta wykazuje różnorodne, niezwykle piękne wybarwienie – od ciemnoczerwonego przez zielony po przenikające się wzajemnie oba te odcienie. Smak sałaty dębolistnej jest nieco pikantny, lekko orzechowy, dlatego doskonale komponuje się ona z serami, delikatnymi sosami lub grzybami. Niestety  z racji na swoje delikatne liście nie nadaje się ona do długiego przechowywania, dlatego najlepiej spożywać ją świeżą. 

Sporym atutem sałaty dębolistnej jest wysoka zawartość składników odżywczych. Oferuje ona silne antocyjany będące odpowiedzialne za jej wybarwienie, a dla nas stanowiące silny przeciwutleniacz wspierający nasz organizm w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Sałata ta jest także wspaniałym źródłem luteiny, zeaksantyny, witamin B, E oraz C, jak i składników mineralnych: manganu, potasu, żelaza, magnezu czy wapnia. 

Roślina ta oferuje długie, wąskie i powycinane liście, które tworzą piękne, wyjątkowo dekoracyjne rozety. Są przy tym niezwykle delikatne i smaczne, dlatego jej zbiór można przeprowadzać systematycznie poprzez wycinanie całych rozet, jak i zbieraniu pojedynczych listków. 

Sałata dębolistna – uprawa

Sałatę dębolistną możemy uprawiać zarówno na wiosnę, jak i wczesnym latem, jednak warto pamiętać, że w jej przerośnięte rozety wytwarzają w wysokiej temperaturze pędy nasienne. Najlepiej wysiewać sałatę na przełomie marca i kwietnia, bezpośrednio do gruntu. Idealną temperaturą niezbędną dla jej wykiełkowania jest 16 °C. Nasiona należy przy tym wysiewać w rzędach na głębokości pół centymetra. Gdy sadzonki podrosną i wypuszczą pierwsze listki, warto przeprowadzić przerywkę i pozostawić rośliny w rozstawie 25×30 cm. Podłoże pod sałatę dębolistną powinno być żyzne, próchnicze i przepuszczalne, nie należy zapominać przy tym o jego starannym nawadnianiu. 

Sałatę tę można wysiewać już na początku lutego w ciepłych tunelach, gdzie panuje temperatura minimum 15 °C. Dzięki temu roślina szybko się rozwinie i pozwoli uzyskać smakowite listki. 

W pielęgnacji roślina nie jest zbyt wymagająca – potrzebuje regularnego podlewania i pielenia grządek

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!