Strona Główna PielęgnacjaNawożenie Roślin Nawóz z pokrzyw do pomidorów

Nawóz z pokrzyw do pomidorów

autor Ogarnij Ogród

Pierwsze skojarzenie z pokrzywą dla większości z nas, to oczywiście myśl, żeby się od niej trzymać z daleka, by nie odczuć przykrych skutków poparzenia przez kwas mlekowy, który zawiera. Ale pokrzywa, choć uchodzi za uciążliwy chwast, to jest przede wszystkim rośliną leczniczą, ma również wiele innych cennych właściwości, które są wykorzystywane choćby w ogrodnictwie. Chroni bowiem przed szkodnikami, ale również je zwalcza, tak samo z chorobami grzybowymi. Do tego wzmacnia warzywa a na pomidory ma wręcz wpływ zbawienny. Jest bowiem bogactwem mikroelementów, witamin oraz potasu, magnezu, cynku, krzemy, żelaza, wapnia, manganu i azotu, ale również soli mineralnych i kwasów organicznych. Można z niej robić wywary, wyciągi czy gnojówkę. Idealnie nadaje się również do ściółkowania podłoża. Zamiast wiec sięgać po nawozy mineralne, skorzystajmy z dobrodziejstw, które mamy w zasięgu ręki, czyli tym razem po pokrzywę.

Nawóz z pokrzyw w postaci płynnej jest doskonały do zasilania pomidorów rosnących zarówno w gruncie jak i pod osłonami, ale także dla tych uprawianych w pojemnikach. Bardzo szybko poprawia on kondycję nawet bardzo słabych sadzonek pomidora. Skutkiem stosowania nawozu z pokrzywy są dużo bardziej obfite, dorodne i zdrowe plony.

Ale zanim zaczniemy podlewać nawozem z pokrzywy rosnące już pomidory, warto do każdego wykopanego pod rozsadę dołka dodać gałązkę lub dwie świeżej pokrzywy. Będzie ona chroniła korzenie, ale rozkładając się pod ziemią zasili uprawę w niezbędne składniki pokarmowe.

Jak zrobić nawóz z pokrzyw do pomidorów?

Najbardziej wartościowym nawozem do pomidorów z pokrzyw jest ten w postaci gnojówki z pokrzyw. I jeszcze jeden warunek – pokrzywy muszą zostać zebrane zanim zakwitną, więc te najlepsze na gnojówkę zbiera się wiosną.

Przepis na gnojówkę z pokrzyw:

Będziemy potrzebowali plastikowego wiaderka, 1 kg posiekanej pokrzywy i 10 l wody. Pokrzywy ciasno układamy na dnie, zalewamy wodą i odstawiamy. W zależności od temperatury proces tworzenia się gnojówki trwa od tygodnia do dwóch. Im cieplej, tym szybciej będzie gotowa. Proces fermentacji, któremu podlega ta mieszanka powoduje, że w koło unosi się nieprzyjemny, ostry zapach a sama mikstura mocno się pieni. By go przyspieszyć codziennie mieszamy zawartość wiaderka. Żeby zniwelować nieco zapach, wystarczy do wiaderka dosypać nieco bazaltowej mączki, która nie tylko go złagodzi, ale dodatkowo wzbogaci gnojówkę cennymi minerałami.  Jeśli nie mamy mączki, w walce z odorem pomoże kwitnący kozłek lekarski.

Jak zastosować powstałą gnojówkę?

W momencie, gdy gnojówka z pokrzywy przestaje się pienić, jest gotowa do użycia. Ale nie można jej po prostu wziąć i podlewać nią pomidorów, jest bowiem zbyt skondensowana i moglibyśmy je uszkodzić. Taką gnojówkę należy najpierw rozcieńczyć w stosunki 10 części wody i 1 część gnojówki. Gdy jest już rozcieńczona można nią podlewać pomidory, najlepiej raz na dwa tygodnie.

Nawóz z pokrzywy w postaci gnojówki ma zbawienny wpływ na pomidory na każdym etapie ich wegetacji. Ale stosowanie go w trakcie kwitnienia i zawiązywania owoców ma szczególne znaczenie, wpłynie na poprawę wielkości i jakości plonów. Do tego będzie chroniła rośliny przed chorobami i szkodnikami.

Trudno jednak korzystać z dobrodziejstw pokrzywowej gnojówki mając pomidory w skrzynkach na balkonie. Choćby ze względu na sąsiadów lepiej nie próbować jej robić. Ale w sklepach dostępne są już nawozy z pokrzywy, nawet w dwóch wersjach: jako koncentrat do podlewania i oprysków na choroby i szkodniki oraz w formie gnojówki.

Fot. główna: blickpixel, Pixabay

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!