Encyklopedia roślin Rośliny Domowe Kwitnące Żyworódka pierzasta

Żyworódka pierzasta

Kalanchoe pinnata

Wysokość do 60 cm
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne, półcieniste
Wilgotność gleby umiarkowanie sucha
Ozdobność kwiaty
Pokrój wzniesiony
Kategorie
Żyworódka pierzasta

Żyworódka pierzasta, autor: Krzysztof Golik, commons.wikimeida.org

Żyworodka pierzasta (Kalanchoe pinnata syn. Bryophyllum pinnatum syn. Cotyledon pinnata) jest sukulentem należącym do rodziny gruboszowatych. Pochodzi z Madagaskaru, ale rozpleniła się po świecie, np. w Australii, stając się gatunkiem inwazyjnym. W Polsce uprawiana jako roślina doniczkowa. Można ją spotkać pod wieloma nazwami, np.: płodolist, brofilium, czy kalanchoe pierzasty

Rosnąc w środowisku naturalnym dorasta do 2 metrów wysokości, w doniczce jest to zaledwie kilkadziesiąt centymetrów

Jej łodygi są mięsiste i się nie rozgałęziają. Liście ma grube, pierzastodzielne, mające pofalowane brzegi, które lekko przebarwiają się przy końcach na purpurowo. Żyworódka kwitnie rzadko a jej kwiatki są drobne, dzbankowate i zwisające luźno, w kępkach na końcach pędów. 

Kalanchoe pierzasty, w przeciwieństwie do innych żyworodków tworzy rozmnóżki dopiero z tych liści, które same odpadną od rośliny. Wówczas należy je szybko umieścić w przygotowanym podłożu. 

Uprawa żyworodki pierzastej

Żyworódka nie lubi zbyt zasobnego podłoża. Można użyć tego przeznaczonego dla sukulentów lub ziemię uniwersalną wymieszać z piaskiem (3:1). Na dnie doniczki konieczne jest ułożenie grubej warstwy drenażu (keramzyt, żwir lub kamienie). Podlewa się ją tylko wówczas, gdy podłoże jest już suche. Lepiej znosi bowiem przesuszenie niż przelanie. W zasadzie nie wymaga nawożenia. Ale jeśli podłoże jest mocno piaszczyste, można zastosować od czasu do czasu nawóz dla sukulentów. 

Żyworódkę sadzi się do dość ciasnej doniczki, taką preferuje. Można ją sadzić i przesadzać cały rok, choć najlepszym do tego terminem jest wiosna. W uprawie domowej roślina kwitnie rzadko a jej kwiaty są drobne, w kolorze różowo-zielonym.

Płodolist uprawia się często ze względu na to, że ma właściwości lecznicze. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz mikro- i makroelementów stosowany jest przy zwalczaniu kataru bólu głowy, anginy, oparzeń, dolegliwości układu pokarmowego oraz przy wrzodach i trudno gojących się ranach. Smak liści żyworódki przypomina smak szczawiu. Są one jadalne i można je dodawać do sałatek, robić z nich soki lub stosować w formie okładów.

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!