Strona Główna Dom i Balkon Mikrolistki – praktyczne informacje dla początkujących hodowców

Mikrolistki – praktyczne informacje dla początkujących hodowców

autor Ogarnij Ogród

Mikrolistki, czyli wykiełkowane rośliny nieco większe niż kiełki coraz częściej goszczą na polskich stołach. Jeżeli zdrowe odżywianie jest dla nas ważne, zdecydowanie powinniśmy poznać je bliżej. Czy mikrolistki są zdrowsze od kiełków? Jakie są ich wartości odżywcze? Jak wygląda uprawa mikroliści?

Mikrolistki – co to takiego?

Mikrolistki to jak sama nazwa wskazuje – bardzo małe liście. Są one formą pośrednią pomiędzy kiełkami, a pełnowymiarowymi roślinami. W przeciwieństwie do kiełków do ich produkcji można użyć wszystkich jadalnych (i co bardzo istotne – smacznych) roślin. W przypadku kiełków jest to niemożliwe, gdyż okres wzrostu znacznej części warzyw, ziół i jadalnych kwiatów jest zbyt długi. Inaczej niż kiełki – mikroliście rosną w ziemi, co sprawia, że możemy poczekać na nie dłużej. Mikrolistki są bardzo zasobne w składniki odżywcze, dlatego rekomenduje się włączenie ich na stałe do menu. Warto dodać, że ich uprawa pozwala nam cieszyć się zieleniną przez cały rok – nadają się one bowiem do uprawy na parapecie i nie mają szczególnie dużych wymagań.

Dlaczego mikrolistki są cenne dla zdrowia?

Regularne spożywanie mikrolistków może mieć korzystny wpływ na stan naszego zdrowia. Dietetycy przekonują, że niewielkie liście jadalnych roślin są znakomitą alternatywą dla syntetycznych suplementów diety. Za ich wyborem przemawia fakt, że zawierają one znacznie więcej witamin i minerałów niż pełnowymiarowe rośliny. Oprócz witamin, minerałów i błonnika mikroliście mogą zawierać także inne ważne dla naszego zdrowia substancje. Zawartość konkretnych związków jest uzależniona od gatunku rośliny, która została użyta do produkcji mikrolistków. Przykładowo mikroliście buraka zawierają betainę (aminokwas). Z kolei mikrolistki brokułów są cennym źródłem sulforafanu (związek o właściwościach przeciwnowotworowych). W mikroliściach o zielonej barwie znajdziemy również sporo chlorofilu, który pomaga oczyszczać organizm z toksyn.

Rośliny, które wykorzystuje się do uprawy mikroliści

Jednym z atutów mikroliści jest możliwość uprawiania ich z roślin, które nie nadają się na kiełki z powodu zbyt długiego okresu wzrostu (kiełki uprawia się tylko i wyłącznie z roślin, które bardzo szybko kiełkują – na przykład lucerna, rzodkiewka brokuł). Mikroliście uzyskamy z praktycznie każdej jadalnej rośliny. Pamiętajmy jedynie o tym, żeby jej liście były smaczne. Rośliny, z których uprawia się mikroliście to na przykład cebula, burak, szpinak, zielona sałata, szarłat jadalny, rukola, kapusta biała, kapusta czerwona, jarmuż, groch, kalarepa, gorczyca, cykoria liściowa, rokietta siewna, koper ogrodowy, kolendra, bazylia, ogórecznik lekarski, nasturcja niska, pachnotka zwyczajna, rukiew wodna, i wiele innych.

Zazwyczaj spożywa się rośliny, które wykształciły pierwsze niewielkie liście.

Uprawa mikroliści w domu

Obecnie mikroliście można kupić w dobrze wyposażonych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Znacznie łatwiej i taniej jest wyhodować je samodzielnie w domu (Mikrolistki zamówisz w sklepie W.Legutko). Nie jest to proces skomplikowany. Wystarczy nam odrobina ziemi, doniczka (jeżeli jej nie mamy, możemy wykorzystać opakowanie po lodach lub po jogurcie), folia lub przezroczyste naczynie do przykrycia (zapewnia ono odpowiednią dla wzrostu roślin temperaturę i wilgotność powietrza). Mikrolistki należy wysiewać gęściej niż nasiona warzyw, które mają urosnąć do standardowych rozmiarów. Czas uprawy mikroliści nie jest długi, jednak nieco dłuższy niż w przypadku kiełków – zazwyczaj na pierwsze liście trzeba czekać do dwóch tygodni. Jest to uzależnione od gatunku rośliny jaką wybraliśmy.

Podłoża, w którym uprawiane są mikroliście nie trzeba nawozić. Warto jednak zadbać, żeby było ono przepuszczalne i stale wilgotne (nie możemy dopuścić do jego wyschnięcia). Dobrze jest regularnie je spryskiwać.

Mikrolistki najłatwiej jest ściąć przy użyciu nożyczek. Możemy dodawać je do sałatek posypywać nimi kanapki, zupy i inne dania. Z pewnością będą one ciekawym uzupełnieniem past, twarogów i zielonych koktajli.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!