Strona Główna Ogród Siew warzyw do gruntu w sierpniu

Siew warzyw do gruntu w sierpniu

autor Ogarnij Ogród

Sierpień to już raczej kojarzy nam się ze zbiorami i robieniem słoików na zimę a nie z sianiem. Ale to naprawdę dobry moment by posiać jeszcze małe co nieco i cieszyć się świeżymi warzywami do późnej jesieni, a niektórymi nawet zimą.

Sałata

Jest kilka odmian sałat, które w sierpniu możemy jeszcze siać. Aż do końca miesiąca mamy czas na wysianie sałaty listkowej. Szczególnie pięknie udają się te o czerwonych listkach, które do pięknego wybarwienia potrzebują temperatur poniżej 10oC a sierpniowe noce mogą jej to zapewnić. Sałatę tę wysiewamy albo wprost do gruntu albo sadzimy z rozsady.

Sałatę masłową głowiastą powinno się w zasadzie siać ostatni raz na koniec lipca. Ale jeśli zrobimy to w pierwszych kilku dniach sierpnia to nie powinna mieć problemu by dojrzeć do pierwszych przymrozków. Jeśli natomiast mamy do dyspozycji tunel, to data graniczna wysiewu przesuwa się aż do 15 sierpnia.

Do siania w tunelu i tylko w tunelu nadaje się również sałata głowiasta krucha (lodowa), okres jej wegetacji jest aż o 2 tygodnie dłuższy, więc nie zdążą się już zawiązać duże, pełnej wielkości główki, ale będzie miała sporo kruchych listków do podjedzenia.

sałata siew w sierpniufot. David Marcobitz / flickr.com

W tunelu możemy również siać sałatę łodygową (głąbik), jest na to czas do połowy miesiąca. Jest to ciekawe warzywo, gdyż zjadać można zarówno kruche listki w wierzchołka, ale to jej łodyga gra pierwsze kulinarne skrzypce. Można bowiem jeść ją na surowo (jest soczysta i mięsista), można ją przygotowywać tak samo jak szparagi, ale idealnie nadaje się również do kiszenia.

Rukola

Smak rukoli (rokieta siewna) trudno do czegoś innego porównać. Lekko pikantny, lekko orzechowy, lekko goryczkowy, taka dziwna mieszanina. Ale jest przepyszna, zdrowa i znakomicie podkreśli smak każdej sałatki. A jak smakuje na pizzy – bajka. Roślina niby rodem ze śródmorza a jednak w Polsce uprawia się ją bez problemu do późnej jesieni, a nawet zimą. Wystarczy zapewnić jej tylko podłoże lekko ocienione, żyzne, przepuszczalne i lekko wilgotne.

Rukola jest także doskonałym poplonem po wszystkich warzywach wyłączając jedynie warzywa kapustne. Pierwsze zbiory można zaczynać już po 3 tygodniach, gdy listki mają 10-15 cm. Jeśli ograniczymy się do ścinania jedynie zewnętrznych liści, to pobudzimy roślinę do jeszcze bujniejszego wzrostu. Ale możemy usuwać od razu całe rozety. Warzywo bardzo proste w uprawie i niewymagające.

Roszponka

Roszponka ostatnimi czasy stała się modna i coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, gdyż jest nieprzebranym źródłem minerałów i witamin. Niewymagająca i prosta w uprawie. Można ją wysiać w tunelu a można i w gruncie. Jedna i druga dostarczy witamin przez całą zimę. Różnica tylko taka, że jedną można ściąć od razu a drugą trzeba najpierw wygrzebać spod śniegu. W gruncie możemy ją wysiać nawet we wrześniu a pod tunelem możemy ją siać nawet później.

Szpinak przez cały rok

To kolejne bogate źródło witamin i minerałów, które świeże można mieć na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Szpinak wysiać można nawet do września, podłoże nie musi być zbyt urodzajne, byleby miejsce było dobrze nasłonecznione. Uprawiany w cieniu szybko wybije w pęd nasienny, tak samo posiany zbyt gęsto. I jedna ważna rzecz – ziemia musi być uboga w azot, gdyż warzywo to ma skłonności do gromadzenia azotanów. Do uprawy zimą można wykorzystać odmiany Monnopa oraz Olbrzym Zimowy, odmianą całoroczną jest również Tetona.

siew szpinaku sierpieńfot. Rahp Hogaboom / flickr.com

Botwinka

Na początku miesiąca możemy wysiać jeszcze buraczki ćwikłowe na botwinkę. Trzeba je tylko systematycznie odchwaszczać i spulchniać glebę między rzędami. Uprawa potrzebuje również stale lekko wilgotnego podłoża.

Rzodkiewka

Rzodkiewkę możemy siać jeszcze przez cały sierpień. Byleby nie ponownie w tych miejscach, gdzie już w tym sezonie rosła. Trzeba dbać o jej systematyczne nawadnianie by nie wyrosła nam twarda i sucha. Nie może być jednak przelewana, bowiem wówczas będziemy ją wyrywali popękaną. Odmiany zimowe możemy siać najpóźniej do połowy sierpnia. Pamiętać należy by przed wysiewem nasiona przez noc moczyć, przyspieszy to ich kiełkowanie.

Cebula

Odmiany cebul zimowych, które będą zbierane dopiero w przyszłym sezonie (w czerwcu) wysiewać możemy do połowy sierpnia. Jeśli zima zapowiada się bezśnieżna (śnieg zabezpiecza rośliny przed przemarznięciem), wówczas dobrze jest zagon z wysianą cebulą okryć agrowłókniną. Siewki muszą zostać w marcu przerwane, gdyż cebule powinny znajdować się w odległości około 10 cm od siebie.

Kapusta na zbiór jesienny

By zebrać w listopadzie kapustę włoską trzeba ją wysiać do połowy miesiąca. Dobrze jest wysiać z nią od razu koperek, który idealnie współgra z nią smakiem a który zdąży wyrosnąć na tyle, że można będzie go np. zamrozić lub zasolić na zimę. Można go wysiewać do końca sierpnia. Jeszcze w pierwszych dniach sierpnia możemy wysiać kapustę pekińską. Potrzebujemy dla niej kawałka bardzo żyznej i dobrze nawadnianej ziemi. By zdążyła urosnąć, musimy wysiać nasiona odmian bardzo wczesnych. Mają one znacznie krótszy okres wegetacji.

fot. główne Alexei_other / pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz