Strona Główna Ogród Siew warzyw do gruntu w lipcu

Siew warzyw do gruntu w lipcu

autor Ogarnij Ogród

Pierwsze plony zebrane, sałata i rzodkiewka zaczynają przerastać i pozostaje je tylko przeznaczyć na kompost, powstaje zatem coraz więcej pustych miejsc. Szkoda, by leżały odłogiem, skoro jest sporo warzyw, które z powodzeniem można wysiać w lipcu i mieć z nich naprawdę dobre plony. Lipiec jest ciepły, często panują upały, więc trzeba pilnować nawadniania.

Wysiew w pierwszym tygodniu lipca

Burak ćwikłowy – najlepiej jest do lipcowego wysiewu wybrać późniejsze odmiany: Okrągły ciemnoczerwony lub Czerwona kula, Chrobry, Norton, Patryk, Rywal czy Regulski. I początek lipca to termin na wysiew optymalny i lepiej już późniejszego wysiewu nie ryzykować.

Fasola – wysiew na nasiona jest już zbyt późny, ale fasola szparagowa do gotowania będzie idealna. Można ją wkładać w słoiki i pasteryzować albo mrozić.

Sałata łodygowa – można ją zbierać po 10-14 tygodniach, są to sałaty najmniej wymagające spośród wszystkich sałat. Do wysiewu można wybrać Głąbik krakowski lub Sałatę szparagową.

Marchew – jeśli z początkiem lipca wysiejemy wczesne odmiany marchwi (Pierwszy zbiór i Amsterdamska), to korzenie spokojnie zdążą wyrosnąć a my będziemy się cieszyli świeżą dawką beta-karotenu w październiku.

Ogórki gruntowe – wysiane w pierwszym tygodniu lipca do bardzo dobrej jakościowo gleby, która do tego będzie stale lekko wilgotna zapewnią nam naprawdę przyzwoite zbiory. Wybrać należy odmiany przeznaczone do kiszenia.

siew w lipcu warzywnikfot. Lori L. Stalteri / flickr.com

Wysiew w połowie lipca

Buraki liściowe można wysiać w połowie lipca i cieszyć się pyszną botwinką nawet jesienią.

Sałaty masłowe i kruche – odmian Grenada Ożarowska, Arka, Justyna, Królowa Lata Ewelina, Nochowka doskonale radzą sobie z wysokimi temperaturami i długim dniem. Gdy siewki nieco podrosną należy je poprzerywać by zrobić miejsce na zawiązujące się główki.

Wysiew cały lipiec

Endywia – bardzo przypomina sałatę. Można ją siać cały lipiec a nawet później. Wytrzymuje nawet jesienne przymrozki, a są odmiany, które zimują w gruncie. Sieje się ją w rozsadniku lub doniczce, wschodzi po 4-7 dniach i można ją przepikować do gruntu.

Koper ogrodowy – lipcowe upały mu nie służą, dlatego trzeba go systematycznie podlewać i zraszać od razu po wysianiu. Tak samo Koper włoski. Z tym, że jego można wysiewać również do pojemników i po 70-90 dniach jest gotowy do zbioru.

Roszponka – jest mrozoodporna, więc można ją zbierać nawet zimą, jeśli nie ma śniegu. Jest rośliną niewymagającą i daje wysokie plony.

Cebula siedmiolatka – można ją siać i przez cały lipiec a nawet w sierpniu.

Szczypior – tak jak siedmiolatkę, można go z powodzeniem zasiać jeszcze w sierpniu.

Rzeżucha – siana w pojemnikach na parapecie rośnie nieco krócej niż ta w gruncie. Ale za to ta druga jest o wiele bardziej aromatyczna. Wymaga obfitego podlewania.

Czarna rzodkiew – ta wysiewana w lipcu musi być odmianą późną (np. Murzynka)

koper wysiewfot. Marco Verch Professional / flickr.com

Wysiew ostatni tydzień lipca

Szpinak – wysiew szpinaku w lipcu niestety może nie przynieść plonów. A to ze względu na to, że szpinak woli chód, najlepiej rośnie w temperaturze oscylującej w granicach 15oC. Jeśli jednak posiejemy go w miejscu cienistym i będziemy obficie podlewać, to jest duża szansa na pokaźne zbiory. Sprawdzić powinna się odmiana Matador.

Kapusta pekińska – Dobrze jest siać ją bezpośrednio w gruncie, gdyż jest wrażliwa na przesadzanie. Zbiory będą późną jesienią.

Rzepa – do lipcowych wysiewów wybrać należy tylko odmiany późne (np. Złota kula).

fot. główne pikist.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz