Strona Główna Ogród Uprawa pietruszki naciowej w gruncie – najpopularniejsze odmiany

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie – najpopularniejsze odmiany

autor Ogarnij Ogród

Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum) należy do wyjątkowych odmian roślin dwuletnich, które posiadają wyjątkowo aromatyczne liście. Są one doskonałe zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również jako wyborna przyprawa do potraw. Jej cenne właściwości sprawiają, że warto korzystać z jej dobrodziejstwa. Liście pietruszki naciowej słynące z aromatyzujących walorów to nie tylko cudowny zapach, ale i wspaniały smak. Uprawa pietruszki naciowej w gruncie jest bardzo prosta, a w zamian oferuje szeroki wachlarz witamin i składników mineralnych, w tym miedzy innymi wapnia, potasu, fosforu, żelaza, witaminy A, B1 oraz B2. Co niezwykle ważne, to to, że pietruszka naciowa należy do jednych z najbogatszych źródeł witaminy C, stając się jej ważnym źródłem w diecie. O ile jej korzeń jest dosyć łykowaty, twardy i mało smaczny, jej natka warta jest uprawy i wykorzystania w kulinariach.  Jeśli natomiast zależy nam na korzeniu, warto obok wysiać pietruszkę korzeniową

Najpopularniejsze odmiany pietruszki naciowej

Pietruszka naciowa jest rośliną, którą uprawiać możemy w odmianach o liściach gładkich, jak również kędzierzawych. Najlepsze z odmian kędzierzawych są „Moss curled”, które nie posiadają korzenia palowego, ale doskonale sprawdzają się podczas wysiewu w każdym terminie – także jesienią. Cenionymi pietruszkami naciowymi o kędzierzawych liściach jest także odmiana „Astra”, która polecana jest do całorocznego zbioru. Jej listki szybko się regenerują, a spożywać można ją na świeżo, jak również w formie suszonej czy mrożonej. 

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie , autor: baakk/pixabay.com

Wśród odmian o gładkich listkach warto postawić np. na „Karnaval” gdyż doskonale nadaje się ona do całorocznej uprawy, szybko odrasta i pomimo, że jest średnio wysoka, niezwykle się rozrasta dając duże liście o intensywnym aromacie. Polecana jest ona zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również do suszenia lub mrożenia. Inną odmianą jest „Festival” – intensywnie zielona, aromatyczna i odporna na żółknięcie natka wzrasta wyjątkowo intensywnie, dając wysokie plony. Co więcej, może być ona z powodzeniem zimowana w gruncie. 

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie

Pietruszka naciowa wymaga wyjątkowo żyznej, próchniczej gleby, która jednocześnie ma lekką strukturę. Kluczem do uzyskania gęstej i bujnej natki jest systematyczne odchwaszczanie uprawy, nie zaleca się dodatkowo siania jej na podłoże wcześniej wykorzystane pod uprawę roślin z tej samej grupy botanicznej, jak również po pozostałych warzywach korzeniowych. Najlepszy wzrost pietruszki naciowej uzyskać można na glebie w drugim roku po oborniku, zaleca się również stosowanie w jej uprawie nawozów potasowych i fosforowych dopiero jesienią, co pozwoli uniknąć nadmiernego zasolenia podłoża, którego ta nie toleruje. 

Wysiew pietruszki najlepiej wykonać końcem marca do połowy kwietnia, najlepiej w rzędach o rozstawie od 20 do 25 cm. W przypadku pietruszki naciowej, którą chcemy zimować w gruncie, dobrze siać ją dopiero w lipcu. Zbiór natki pietruszki należy wykonywać począwszy od najstarszych listków, bądź zaczekać do okresu pomiędzy lipcem a listopadem. Pierwszy duży zbiór wypada najczęściej po około 4 miesiącach od wysiewu, później co 4 tygodnie. 

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie , autor: David_Will/pixabay.com

Naciowa pietruszka jest rośliną, którą można pędzić, jednak aby uzyskać korzenie do pędzenia, zbieranie natki najlepiej zakończyć najpóźniej 2 tygodnie wcześniej. Okres ten najczęściej przypada na wrzesień lub październik. Pędzenie wymaga wykopania korzeni wraz z duża bryłą ziemi, przeniesienia ich w całości do pomieszczenia, a następnie zasadzenia w wilgotnym podłożu, które będzie miało pełny dostęp do światła. Najlepsze do pędzenia będą korzenie o średnicy minimum pół centymetra i długości 6-8 cm. Optymalną temperaturą będzie tutaj 10-15°C. Zbiór pierwszej natki pietruszki z pędzenia można wykonać już po 12 tygodniach, a później co 2-3 tygodnie. 

Liście pietruszki można drobno posiekać, włożyć do woreczka i zamrozić. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw zimą, gdy brakuje nam witamin i minerałów. Można je również suszyć, choć wówczas nieco tych wartości tracą.  I oczywiście pietruszka naciowa może zimować w gruncie albo pod osłonami, jest bowiem wytrzymała na niskie temperatury.

Fot. główna autor: Forest and Kim Starr/flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!