Strona Główna Ogród Uprawa pietruszki korzeniowej w gruncie

Uprawa pietruszki korzeniowej w gruncie

autor Ogarnij Ogród

Pietruszka korzeniowa (Petroselinum hortense) należy do wyjątkowo cenionych i chętnie uprawianych warzyw korzeniowych, a jej liczne odmiany odróżnia między innymi termin wysiewu i zbiorów oraz długość korzeni. Do licznych walorów pietruszki korzeniowej warto zaliczyć niezwykle bogatą zawartość witaminy C oraz olejków eterycznych. Korzeń pietruszki jest także popularnym dodatkiem do potraw, gdzie rewelacyjnie wzmacnia smak i aromat. Ostatnimi czasy dostępność pietruszki korzeniowej maleje, a w sklepach spotkać możemy jej zamiennik pasternak, który mylnie sprzedawany jest po nazwą pietruszki. Jeżeli zatem zależy nam na pietruszce korzeniowej z prawdziwego zdarzenia, warto wpleść ją do własnych upraw w warzywniaku.  Tym bardziej, że uprawa pietruszki korzeniowej w gruncie nie jest zbyt problematyczna. 

Pietruszka korzeniowa

Pietruszka korzeniowa, autor: ulleo/piksabay.com

Najpopularniejsze odmiany pietruszki korzeniowej

Uprawa pietruszki nie należy do wymagających, dlatego warto siać ją we własnym zakresie, tym bardziej, że ostatnimi czasy jej cena szokuje. Do najpopularniejszych i najchętniej uprawianych odmian pietruszki korzeniowej można zaliczyć między innymi takie jak:

  • Pietruszka korzeniowa „cukrowa” – jako odmiana wczesna, wysiewana najczęściej w okolicach marca lub kwietnia, a zbierana z nadejściem jesieni w październiku i listopadzie tworzy korzenie o długości do około 17 cm. Jej regularny i stożkowy kształt, zwarty i jędrny miąższ oraz cudowny aromat, czynią ją niezwykle popularną. Jej skórka jest biała z żółtym walcem osiowym, z kolei nać gęsta i bujna. Jest to odmiana doskonała do bezpośredniego spożywania, rzadziej przechowywania.
  • Pietruszka korzeniowa zwana „Jagienka” to z kolei odmiana średnio późna, siana od marca do maja. Jej stożkowate i podłużne korzenie sięgają długości do 22 cm. Jej miąższ jest jędrny i kremowobiały, a dodatkowo pietruszka ta ma skórkę o jasnokremowej barwie. To odmiana idealna zarówno do przechowywania, jak i bezpośredniego spożycia.
  • Pietruszka korzeniowa „Kaśka” to odmiana średnio wczesna, której długie, stożkowate korzenie mogą osiągać do nawet 20 cm. Podobnie jak „Jagienka” ma ona kremowobiały i jędrny miąższ. Należy wysiewać ją pomiędzy końcówką marca a połową kwietnia. Zebrane warzywa można spożywać bezpośrednio, przechowywać, jak również przeznaczyć do przetwórstwa.
  • Pietruszka korzeniowa „Gazela” jest odmianą średnio późną, którą wysiewać należy pomiędzy końcem marca a połową kwietnia – podobnie jak „Kaśkę”, jednak jej korzeń nie przybiera formy stożka, a bardziej wyrównaną, klinowatą budowę. Aromatyczny i zwarty miąższ o kremowobiałym odcieniu, czyni ją świetnym produktem do spożycia bezpośredniego i przechowywania. 
  • Pietruszka korzeniowa „Halbande” to odmiana późna, która zda egzamin także podczas zimowania w gruncie. Wysiewana od kwietnia do czerwca daje duże plony, a jej korzenie mogą osiągać długość ponad 20 cm. Kremowy miąższ, gładka, białokremowa skórka warzywa czyni je doskonałym do przechowywania. Najlepsze plony osiąga w uprawie w redlinach. 
  • Pietruszka korzeniowa „Ołomuńcka” jako jedna z odmian późnych, może służyć jako roślina uprawiana zarówno dla korzeni, jak i aromatycznej natki. Wysiewana jest w okresie od trzeciej dekady marca do drugiej połowy kwietnia. Długie 22-24 cm korzenie zwężające się ku dołowi rzadko się rozwidlają. Jej zwarty, białokremowy i wolny od pustych przestrzeni miąższ jest wyjątkowo nasycony olejkami eterycznymi. Jest to odmiana wyjątkowo odporna na suszę i choroby związane z przechowywaniem, dlatego świetnie nadaje się do tego celu. Najlepiej uprawiać ją redlinach, aby uzyskać w pełni zadowalający plon. 
Uprawa pietruszki korzeniowej w gruncie

Uprawa pietruszki korzeniowej w gruncie, źródło: depositphotos.com

Uprawa pietruszki korzeniowej w gruncie

Pietruszka korzeniowa posiada podobne wymagania jak marchew, dlatego preferuje gleby lekkie i przepuszczalne. Nazbyt ciężkie i zbite podłoże powodować może deformacje korzeni, dlatego prze siewem warto dobrze przygotować glebę, aby warzywo wzrastało bez przeszkód.

Najlepszym stanowiskiem dla pietruszki korzeniowej są jasne i dobrze oświetlone do półcienistych stanowiska. Jej zaletą jest także wytrzymałość na niskie temperatury, dlatego wiele jej odmian może z powodzeniem zimować w gruncie. Wysiewana najczęściej od końca marca – początku kwietnia do maja, a zbierana w pomiędzy miesiącem październikiem a listopadem daje obfite plony. 

Choć pietruszka korzeniowa nie wypuszcza tak wielu zielonych pędów jak pietruszka naciowa, to są one równie wartościowe i warto je suszyć lub mrozić by korzystać z ich smaku, aromatu i witamin również zimą.

Fot. główna źródło: pikist.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!