Strona Główna Pielęgnacja Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul

autor Ogarnij Ogród

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul są bardzo proste, a niosą za sobą bardzo wiele pozytywów. Przede wszystkim zaprawianie niszczy patogeny i szkodniki bytujące na i wewnątrz nasion, ale chroni również rośliny przed patogenami i szkodnikami, które są w podłożu. Ma również wpływ na wzrost roślin, wspomaga rozwój systemu korzeniowego, zmniejsza ilość nasion, które nie wykiełkują. Wszystko to niesie za sobą wymierne korzyści w postaci większych, zdrowszych i bardziej dorodnych plonów. 

Jest kilka sposobów zaprawiania nasion. Można gotową zaprawę kupić, ale bez problemu można ją również wykonać samodzielnie i nasiona skutecznie zaprawić. Domowych sposobów na zabezpieczenie nasion przed wysianiem jest naprawdę sporo. 

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul

Proste trzy sposoby na zaprawianie nasion w domu:

  • na sucho – wystarczy nasiona i zaprawę wsypać do pojemniczka, zakręcić i potrząsać przez kilka chwil aż proszek oblepi nasiona;
  • na mokro – nasiona moczy się w przygotowanej płynnej zaprawie przez odpowiedni czas,
  • termiczna – nasiona poddaje się działaniu wysokiej temperatury. W warunkach domowych może to być piekarnik. Nasiona wkłada się na 20 minut do nagrzanego do temperatury nie mogącej przekroczyć 50°C

Domowe przepisy na zaprawy 

Zasady ogólne:

  • nasiona małe moczy się ok. 30 minut a te duże 2-3 godziny, chyba, że przepis mówi inaczej
  • nasiona moczone należy następnie przez 24h suszyć na papierowym ręczniku w temperaturze pokojowej a następnie trzeba je od razu wysiać, gdyż moczenie pobudziło je do kiełkowania.

    Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul – rumianek

    Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul – rumianek, autor: Fir0002 20D/commons.wikimedia.org

Napar z rumianku

2 łyżki (8g) suszonego rumianku zalewa się 0,5l wrzątku, następnie szczelnie przykrywa i zostawia do ostygnięcia. Napar przed użyciem rozcieńcza się wodą pół na pół i w tak przygotowanym moczy nasiona.

Wyciąg z czosnku

2-3 ząbki czosnku (10g) należy przecisnąć przez praskę i zalać 0,5l letniej wody a następnie odstawić na 24 godziny. W tak przygotowanym wyciągu można już moczyć nasiona.

Wyciąg ze skrzypu lub wrotyczu

2 łyżki (8g) suszonego ziela skrzypu lub wrotyczu należy zalać 0,5l letniej wody i zostawić na 24 godziny. Wyciąg przecedzić i jest gotowy do moczenia nasion.  

Wywar z aksamitek do zaprawiania cebul, bulw i kłączy 

250g suszonych aksamitek trzeba zalać 1,5l wody i przez pół godziny gotować na bardzo wolnym ogniu. Następnie odstawić do ostygnięcia, przecedzić i cebule, bulwy lub kłącza zalać i odstawić na 8h. Po tym zabiegu cebule wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. 

Zaprawianie nasion w popiele z drzew liściastych

Nie używa się do zaprawiania nasion popiołu z dębu a najlepszym do zaprawiania jest popiół z czarnej czeremchy. Można suchy popiół i nasiona wsypać do pojemniczka, zakręcić i kilka chwil potrząsać a następnie całość siać na rabatach i grządkach. Można również do przygotowanych dołków wsypać nieco popiołu i wówczas wysiewać nasiona.

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul – popiół drzew liściastych

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul – popiół drzew liściastych, autor: Volodymyr Hryshchenko, Unsplash

Termiczne odkażanie nasion

Nasiona można odkażać zarówno w piekarniku w sposób, który został opisany wyżej, ale można również w gorącej wodzie. Nie jest to jednak takie proste. Trzeba bowiem przez 20 minut trzymać nasiona w temperaturze 46-50°C, ani wyższej, ani niższej, co nie jest proste. Jeśli jednak mamy odpowiedni termometr i trochę zaparcia to może się udać. Metody termiczne odkażania nasion są bardzo skuteczne, pod warunkiem, że uda nam się zapanować nad temperaturą panującą w piekarniku albo w garnuszku.

Kilka naturalnych sposobów zaprawiania nasion i cebul

Zaprawianie nasion w roztworze nadmanganianu potasu

Pewnie większość ma w domowej apteczce środek do odkażania ran. Jeśli nie, to bez problemu można za niewielkie pieniądze nabyć w aptece. To bardzo skuteczny sposób by pozbyć się z nasion patogenów. Nasiona moczy się w roztworze 2% przez ok. 20 minut. Następnie suszy się je na papierowym ręczniku i wysiewa. 

Zaprawianie nasion cebul i kłączy biohumusem

Biohumus jest przede wszystkim naturalnym, doskonałym nawozem. Ale można się nim posłużyć również jako środkiem do zaprawiania nasion. Pożyteczne organizmy znajdujące się w humusach nie tylko wyeliminują patogeny, ale również wpłyną na szybsze i równe kiełkowanie, silniejszy wzrost a także wspomoże ukorzenienie się rośliny. Moczenie zarówno nasion jak i cebul w biohumusie na pewno przyniesie doskonałe efekty w postaci dużo wyższych i zdrowszych plonów.

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul – naturalny biohumus, czyli odchody dżdżownic

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul – naturalny biohumus, czyli odchody dżdżownic, autor: Muhammad Mahdi Karim, commons.wikimedia.org

Zaprawianie nasion, cebul i kłączy mączką bazaltową

Mączka bazaltowa powstaje ze sproszkowanych skał wulkanicznych. Jest doskonałym nawozem, który dzięki bogactwu różnych minerałów i krzemionki wspomaga rozwój roślin. Jest też doskonałym środkiem do walki z różnymi chorobami. Niewiele osób wie, że doskonale również radzi sobie ze ślimakami. Wystarczy obsypać rośliny wokół a nawet można je oprószyć. To jest dla ślimaków bariera nie do przebycia. Mączka bazaltowa jest produktem naturalnym, można ją stosować bez ograniczeń karencyjnych. Jest produktem łatwo dostępnym i tanim. 

Chcąc zaprawić mączką nasiona, cebule czy kłącza wystarczy wsypać ją do pojemniczka, wymieszać i pozostawić na kilka dni. Później całość wysiewać lub sadzić w przygotowanych miejscach. Mączka nie tylko będzie chronić przed wieloma chorobami i szkodnikami, ale będzie doskonała jako starter dla roślin, dostarczając wielu niezbędnych składników pokarmowych wzmacniając przy tym siewki. Można ją również stosować przy ukorzenianiu roślin albo zanurzać w niej korzenie przed sadzeniem. Chroni przede wszystkim przed zgorzelami siewek, szarą pleśnią a także mączniakiem.

Fot. główna: Goh Rhy Yan, Unsplash

Przeczytaj także

Dodaj komentarz