Rukola – uprawa i pielęgnacja

Ogarnij Ogród Przez Ogarnij Ogród
6 minut czytania
Rukola - rokietta siewna, autor: H. Zell, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Rokietta siewna – rukola (Eruca vesicaria)

Wysokość 50-75 cm
Kwitnienie V, VI, VII, VIII, IX
Stanowisko półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność
Pokrój wzniesiony

Rukola (Eruca vesicaria) inaczej rokietta siewna to roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych. W naturalnym środowisku spotkamy ją m.in. w Bułgarii, Czadzie, Kaukazie czy Turkmenistanie. Rukolę spotkamy również jako gatunek zawleczony w wielu krajach Europy, w tym także w Polsce, gdzie bardzo rzadko występuje w roli efemerofitu, czyli właśnie gatunku przypadkowo zawleczonego na dany obszar.

Roślina zawleczona to taka, która pochodzi z innego obszaru geograficznego, ale przez przypadek znalazła się na danym terenie w obcym dla siebie środowisku naturalnym.

Obecnie rukola jest niezwykle popularna w wielu krajach na świecie, gdzie liście rukoli dodawane są do potraw, nadając im specyficzny, nieco ostry i gorzkawy posmak.

Rukola - rokietta siewna
Rukola – rokietta siewna, autor: SanduStefan/pixabay.com

Rukola to niezwykle bogate źródło witamin, minerałów i aminokwasów. To naprawdę niesamowite, jak wiele ich znajduje się ich w jej liściach, które wykazują zawartość witaminy A, C, E i K oraz witamin B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny), B5 (kwasu pantotenowego) i B6. Oprócz witamin, roślina zawiera także sód, potas, wapń, żelazo oraz beta karoten. Sprawia to, że posiada ona więcej właściwości odżywczych niż chociażby 100 gram rokietty siewnej to tylko 25 kcal.

Rukola – uprawa w domu i na działce

Rokiettę siewną z powodzeniem możemy uprawiać w doniczce w domu oraz na balkonie. Pierwsze listki pojawią się już po kilku dniach od wysiewu nasion. Liście rukoli dorastają do 15-30 cm. Jest także dobra jako przedplon lub poplon ze względu na swój krótki okres wegetacyjny.

Rukola - rokietta siewna
Rukola – rokietta siewna, autor: kaboompics/pixabay.com

Rukola – wysiew, wymagania glebowe

Rukola nie ma dużych wymagań co do uprawy. Najważniejsze jest jej regularne podlewanie, ponieważ im mniej wody, tym bardziej gorzkie listki rokietty siewnej przy zbiorze. Ziemia do siewu może być uniwersalna, ale żyzna i przepuszczalna, a doniczka nie musi być głęboka. Rokiettę siewną możemy zacząć wysiewać w marcu i kontynuować wysiew aż do września. Jeśli będziemy ją wysiewać co dwa-trzy tygodnie, to będziemy mogli cieszyć się świeżym zbiorem przez cały sezon. Rukolę najlepiej wysiewać w odstępach 30-45 cm na stanowisku lekko zacienionym, ale ciepłym.

Rukola – zbiór i przechowywanie

Przy zbiorze zrywamy tylko liście rosnące na zewnątrz, zostawiając środki, dzięki czemu ta z powrotem odrośnie i będzie gotowa do kolejnej przerywki w ciągu kilku następnych dni. Jeśli nie zerwiemy listków, roślina wybije w końcu w pęd kwiatostanowy. Często później sama się wysiewa.

Co najlepiej sadzić obok rukoli?

Rokietta najlepiej będzie czuła się w towarzystwie innych ziół, np. mięty lub szałwii. Rokietta siewna nie jest zbyt chętna do wzrostu pomiędzy warzywami, dlatego też jeśli nie mamy innych ziół dla zapewnienia jej sąsiedztwa, powinniśmy przeznaczyć dla niej miejsce w odosobnieniu.

Rukola - rokietta siewna
Rukola – rokietta siewna, autor: aomorikuma, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Właściwości prozdrowotne rukoli

Rukola to naprawdę wyjątkowo prozdrowotna roślina. Posiada więcej składników odżywczych niż chociażby popularne w Polsce rodzaje sałat jak choćby sałata rzymska czy sałata lodowa. Najważniejsze właściwości, które warto wymienić to:

  • Dzięki zawartości potasu (369 mg na 100 g) spożywanie rukoli może poprawić funkcjonowanie układu krwionośnego
  • Dzięki zawartości antyoksydantów (witamina C, E, beta karoten) rokietta siewna może działać przeciwnowotworowo
  • Dzięki zawartości żelaza spożywanie rukoli może pomóc w zapobieganiu anemii
  • Dzięki zawartości witaminy K roślina ta wspomaga wytrzymałość naszych kości
  • Dzięki zawartości witaminy A możemy poprzez spożywanie rukoli wpłynąć pozytywnie na nasz wzrok

Choroby i szkodniki rukoli

Rukola jest rośliną odporną na choroby. Jeśli jakaś jej się przytrafia, to jest to szara pleśń, powodowana przez grzyb o nazwie Botrytis cinerea. Dzieje się tak wówczas, gdy pogoda jest wyjątkowo mokra i ciepła. Objawem jest szary nalot na liściach, puch z widocznymi zarodnikami grzyba. Choroba ta unicestwia uprawę. 

Rukola - atak szkodnika - pchełka ziemna
Rukola – atak szkodnika – pchełka ziemna, autor: Michał, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Najgroźniejszym szkodnikiem rukoli jest pchełka ziemna (Alticinae lub Alticini), malutki chrząszcz, który ma zdolność skakania, stąd nazwa. Wygryza on malutkie dziurki w liściach. Jeśli owadów jest dużo, dziurek jest całe mnóstwo i liście zaczynają zamierać. Im cieplej i bardziej sucho, tym jest ich więcej.

 

Czy rukola po ścięciu odrasta?

Jeśli zerwiemy wyłącznie zewnętrzne liście, pozostawiając środek, wówczas liście odrosną ponownie w ciągu kilku następnych dni.

Czy rukola to roślina wieloletnia?

Nie, rokietta siewna jest rośliną jednoroczną.

Czy rukola zimuje w gruncie?

Tak, może zimować w gruncie. Aby przezimować rokietta siewna musi zostać wysiana późno, najlepiej w październiku, a po nadejściu pierwszych przymrozków dokładnie ją okryć lekką agrowłókniną przepuszczającą powietrze.

Skąd dziurki w liściach rukoli?

Winna jest pchełka ziemna, mały chrząszcz, który te dziurki wygryza.
 
Fot. główna: H. Zell, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org
Śledź:
Portal OgarnijOgród.pl to my, redaktorzy, ludzie z wiedzą, pasją i miłością do ogrodów. I tym właśnie się z Wami dzielimy tworząc powyższe treści z nadzieją, że będziemy współtworzyć Wasze ogrody kwiatowe, warzywniki, sady i trawniki.
Dodaj komentarz