Strona Główna Ogród Jak przechowywać plony warzyw

Jak przechowywać plony warzyw

autor Ogarnij Ogród

Jeśli tegoroczne zbiory warzyw daleko wykroczyły poza nasze oczekiwania, warto wiedzieć na czym polega długotrwałe przechowywanie warzyw. Jeśli mamy niewielki ogródek działkowy, to najczęściej plony zjadamy na bieżąco a nadwyżkami obdzielamy rodzinę i znajomych. Ale nawet właściciela ogródka ROD dopada czasami klęska urodzajów. Można w takim wypadku warzywa przechować, by korzystać z nich późną jesienią i zimą.

Które warzywa można przechowywać?

Nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania, niektóre, jak na przykład rzodkiewka, ogórek czy pomidor muszą być zjadane na bieżąco, ewentualnie można z nich zrobić przetwory. Ale już warzywa korzeniowe jak marchew, pietruszka, buraki ćwikłowe, seler korzeniowy czy pasternak jak najbardziej. Warunkiem jest by warzywa były dorodne, zdrowe i nie uszkodzone. Do przechowywania nadają się również cebule, czosnek czy por. Cebula powinna mieć cienką, dobrze zaschniętą szyjkę, ale też mocną, niepopękaną i dobrze wyschniętą łuskę okrywającą. W przypadku czosnku, główka musi być zwarta, ząbki ciasno przylegające i również nieuszkodzone łuski. Przechowywać można również warzywa strączkowe jak fasola, bób czy groch – warunkiem jest dobrze wysuszenie nasion.

Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw, autor: USDA/ flickr.com

Przechowywanie warzyw – jak i gdzie?

By móc dłużej przechowywać warzywa korzeniowe, należy stworzyć im odpowiednie warunki:

  • Przechowywanie warzyw w pomieszczeniu 

Jeśli do przechowywania przeznaczamy jakieś pomieszczenie, to powinno być chłodne (od -1 do +2°C) i wilgotne (90-95% wilgotności). A zatem ziemniaki, buraki, marchew i pietruszka najlepiej będą się czuły w takich właśnie warunkach, gdy jeszcze dodatkowo poukłada się je w skrzynkach i przysypie piaskiem. Takie same warunki będą również dobre dla kapusty, koniecznie twarde główki odmiany późnej oraz dla dyni. Tym pomieszczeniem może być ziemianka, piwnica, altana – byleby panowały tam odpowiednie warunki.

  • Przechowywanie w ziemnym kopcu

Najtańszym i prostym sposobem przechowywania warzyw korzeniowych jest kopiec ziemny. Jeśli zostanie prawidłowo zbudowany, warzywa przetrwają w nim aż do wiosny. Wystarczy wykopać dół o głębokości około pół metra, szerokości 60 cm i długości odpowiedniej do ilości warzyw, które mamy do przechowania. W dole umieszczamy warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, pasternak, selery) ciasno je układając, przysypujemy je ziemią i układamy kolejną warstwę i tak do poziomu podłoża. Przysypujemy je ziemią (10 cm), okładamy matami słomianymi lub grubą warstwą słomy (15 cm) i znów przysypujemy ziemią (15 cm).

By plonów nie narażać na zjedzenie przez gryzonie, dobrze jest je układać w ażurowych skrzynkach albo wykopany dołek przed umieszczeniem w nim warzyw zabezpieczyć metalową, gęstą siatką. Warto wypróbować ten sposób przechowywania, kopcowanie warzyw jest tanie i skuteczne. 

  • Pozostawienie warzyw na grządkach

Są warzywa, które bez problemu przetrwają zimę w miejscu, w którym rosną. To jest np. jarmuż, pietruszka korzeniowa oraz naciowa, brukselka czy por. Jeśli nie ma śniegu a zapowiadane są siarczyste mrozy, można je w tych momentach przykryć słomą, sianem, świerkowymi gałązkami albo agrowłókniną.

przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw – kopcowanie warzyw, źródło: depositphotos.com

  • Przechowywanie warzyw na strychu

Na chłodnym, suchym i przewiewnym strychu doskonale przechowają się nam cebule, oczywiście dobrze dosuszone i zdrowe, ułożone w ażurowych skrzyneczkach. Co pewien czas powinny być sprawdzane czy któraś nie gnije i czy nie wypuściła szczypiorku. Jeśli znajdziemy jakieś dziwnie miękkie lub przebarwione, należy je szybko usuwać, by nie zainfekowały pozostałych. Czosnek również dobrze przechowa się na takim strychu. Spleciony w ciasne warkocze i powieszony na belce.

Do towarzystwa możemy dołożyć również dobrze wysuszone warzywa strączkowe: fasolę, bób i groch. Zanim jednak je tam umieścimy, dobrze jest je przemrozić, będą wówczas mniej narażone na rozwój strąkowca fasolowego. Nasiona te przechowuje się w lnianych woreczkach lub papierowych torebkach. Jak widać sposobów na przechowywanie warzyw jest całe mnóstwo.

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz