
Spinacia oleracea, autor: Nathan Nugent, Unsplash
Szpinak (Spinacia oleracea) to roślina jednoroczna, która należy do rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae). Pochodzi z Azji, ale jest powszechnie uprawiany na całym świecie. Jest rośliną dwupienną o liściach strzałkowato-jajowatych oraz kwiatach męskich zebranych w kłosy i żeńskich wyrastających pojedynczo w kącikach liści.
Szpinak – uprawa
Szpinak preferuje klimat chłodniejszy i jest odporny na niskie temperatury. Nasiona bez problemu kiełkują w temperaturze 3-4oC. Najszybciej rośnie na glebach żyznych, szybko się nagrzewających, które mają obojętny odczyn. Ze względu na krótki okres wegetacji często uprawiany jako przedplon lub poplon.
Siany w marcu na zbiór wiosenny a przełom października i listopada na zbiór jesienny. Odmiany zimujące w gruncie należy okryć agrowłókniną.
Nawożenie przede wszystkim nawozami organicznymi. Szpinak jest wrażliwy na niedobory manganu.