Strona Główna Ogród Kiedy i jak sadzić czosnek?

Kiedy i jak sadzić czosnek?

autor Ogarnij Ogród

Czosnek jest rośliną niezwykłą, posiadającą wiele właściwości leczniczych. Kucharzenia bez czosnku również trudno sobie wyobrazić. Niezastąpiony przy przeziębieniach, wspomaga zapobieganie zawałom i udarom, obniża ciśnienie krwi a nawet wspomaga odchudzanie. Dodatek do mięs, dipów i sosów. A górki kiszone bez czosnku? Niemożliwe. Gdy w sklepie widzisz piękne warkocze czosnku, to aż zazdrość chwyta i pytanie, w jaki sposób taki sam, piękny i dorodny wyhodować? Są na to sposoby.

Sadzenie czosnku

Czosnek możesz sadzić dwa razy w roku: wiosną (czosnek jary) i jesienią (czosnek ozimy). Ten zimowy jednak lepiej na terenach, gdzie nie ma mroźnych zim. Jeśli nie przemarznie, daje wyższe plony niż ten sadzony wiosną. Zasadź go w okolicy połowy października by zdążył się przed zimą dobrze ukorzenić, na głębokości około 6 centymetrów. Nie wykopuj dołków, po prostu wciśnij go w ziemię zachowując odstęp 10-15 centymetrów jeden od drugiego.

Teren pod czosnek sadzony wiosną przygotuj już jesienią, dokładnie go przekopując i wyrównując. Na przełomie marca i kwietnia możesz czosnek zasadzić, poprzedzając to znów dokładnym przekopaniem terenu. Wtykasz już nie tak głęboko jak ten ozimy, wystarczą 2-4 centymetry w rzędach co 20 centymetrów i odległości ok. 6-10 centymetrów ząbek od ząbka.

jak sadzić czosnek w ogrodzie
fot. Martin Delisle / flickr.com

Wymagania czosnku

Podłoże, które ma być miejscem sadzenia czosnku musi być dobrze przekopane i spulchnione. Czosnek jak z warkoczy sklepowych uzyskasz tylko wtedy, gdy gleba będzie bogata w próchnicę. Nie może mieć odczynu kwaśnego, jeśli taki jest trzeba dodać wapna. Ziemię ciężką i nieprzepuszczalną należy rozluźnić przekopując ją ze żwirem lub piaskiem.  Jeśli podłoże zostało zasilone obornikiem, zasadzić czosnek możesz dopiero w kolejnym roku.

Roślina ta wymaga kilku miesięcy niskich temperatur (0-10oC), lubi też słońce i wilgotne podłoże. Słabo asymiluje składniki odżywcze z podłoża, gdyż jej korzonki są krótkie i jest ich niewiele, trzeba go więc często nawozić. Nawozy te powinny być ubogie w chlorek. Sadząc czosnek pamiętaj o tzw. dobrym sąsiedztwie. Czosnek bardzo lubi towarzystwo marchwi, pietruszki i truskawek. Nie powinno się go sadzić w miejscach gdzie wcześniej rosły rośliny cebulowe, buraki, kapusta i ziemniaki. Za to sprawdzi się zasadzenie go miejscach gdzie rosły ogórki, pomidory i fasola.

Do sadzenia wybierz najbardziej dorodne i zdrowe główki. Podziel je na ząbki i usuń odstające łupinki. Przed wysadzeniem dobrze jest ząbki chwilę moczyć i zaprawić (mączką bazaltową albo zaprawą nasienną). A później w pozycji pionowej wciśnij ząbek w ziemię piętką w dół i obficie podlej.

Pielęgnacja czosnku

W zasadzie czosnek będzie sobie radził sam. Ale jeśli chcesz mieć takie piękne warkocze dorodnych główek, to musisz jeszcze ogarnąć kilka rzeczy. Przede wszystkim nawadnianie. Czosnek lubi wodę i jeśli deszcze w bieżącym sezonie nie rozpieszczają, to musisz go systematycznie podlewać. Dobrze jest dodać do wody biohumusu. Dość częste zasilanie na pewno będzie miało pozytywny wpływ na wielkość główek. Na bieżąco usuwaj chwasty, gdyż ich towarzystwa czosnek nie znosi. Jednocześnie spulchniaj glebę wkoło. Gdy pojawią się pędy a nie chcesz uzyskać z nich cebul, możesz je usunąć.

Choć czosnek sadzi się jesienią lub wiosną, to terminy zbiorów oddalone są od siebie o raptem 3 tygodnie. Czosnek ozimy zbiera się bowiem na koniec lipca a ten jary pod koniec sierpnia. Dojrzały czosnek ma żółknące liście a pęd zaczyna być wiotki. Nie czekaj aż całkiem zaschną bo wtedy będzie ciężko z jego wydobyciem i podczas wykopywania główki zaczną się rozpadać a część ząbków może pozostać pod ziemią. Takie rozpadnięte główki nie przechowają się całą zimę, bo zaczną usychać albo gnić. Lepiej jest wykopywać czosnek wcześniej niż za późno.

sadzenie czosnku
fot. domeckopol / pixabay.com

Zanim zaczniesz wyciągać czosnek dobrze jest ziemię w koło podważyć widłami i rozluźnić w ten sposób podłoże. Pogoda powinna być słoneczna i sucha. Kilka dni powinien być suszony na dworze, w miejscu przewiewnym i zacienionym. Następnie przenieś go do suchego, przewiewnego pomieszczenia i tam rozłożony pojedynczo musi pozostać aż do wyschnięcia. Gdy główki są już suche obetnij korzenie i łodygę na wysokości kilku centymetrów albo zapleć je w piękne warkocze. Jeden warkocz możesz powiesić w kuchni i na bieżąco używać czosnku, ale pozostałe lepiej trzymać w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura nie powinna przekraczać 5oC. Jeśli pomieszczenie będzie zbyt wilgotne i ciepłe czosnek może zacząć rosnąć albo co gorsze gnić. Jeśli powietrze w przechowalni będzie zupełnie pozbawione wilgoci, to się zasuszy.

Trochę zachodu jest z tym czosnkiem, ale te warkocze w kuchni są tego warte. No i własny czosnek jest na pewno ekologiczny, niezwykle aromatyczny i do tego zdrowy.

zdj. główne Media Mike Hazard / flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz