Encyklopedia roślin Warzywa i owoce Sałata rzymska

Sałata rzymska

Lactuca sativa  longifolia

Wysokość do 40cm
Kwitnienie
Stanowisko półcień, słoneczne
Wilgotność gleby stale wilgotna
Ozdobność
Pokrój wzniesiony, zwarty
Kategorie
Sałata rzymska

Lactuca sativa  longifolia, autor: Satrina0/flickr.com

Sałata rzymska (Lactuca sativa  longifolia) to odmiana wyjątkowo ceniona w kulinariach, gdzie urzeka smakiem i obfitością zastosowań. Jej nietypowe, wydłużone główki rosną w górę przywodząc na myśl bardziej kapustę pekińską, niż klasyczną sałatę. Jej listki są kruche, zielone, mięsiste i posiadają mocno oznaczone i twardsze nerwy główne, które utrzymują roślinę w pionie. Smak sałaty rzymskiej jest delikatniejszy i słodszy niż u innych odmian sałat, przez co świetnie smakuje ona na surowo.

Jej atutem jest również wartość odżywcza. Listki bogate są przede wszystkim w witaminę C, której oferuje ona najwięcej w porównaniu do innych gatunków sałat. Zawiera ona także witaminę A, B, PP, jak i sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor. Jest idealnym wyborem w okresie wiosennym, kiedy to uzupełnia nasza dietę w ten obfity pakiet odżywczy. 

Sałata rzymska – uprawa

Sałatę rzymską na zbiór wiosenny uprawiamy najczęściej z rozsady. Można przygotować ją już na przełomie stycznia i lutego. Nasiona należy wówczas wysiać do skrzynek wypełnionych połączeniem ziemi i piasku, a następnie przenieść w ciepłe miejsce, najlepiej 16-20 °C i średnio intensywnym oświetleniu. Po wschodach, należy przenieść je do bardziej doświetlonego miejsca, które oferuje jednocześnie nieco niższą temperaturę 14-15 °C w ciągu dnia i ok. 5-8 °C w nocy. Gdy siewki uzyskają po 2-4 listki, można je przepikować do doniczek. Z nadejściem marca, rośliny można wysadzić pod osłony foliowe, a w kwietniu do gruntu (gdzie warto okrywać je przed przymrozkami). Najlepszym podłożem pod sałatę rzymską jest gleba lekka, przepuszczalna i obfita w składniki pokarmowe.

W przypadku zbiorów późniejszych, sałatę rzymską można z powodzeniem wysiewać bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Rośliny te z powodzeniem przetrwają kilka dni gdy temperatury oscylują wokół 0 °C – przy dłuższych chłodach, mogą one jednak przedwcześnie wypuszczać pędy kwiatostanowe. Po wzejściu sadzonek, można je przerwać, aby rośliny nie rosły zbyt gęsto – wymagają ok. 20-25 x 30-30 cm rozstawu w zależności od odmiany.

Odmiany sałaty rzymskiej

Sałata rzymska oferuje kilka ciekawych odmian, wśród których wymienić możemy mniejsze do ok. 20 cm długości – ‘Xanadau’, ‘Almudena’ czy czerwona ‘Pander’, nieco większe osiągające do 30 cm ‘Amadeus’ czy ‘Saturnas’ lub najdłuższe, osiągające 40 cm ‘Riva’, ‘Chiguina’, ‘Tiara’ bądź ‘Barracuda’. 

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!