Strona Główna OgródWarzywnik Sałata dębolistna – uprawa i pielęgnacja

Sałata dębolistna – uprawa i pielęgnacja

autor Ogarnij Ogród

Sałata dębolistna vel Sałata listkowa vel Sałata rozetowa (Lactuca sativa var. crispa)

Wysokość 10-30 cm
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne, półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność liście, cała roślina
Pokrój kępiasty, rozłożysty

Sałata dębolistna vel Sałata listkowa vel Sałata rozetowa (Lactuca sativa var. crispa) to mieszaniec sałaty siewnej, stworzony przez ogrodników, który oferuje piękne i rozłożyste liście przywodzące na myśl liście dębu. Gatunek ten należy do rodziny astrowatych.

O uprawie różnych gatunków sałaty przeczytacie tutaj:

Sporym atutem sałaty dębolistnej jest wysoka zawartość składników odżywczych. Oferuje ona silne antocyjany będące odpowiedzialne za jej wybarwienie, a dla nas stanowiące silny przeciwutleniacz wspierający nasz organizm w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Sałata ta jest także wspaniałym źródłem luteiny, zeaksantyny, witamin B, E oraz C, jak i składników mineralnych: manganu, potasu, żelaza, magnezu czy wapnia.

Sałata dębolistna – jak wygląda

Sałata dębolistna, jak sama nazwa wskazuje ma liście przypominające swym wyglądem liście dębu. Roślina ta wykazuje różnorodne, niezwykle piękne wybarwienie – od ciemnoczerwonego przez zielony po przenikające się wzajemnie oba te odcienie. Smak sałaty dębolistnej jest nieco pikantny, lekko orzechowy, dlatego doskonale komponuje się ona z serami, delikatnymi sosami lub grzybami. Niestety  z racji na swoje delikatne liście nie nadaje się ona do długiego przechowywania, dlatego najlepiej spożywać ją świeżą.

Sałata dębolistna 'Dubacek'

Sałata dębolistna ‘Dubacek’, autor: Krzysztof Ziarnek, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Roślina ta oferuje długie, wąskie i powycinane liście, które tworzą piękne, wyjątkowo dekoracyjne rozety. Są przy tym niezwykle delikatne i smaczne, dlatego jej zbiór można przeprowadzać systematycznie poprzez wycinanie całych rozet, jak i zbieraniu pojedynczych listków.

Sałata dębolistna – uprawa w gruncie

Sałatę dębolistną możemy uprawiać zarówno na wiosnę, jak i wczesnym latem, jednak warto pamiętać, że w jej przerośnięte rozety wytwarzają w wysokiej temperaturze pędy nasienne. Najlepiej wysiewać sałatę na przełomie marca i kwietnia, bezpośrednio do gruntu. Idealną temperaturą niezbędną dla jej wykiełkowania jest 16 °C. Nasiona należy przy tym wysiewać w rzędach na głębokości pół centymetra. Gdy sadzonki podrosną i wypuszczą pierwsze listki, warto przeprowadzić przerywkę i pozostawić rośliny w rozstawie 25×30 cm. Podłoże pod sałatę dębolistną powinno być żyzne, próchnicze i przepuszczalne, nie należy zapominać przy tym o jego starannym nawadnianiu.

Sałata dębolistna

Sałata dębolistna ‘Kiribati’, autor: Dwight Sipler, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Uprawa sałaty dębolistnej w tunelu

Sałatę dębolistną można wysiewać już na początku lutego w ciepłych tunelach, gdzie panuje temperatura minimum 15 °C. Dzięki temu roślina szybko się rozwinie i pozwoli uzyskać smakowite listki. Podłoże i zasady wysiewu są takie same jak powyżej opisane.

Uprawa sałaty dębolistnej na balkonie

Sałatę dębolistną można również uprawiać w pojemnikach na balkonie lub tarasie. Wystarczy skrzyneczka albo większa donica z otworem w dnie. Na spodzie zawsze tworzymy warstwę drenażową (kamyczki, keramzyt) a pozostałą część wypełniamy ziemią przeznaczoną do uprawy warzyw lub ziemią uniwersalną zmieszaną z piaskiem (3:1). Nasiona wysiewamy na głębokości 0,5 cm i całość obficie zraszamy wodą.

Sałata dębolistna

Sałata dębolistna, autor: Comedora, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Pojemniki powinny zostać ustawione w miejscu dobrze nasłonecznionym, ostatecznie może to być lekki półcień. Ale przynajmniej dopóki sałata nie wzejdzie lepiej jeśli stoi w słońcu. Sałata lubi wilgoć, ale jej ilość powinna być taka akuratna. Zbyt suche podłoże sprawi, że szybko zwiędnie, zbyt dużo wilgoci to gnicie korzeni i rozwój chorób grzybowych. Dlatego podłoże powinno być stale umiarkowanie wilgotne. Po wzejściu sałatę powinno się przerwać, ale nie wyrzucać siewek tylko je przepikować w inne miejsce. Przed zimą pojemniki można przenieść do słonecznego pomieszczenia i cieszyć się smakiem sałaty zimą.

Sałata dębowa jest gotowa do spożycia po 30-35 dni od wysiania.

Pielęgnacja sałaty dębolistnej

Pielęgnacja sałaty dębolistnej ogranicza się do jej systematycznego podlewania, tak by ziemia była stale umiarkowanie wilgotna. Do tego odchwaszczanie, bo sałata nie lubi konkurencji. Dobrze jest ją również zasilać nawozem organicznym. Tu idealnie sprawdzi się biohumus, którym co tydzień można podlać uprawę.

Sałata dębolistna

Sałata dębolistna, autor: 4028mdk09, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Jeśli chcecie poznać inne rodzaje sałaty, to zapraszamy tutaj:

Odmiany sałaty dębolistnej

Dostępnych jest całkiem sporo odmian sałaty dębolistnej, z których wybraliśmy kilka:

  • Sałata dębolistna ‘Dubacek’ – to odmiana o liściach długich i wąskich, mocno powcinanych, barwy zielonej. Są delikatne i bardzo smaczne. Rozeta utworzona z liści jest duża i dekoracyjna;
  • Sałata dębolistna ‘Redin’ – odmiana o liściach długich i wąskich, mocno powcinanych i pofalowanych na brzegach barwy czerwono-wiśniowej z zielonym wnętrzem rozety, która jest duża i dekoracyjna, liście bardzo delikatne i smaczne;
  • Sałata dębolistna ‘Redin’ czerwona – j.w., tyle, że liście od połowy są czerwone, odmiana typowo dekoracyjna, ale i bardzo smaczna;
  • Sałata dębolistna ‘Querido’ – odmiana o zielonych, postrzępionych na końcach liściach, idealna do sałatek. Liście kruche i bardzo smaczne.

Fot. główna: CostaPPPR, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Skip to content