Encyklopedia roślin Egzotyczne Sorgo

Sorgo

Sorghum Moench

Wysokość ok. 150 cm
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby sucha
Ozdobność
Pokrój wzniesiony
Kategorie
Pole sorgo

Pole sorgo, autor: Terensky, commons.wikimedia.org

Sorgo (Sorghum Moench) jest rośliną z rodziny wiechlinowatych. Uprawiane jest w klimatach ciepłych i gorących i jest tam jedną z najważniejszych roślin zbożowych. Sorgo zajmuje piąte miejsce na świecie pod względem obszaru uprawowego. Jest rośliną bardzo odporną na wysokie temperatury oraz susze. Wartość odżywcza jest porównywalna z kukurydzą. Ziarna niektórych gatunków nadają się do spożycia i są bogate w białko (nawet 13%) oraz witaminy z grupy B. Liście są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt a z ziarna robi kaszę i mąkę. Do tego dostarcza materiału do wyrobu mioteł, źdźbła służą jako opał, materiał budowlany a także do stawiania płotów. Z sorgo produkowane są również napoje alkoholowe podobne do naszego piwa i wódki. 

Ze względu na postępujące zmiany klimatyczne sorgo coraz częściej uprawiane jest w Polsce i prognozuje się, że jako roślina niezwykle odporna na warunki atmosferyczne i glebowe, może za czas jakiś wyprzeć z naszych upraw kukurydzę. 

Uprawa sorgo

Sorgo powinno się wysiewać po połowie maja, gdy ziemia jest już nagrzana. W ciepłym podłożu szybko kiełkuje i wschodzi. Bardzo szybko rozwija system korzeniowy, dzięki czemu może pobierać wodę z głębszych warstw gleby. Preferuje podłoże suche, ale żyzne. Gleba powinna być lekka, ciepła i szybko się nagrzewająca. Roślina ma bardzo dobrze rozwiniętą gospodarkę wodną, dzięki czemu bez problemu może przetrwać nawet długie okresy bez deszczu. Gdy inne rośliny w czasie suszy zamierają, sorgo przechodzi w stan uśpienia. Jest, w przeciwieństwie do naszej kukurydzy, bardzo odporne na szkodniki i choroby.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!