Encyklopedia roślin Balkon i Taras Stanowisko Słoneczne Sałata masłowa

Sałata masłowa

Lactuca sativa var. capitata

Wysokość do 150 cm
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby stale wilgotna
Ozdobność
Pokrój kępy
Kategorie
Sałata masłowa

Lactuca sativa var. capitata, autor: Dwight Sipler/flickr.com

Sałata masłowa (łac. Lactuca sativa var. capitata) to jedna z najdelikatniejszych w smaku odmian sałaty. Jej liście są miękkie i delikatne. Doskonale sprawdzają się spożywane na surowo, a uprawa sałaty jest wyjątkowo łatwa. Wśród walorów sałaty masłowej warto wymienić obfitość witamin, wśród których znajdziemy witaminę A, C, E, ale i odrobinę B1 oraz B2. Dodatkowo zawiera ona sporo soli mineralnych, głównie żelazo i wapń, jest niskokaloryczna, przez co wspaniale uzupełnia diety odchudzające. Spożywanie sałaty masłowej oferuje również działanie antyoksydacyjne, a przy tym pomaga redukować nadmiar tzw. „złego cholesterolu”. Zawartość błonnika pokarmowego czyni ją przy tym wsparciem dla naszego układu trawiennego – pomaga oczyszczać nasz organizm z toksyn.

Sałata masłowa – uprawa

Sałata masłowa jest rośliną wymagającą w kwestii ziemi, na której planujemy rozpocząć jej uprawę. Najlepiej wzrasta na podłożu żyznym, próchniczym, przepuszczalnym i zapewniającym dobrą wilgotność. Idealnym pH gleby będzie to najbardziej zbliżone do obojętnego – około 6,5. Ponieważ sałata posiada słabo rozwinięty system korzeniowy, niezbędne jest zadbanie o jej systematyczne nawadnianie. Brak wody powoduje gorzknienie i twardnienie liści, a jej nadmiar – gnicie. 

Odmiana ta jest wrażliwa na światło, a jego niedobór powoduje słabe wiązanie główek. Najlepszą temperaturą wzrostu jest 15 °C – przy zbyt gorącym otoczeniu połączonym z suszą nie wytwarza ona główek i wybija pędy kwiatostanowe, a te z roślin, które wytworzyły główki doznają oparzeń, gorzknieją i gniją. Najlepszym przedplonem sałaty masłowej są ogórki, pomidory, szpinak, cebula zwyczajna lub burak ćwikłowy – szybki wzrost pozwala wykorzystać ją jako przedplon, poplon i śródplon. Na tym samym stanowisku sałatę można uprawiać nie częściej niż co 3-4 lata. 

Sałata masłowa pozwala na uprawę z rozsady i z siewu nasion. Siew należy przeprowadzić wiosną po obeschnięciu gleby – najlepiej w rzędach co 20-30 cm, w odstępach dwutygodniowych. Po wzejściu roślin (gdy mają 3-4 liście) należy przeprowadzić przerywkę, pozostawiając siewki co 20-25 cm. W przypadku uprawy z rozsady, można rozpocząć przygotowania wysiewając nasiona do skrzynek w połowie lutego. Siewki po wzejściu należy przepikować do doniczek i ustawić w inspekcie lub ciepłym tunelu foliowym. Na przełomie marca i kwietnia przeprowadzamy hartowanie rozsady, a później możemy ją sadzić w gruncie w rozstawie 25-30 x 25-30 cm. 

W pielęgnacji warto zadbać o odpowiednie nawodnienie.

Więcej o uprawie w artykule: Uprawa sałaty masłowej.

Sałata masłowa – najpopularniejsze odmiany:

Sałata masłowa oferuje wiele ciekawych odmian, które wyróżnia pokrój, kształt, wielkość główek, wybarwienie liści. 

  • wczesne sałaty masłowe: ‘Bona’, ‘Królowa Majowych’
  • średnio późnych sałaty masłowe:  ‘Nochowska’, ‘Maryna’;
  • inne ciekawe odmiany to : ‘Zina i ‘Mira’ o czerwono-zielonych główkach
Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!

Skip to content