Strona Główna Ogród Kiedy wykopywać i zbierać czosnek?

Kiedy wykopywać i zbierać czosnek?

autor Ogarnij Ogród

Nie da się podać daty zbiorów czosnku, jest bowiem kilka czynników, które mają wpływ na termin jego zbiorów. Ma na to wpływ i termin sadzenia, i ilość opadów, i pogoda w czerwcu. Rośnie niestety na tyle głęboko, że nie da się zobaczyć, czy główka jest już dojrzała, tak jak to widać w przypadku cebuli. Ale w wypadku czosnku, to liście „powiedzą” czy jest już do zebrania gotowy.

W zależności od pogody zbiory przeprowadza się od czerwca do sierpnia. Jeśli temperatury są wysokie, nie padają deszcze i pięknie świeci słońce, to czosnek można wykopywać już w czerwcu, ale ten ozimy, który sadzony był jesienią gdzieś około połowy października.

Zasada jest taka, że jeden liść na zewnątrz odpowiada jednej łusce osłaniającej główkę czosnku pod ziemią. Im więcej warstw owijki powstanie pod ziemią, tym czosnek będzie można dłużej przechowywać a on sam długie tygodnie nic nie straci ze swego aromatu. I to jest właśnie sztuka. Zebrać czosnek wówczas, gdy wystarczająco dużo liści obumrze pod ziemią, ale nie aż tyle, żeby czosnek zaczął się rozpadać. Najwyższe liście, które pozostają jeszcze zielone biegną w głąb ziemi do główki i właśnie one powinny być w trakcie zbiorów wciąż zielone i stanowić 1/3, a 2/3 powinno być już zaschniętych. I to jest ten idealny moment na zbiór czosnku. Gdy wykopujemy roślinę z kilkoma wciąż zielonymi liśćmi jest to znak, że czosnek ma w sobie jeszcze sporo wilgoci.

Te pierwsze wykopane główki często są zbyt wilgotne. Idealnie nadają się do bieżącej konsumpcji, ale do przechowywania już nie. Czosnek do przechowywania będzie pochodził ze zbiorów w drugiej połowie lipca.

zbiór czosnkufot. jag2020 / pixabay.com

Zbiory czosnku przyspieszają lub są opóźnione w zależności od różnych czynników:

  • gdy sadzi się go jesienią (tzw. czosnek ozimy) – plony są wówczas o 3-4 tygodnie wcześniej
  • gdy ogławia się czosnek – polega to na usuwaniu kwiatostanów zaraz, gdy się tylko pojawią. Czosnek wówczas nie tylko szybciej dojrzewa, ale również jego ząbki są o wiele większe
  • region kraju – dużo zależy od pogody, a zatem w rejonach, gdzie temperatury są wyższe, jest więcej słońca i wilgoci czosnek będzie gotowy do zbiorów nawet 2-3 tygodnie wcześniej.
  • później dojrzewają główki duże, wcześniej mniejsze

Na zbiór czosnku wybiera się dzień ciepły i słoneczny i najlepiej taki, który jest kolejnym dniem bez deszczu, powinno być sucho. Czosnek najwygodniej i najbezpieczniej wykopywać widłami. Najlepiej zacząć od spulchnienia podłoża wokół a następnie ostrożnie podważać rośliny i wydobywać na wierzch. Trzeba bardzo uważać, by nie przebić główki i nie uszkodzić warstw ją ochraniających.

Główkę po wykopaniu zostawia się do obeschnięcia na słońcu. Z czosnkiem tak robić nie należy. Trzeba go zebrać i ułożyć główka obok główki w pomieszczeniu bez dostępny słońca, ale za to przewiewnym. Codziennie powinno się główki obracać. Jeśli są bardzo mocno nasączone wilgocią, takie suszenie może potrwać i kilka tygodni. Główka z zewnątrz zmusi być sucha.

Gdy główki są już dobrze obsuszone, należy dokładnie oczyścić je z ziemi. By nie uszkodzić owijki najlepsza do tego będzie miękka szczoteczka (może być taka do zębów). Ładnie również ucinamy korzenie. Jeśli łodyga wciąć jest giętka i wilgotna, pozostawiamy czosnek na kolejny tydzień, żeby jeszcze doschnął. Później możemy już go zapleść w piękne warkocze i jeden powiesić w kuchni a resztę w suchym, chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy, gdyż tak przechowywany na dłużej zachowa swoje właściwości i aromat.

fot. główne Brian Crawford / flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz