Strona Główna Ogród Siew warzyw do gruntu w lipcu

Siew warzyw do gruntu w lipcu

autor Ogarnij Ogród

Pierwsze plony zebrane, sałata i rzodkiewka zaczynają przerastać i pozostaje je tylko przeznaczyć na kompost, powstaje zatem coraz więcej pustych miejsc. Szkoda, by leżały odłogiem, skoro jest sporo warzyw, które z powodzeniem można wysiać w lipcu i mieć z nich naprawdę dobre plony. Lipiec jest ciepły, często panują upały, więc trzeba pilnować nawadniania.

Wysiew w pierwszym tygodniu lipca

Burak ćwikłowy – najlepiej jest do lipcowego wysiewu wybrać późniejsze odmiany: Okrągły ciemnoczerwony lub Czerwona kula, Chrobry, Norton, Patryk, Rywal czy Regulski. I początek lipca to termin na wysiew optymalny i lepiej już późniejszego wysiewu nie ryzykować.

Fasola – wysiew na nasiona jest już zbyt późny, ale fasola szparagowa do gotowania będzie idealna. Można ją wkładać w słoiki i pasteryzować albo mrozić.

Sałata łodygowa – można ją zbierać po 10-14 tygodniach, są to sałaty najmniej wymagające spośród wszystkich sałat. Do wysiewu można wybrać Głąbik krakowski lub Sałatę szparagową.

Marchew – jeśli z początkiem lipca wysiejemy wczesne odmiany marchwi (Pierwszy zbiór i Amsterdamska), to korzenie spokojnie zdążą wyrosnąć a my będziemy się cieszyli świeżą dawką beta-karotenu w październiku.

Ogórki gruntowe – wysiane w pierwszym tygodniu lipca do bardzo dobrej jakościowo gleby, która do tego będzie stale lekko wilgotna zapewnią nam naprawdę przyzwoite zbiory. Wybrać należy odmiany przeznaczone do kiszenia.

siew w lipcu warzywnik fot. Lori L. Stalteri / flickr.com

Wysiew w połowie lipca

Buraki liściowe można wysiać w połowie lipca i cieszyć się pyszną botwinką nawet jesienią.

Sałaty masłowe i kruche – odmian Grenada Ożarowska, Arka, Justyna, Królowa Lata Ewelina, Nochowka doskonale radzą sobie z wysokimi temperaturami i długim dniem. Gdy siewki nieco podrosną należy je poprzerywać by zrobić miejsce na zawiązujące się główki.

Wysiew cały lipiec

Endywia – bardzo przypomina sałatę. Można ją siać cały lipiec a nawet później. Wytrzymuje nawet jesienne przymrozki, a są odmiany, które zimują w gruncie. Sieje się ją w rozsadniku lub doniczce, wschodzi po 4-7 dniach i można ją przepikować do gruntu.

Koper ogrodowy – lipcowe upały mu nie służą, dlatego trzeba go systematycznie podlewać i zraszać od razu po wysianiu. Tak samo Koper włoski. Z tym, że jego można wysiewać również do pojemników i po 70-90 dniach jest gotowy do zbioru.

Roszponka – jest mrozoodporna, więc można ją zbierać nawet zimą, jeśli nie ma śniegu. Jest rośliną niewymagającą i daje wysokie plony.

Cebula siedmiolatka – można ją siać i przez cały lipiec a nawet w sierpniu.

Szczypior – tak jak siedmiolatkę, można go z powodzeniem zasiać jeszcze w sierpniu.

Rzeżucha – siana w pojemnikach na parapecie rośnie nieco krócej niż ta w gruncie. Ale za to ta druga jest o wiele bardziej aromatyczna. Wymaga obfitego podlewania.

Czarna rzodkiew – ta wysiewana w lipcu musi być odmianą późną (np. Murzynka)

koper wysiew fot. Marco Verch Professional / flickr.com

Wysiew ostatni tydzień lipca

Szpinak – wysiew szpinaku w lipcu niestety może nie przynieść plonów. A to ze względu na to, że szpinak woli chód, najlepiej rośnie w temperaturze oscylującej w granicach 15oC. Jeśli jednak posiejemy go w miejscu cienistym i będziemy obficie podlewać, to jest duża szansa na pokaźne zbiory. Sprawdzić powinna się odmiana Matador.

Kapusta pekińska – Dobrze jest siać ją bezpośrednio w gruncie, gdyż jest wrażliwa na przesadzanie. Zbiory będą późną jesienią.

Rzepa – do lipcowych wysiewów wybrać należy tylko odmiany późne (np. Złota kula).

fot. główne pikist.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!