Strona Główna Dom i Balkon Domowe przetwory z pomidorów

Domowe przetwory z pomidorów

autor Ogarnij Ogród

Poniżej przepisy na:

  1. Pomidory w słoikach
  2. Przecier pomidorowy
  3. Sos do pizzy
  4. Passata z pomidorów
  5. Pomidory marynowane
  6. Pomidory kiszone
  7. Pomidory kiszone w jogurcie
  8. Pomidory marynowane z cebulą (bez pasteryzacji)
  9. Pomidory marynowane w oleju z cebulą i ziołami (bez pasteryzacji)
  10. Sos cygański
  11. Sałatka z zielonych pomidorów
  12. Dżem z pomidorów
  13. Sos pomidorowy do spaghetti
  14. Sos z pieczonych pomidorów
  15. Ketchup
  16. Suszone pomidory w oleju

Pomidory w swoim składzie posiadają:

  • 94% wody – doskonale zatem gaszą pragnienie
  • Witaminy: C, E, B, PP, K
  • beta-karoten
  • potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź i kobalt
  • błonnik

Suszone pomidory w swoim składzie posiadają więcej:

  • błonnika
  • wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu

Działania prozdrowotne pomidorów:

  • zapobiegają miażdżycy
  • działają antynowotworowo
  • poprawiają odporność
  • działają moczopędnie
  • wspomagają trawienie
  • poprawiają pracę układu nerwowego
  • mają właściwości upiększające
  • chronią przed słońcem

1. Pomidory w słoikach

przetwory pomidorowefot. AKuptsova / pixabay.com

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka soli na 1 słoik lub 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Staramy się dość ciasno ułożyć w słoikach. Ale można je też ugnieść, ile się da. Można wsypać płaską łyżeczkę soli do każdego słoika, zakręcić i do pasteryzacji. A można w litrze wody rozpuścić łyżkę soli i zalewać pomidory taką solanką. Te z wodą będą na pewno lepsze jako baza do zupy pomidorowej. Te bez wody puszczą i tak sporo soku i będą lepszą bazą do spaghetti. Wszystko jedno jak zrobimy, jest to świetna baza do zup i sosów. Przed dodaniem do danego dania można bez problemu zdjąć skórkę albo w całości zblendować.

Pasteryzować 40 minut w piekarniku lub 25 minut w garnku z wodą.

2. Przecier pomidorowy

przetowry przecier pomidorowyfot. krzys16 / pixabay.com

Składniki:

  • dowolna ilość pomidorów
  • sól
  • cukier (opcjonalnie)
  • świeża bazylia (opcjonalnie)
  • czosnek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Są różne szkoły przygotowania przecieru pomidorowego. Jedni sparzają, obierają ze skórki, wydążają gniazda, pomidory gotują aż się rozpadną i przecier będzie gęsty by na koniec przecierać go przez sito w celu pozbycia się grudek i pestek. Ale można też pomidory tylko pokroić, dokładnie zblendować i pogotować by przecier zgęstniał. A najprościej jest zblendować pokrojone pomidory, doprawić solą, cukrem, (czosnkiem i bazylią – opcjonalnie) do smaku, przelać do słoiczków i pasteryzować około 15 minut (przy każdej opcji) od momentu zagotowania się wody w garnku. Pełna dowolność.

3. Sos do pizzy

sos do pizzy przetwory z pomidorówfot. felikx_w / pixabay.com

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę a czosnek posiekać. Do garnka wlać oliwę i podsmażyć na niej cebulkę z czosnkiem. Dodać cukier, a gdy się rozpuści dodać pomidory. Dodać pieprz i sól i gotować chwilę, aż pomidory zmiękną. Zblendować ręcznym blenderem. Dodać zioła i gotować odkryte aż płyn odparuje a sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając by sos się nie przypalił.  Gdy sos jest już gęsty przelać do małych słoiczków. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.

4. Passata z pomidorów

passata z pomidorów domowe przetworyfot. jhusemannde / pixabay.com

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 3 duże cebule
  • główka czosnku
  • 1/2 papryczki chili lub pół płaskiej łyżeczki (wedle uznania)
  • 1 duża garść pietruszki
  • pieprz, Vegeta Natur (lub sól do smaku), bazylia świeża lub suszona (wedle uznania – trzeba próbować w trakcie i doprawiać dla własnego smaku)
  • czubata łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oliwy lub czubata łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w dużą kostkę (ze skórką), cebulę w drobną kostkę, czosnek drobniutko, pietruszkę jak nam wygodnie. Na dno garnka wlewamy olej lub dajemy masło klarowane i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na złoty kolor. Gdy są zezłocone wrzucamy pomidory, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, aż pomidory zmiękną. Koniecznie próbujemy w trakcie i doprawiamy wg. własnego smaku. Całość blendujemy lub miksujemy na gładki sos. Taki sos doprowadzamy do wrzenia, próbujemy czy smak już nam odpowiada, można jeszcze dosmaczyć. Gorący wlewany do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.

5. Pomidory marynowane

pomidory marynowane w słoikach przetworyfot. depositphotos.com

Składniki:

  • 3 kg pomidorów lima / malinowe / koktajlowe

Zalewa (zagotować):

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu (10%)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli

Do każdego słoika wkładamy:

  • ¼ łyżeczki gorczycy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 duże ząbki czosnku (czosnek z tej zalewy jest wyśmienity)
  • 2 gałązki kopru (można więcej) może być zielony a może z nasionami

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na ćwiartki, koktajlowe wkładamy w całości, na dno słoika wkładamy wszystkie ww. produkty, na to ciasno układamy pomidory. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 20-30 minut.

6. Pomidory kiszone

pomidory kiszonefot. depositphotos.com

Składniki:

  • 3 kg pomidorów lima, malinowe (jak najmniejsze) lub koktajlowe
  • 3 l wody
  • 10 ząbków czosnku
  • pęczek koperku lub po 2 baldachy z nasionami na słoik
  • korzeń chrzanu
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy na słoik
  • ¼ łyżeczki gorczycy na słoik

Przygotowanie:

Wodę z solą zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki dzielimy i wkładamy go słoików. Zalewamy letnią zalewą, zakręcamy słoiki i gotowe. W temperaturze pokojowej słoiki powinny stać około tygodnia, tak jak z ogórkami, mogą cieknąć, gdyż fermentują. Później już nadają się do jedzenia. Twarde pozostają przez 2 miesiące, później miękną.

7. Pomidory kiszone w jogurcie

pomidory kiszone w jogurciefot. depositphotos.com

Składniki:

  • pomidory – najlepiej lima lub malinowe
  • jogurt naturalny lub maślanka – dobrej jakości, tylko mleko i bakterie (nie grecki)
  • zielony koper
  • czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • chili (wg uznania)

Przygotowanie:

Pomidory trzeba sparzyć i zdjąć z nich skórkę, później wyciąć twarde gniazda a następnie pokroić pomidory na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Pomidory powinny być dojrzałe, ale twarde. Cebulę kroimy w piórka. Do pomidorów dodajemy sól, pieprz zmielony, paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i całe gałązki zielonego kopru. Do tego dodajemy jogurt i całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane wkładamy do słoików, a potem do lodówki. Takie pomidory gotowe są po 3-4 dniach. Można je podawać jako surówkę do obiadu, można zjeść z chlebem.

8. Pomidory marynowane z cebulą (bez pasteryzacji)

pomidory marynowane z cebuląfot. depositphotos.com

Składniki:

Na 5 słoików o pojemności 500 ml trzeba przygotować:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1 kg cebuli
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 litra wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

Wodę wraz z octem, solą i cukrem zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Pomidory kroimy w grube plastry zaczynając od szypułki. W nieco cieńsze plasterki kroimy cebulę. W słoikach układamy je na przemian warstwami. Dodatki dzielimy i wkładamy do każdego słoika. Na koniec wlewamy po łyżce oliwy, wlewamy zalewę i zakręcały słoiki. Odstawiamy je do lodówki na co najmniej 24 godziny. Później wykorzystujemy na bieżąco, mogą tak stać do miesiąca.

9. Pomidory marynowane w oleju z cebulą i ziołami (bez pasteryzacji)

pomidory marynowane w oleju z cebulą i ziołamifot. lukinlgor / pixabay.com

Składniki (porcja na 3 słoiki 750 ml):

  • 1 kg twardych pomidorów lub koktajlowych
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oleju lub oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Pomidory trzeba pokroić w ćwiartki lub ósemki (jeśli duże to w ósemki, jeśli koktajlowe to na pół), cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Olej, sól, miód, cytrynę i zioła prowansalskie mieszamy. Do słoików wkładamy pomidory, cebulę i czosnek na przemian. Zalewamy zalewą, dokładnie zakręcamy i delikatnie obracamy słoik w dłoniach. Po godzinie stania w lodówce są już gotowe, Mogą tam stać kilka dni. Dobrze jest od czasu do czasu obracać słoiki, by zalewa pokrywała te, które są na górze. Świetny dodatek do obiadu czy do grilla.

10. Sos cygański

sos cygański - przetwory z pomidorówfot. catkin / pixabay.com

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ¼ szklanki octu
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki soli (wg własnego smaku)
  • 2 czubate łyżeczki cukru,
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • chili wg uznania (nie ma konieczności dodawania)

Przygotowanie:

Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wydrążyć twarde gniazda. Następnie pokroić je w dużą kostkę, przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu aż się rozgotują, czyli ok. 3 godzin, następnie całość przetrzeć przez gęste sito. To stara szkoła. Można również dusić pomidory tylko pokrojone, a gdy się rozgotują całość potraktować blenderem na gładką papkę. Blender poradzi sobie i ze skórką, i pestkami.

Paprykę również sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Kroimy w małą kosteczkę. Cebulę i czosnek również kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę i chwilę podsmażamy. Gdy się zeszklą dodajemy wszystkie dodatki. Chili sypiemy tylko jeśli lubimy bardzo ostre sosy i w takiej ilości, która nam odpowiada. Wszystko na bieżąco mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na średnim ogniu około 10 minut, wciąż mieszając. Po tym czasie dodajemy przetarte/zblendowane pomidory i na małym ogniu dusimy aż sos będzie gęsty. Sprawdzamy smak i dosmaczamy w razie konieczności. Gorący sos wlewamy do słoiczków (nie do pełna), zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody w garnku.

11. Sałatka z zielonych pomidorów

sałatka z zielonych pomidorówfot. Davic Incoll / flickr.com

Przepisów na sałatki z zielonych pomidorów jest mnóstwo, można bowiem zielone pomidory łączyć z mnóstwem warzyw. Ta tutaj jest chyba najprostszą.

Składniki: 

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Zalewa:

  • 1l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki octu (10%)

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w średniej grubości plasterki, zaczynając od szypułki, cebulę w półkrążki a paprykę w słupki. Całość posypujemy solą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 12h. Gotujemy zalewę, a w tym czasie nakładamy sałatkę ciasno do słoiczków, ale bez soków, które puściła. Sok ma goryczkę i należy go odlać (choć są amatorzy tego soku i również go dodają). Ułożoną w słoiczkach sałatkę (nieco więcej nić 3/4 wysokości) zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15-20 minut w garnku z wodą.

12. Dżem z pomidorów

Idealny do mięs i serów. Doskonały do grilla. Ale równie dobrze można go jeść z chlebem posmarowanym masłem.

przetowry dżem z pomidorówfot. Rebbeca Siegel / flickr.com

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 300 gram cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę oraz twarde gniazdo. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu dusimy, żeby odparowało nieco wody. Dodajemy cukier i dalej gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy będzie wystarczająco gęsty przekładamy gorący do słoiczków, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przenosimy do chłodnego pomieszczenia, np. piwnicy.

13. Sos pomidorowy do spaghetti

sos pomidorowy do spaghettifot. manfredrichter / pixabay.com

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1/4 szklanka oliwy lub oleju
  • 4 średnie cebule
  • 1 średnia główka czosnku
  • 2 papryki słodkie
  • 4 łyżeczki suszonego lub świeżego oregano
  • 4 łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii
  • 1 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • pieprz mielony do smaku
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • mąka ziemniaczana – opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty (2-3 łyżki)
  • chili – opcjonalnie, jeśli sos ma być pikantny

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, nieco rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż się zeszklą. I tu są dwie możliwości:

  • jeśli nasz sos ma być zupełnie gładki, to wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i całość blendujemy.
  • jeśli nie przeszkadzają nam kawałki warzyw i pestki, to pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, wydrążyć twarde gniazda, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.

W każdym wypadku, gdy sos w tym momencie wydaje się być zbyt wodnisty (pomidory mogły mieć w sobie dużo wody), to do tej zimnej jeszcze pulpy dodajemy mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy. Teraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa się rozpadną (w wersji bez blendowania) i sos będzie gęsty.

Gotujący się przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Jeśli zdecydujemy się słoiki pasteryzować, to wystarczy 15 minut.

14. Sos z pieczonych pomidorów

Sos z pieczonych pomidorówfot. ivabalk /pixabay.com

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepiej lima)
  • 3 kg papryki
  • 3 duże cebule
  • 2 główki czosnku
  • 2 opakowania przyprawy Kamis Suszone pomidory, czosnek i bazylia
  • sól do smaku (dosypujemy w trakcie gotowania do smaku)
  • pół łyżeczki chili – może być mniej, może być więcej, w zależności od preferencji

Przygotowanie:

Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasiennie. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Układamy wszystko ciasno obok siebie na blaszce skórką do góry. Pomidory układamy w całości. Główki czosnku kroimy na pół i dorzucamy na obie blaszki. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni z termoobiegiem. Jeśli będą 2 blachy jednocześnie w piekarniku, to pieczenie trwa około 2h, jeśli pieczemy po kolei to zajmie to ok. 1h. Skórka na pomidorach i papryce powinna być mocno spieczona, aż prawie czarna. Po upieczeniu wszystko trzeba obrać ze skórki, doprawić według własnego uznania solą, pieprzem i chili a następnie zblendować.

Włożyć do słoiczków i pasteryzować w garnku 30 minut (od zagotowania wody) lub w piekarniku (góra – dół) 40 minut.

15. Ketchup

domowy keczup z pomidorówfot. Dennis Klein / unsplash.com

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki cukru (150 gram)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 3 szt. goździków
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki octu
  • chili – opcjonalnie, wg uznania

Przygotowanie:

Pomidory, cebule, czosnek i jabłka (wydrążone) wkładamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu aż się zaczną rozpadać, często mieszając. Możemy przecedzić przez gęste sito lub dokładnie zblendować. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i znów gotujemy na wolnym ogniu by odparowała woda a sos się zagęścił. Odcedzamy kulki, liście i goździki. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

16. Suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w olejufot. Rita E / pixabay.com

Składniki:

  • pomidory Lima, San Marzano, Opalka i Banan Krasnyj (mają najmniej wody)
  • czosnek
  • ulubione zioła – może być mieszanka sycylijskich lub prowansalskie lub bazylia. Mogą być również świeże zioła dodane do słoików na dno.
  • sól kamienna
  • olej rzepakowy, słonecznikowy dobrej jakości lub oliwa

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na pół (środki zostawiamy lub nie, wedle gustu), układamy ciasno na blaszce lub w suszarce. Na środek każdego dajemy plasterek czosnku (mogą być płatki suszonego wrzucone do słoiczków), oprószamy solą i suszonymi ziołami (albo nie sypiemy ziół na pomidory a dodajemy świeże do słoików). Jeśli suszymy w piekarniku to temperatura maksymalnie 120 stopni (tylko dół) i uchylone drzwiczki. Suszą się około 5 godzin. Nie mogą być zbyt suche i przypieczone, bo będą gorzkie. Jeśli suszarka, to suszą się kilkanaście godzin.

Wysuszone pomidory wkładamy do słoiczków, możemy dodać jeszcze czosnek w ząbkach, też jest pyszny. Pomidory układamy ciasno, ale tylko nieco więcej jak do połowy słoiczka, w trakcie dolewania oleju zaczynają zwiększać objętość. Olej podgrzewamy do ok. 100 stopni, zalewamy pomidory, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli boimy się gorącego oleju, wlewamy zimny, ale wówczas słoiki pasteryzujemy 20 minut.

fot. główne freepik.com

Przeczytaj także

2 komentarze

Avatar of www atujest
www atujest 31 sierpnia, 2023 - 7:15 pm

Bardzo dobre przepisy. Przecier pomidory robię podobnie, zamiast blendować pomidory mielę w maszynce do mięsa przez sitko do maku. Przecieranie i wyrzucanie skórek, to pozbywanie się likopenu. Nasiona też mają dużą wartość odżywczą. Mój sposób jest szybki – pomidory myję, środki usuwam tylko te duże, kroje pomidory na 4 części, żeby mieściły się do maszynki. Tak przekręcone pomidory wkładam do gara i gotuję do odparowania. Prosto z gara (nie wyłączam gazu) nalewam gorący przecier do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem – nie ma potrzeby pasteryzować (nigdy mi się nie zepsuły).

Odpowiedz
Avatar of Ogarnij Ogród
Ogarnij Ogród 31 sierpnia, 2023 - 7:36 pm

Zgadzam się ze wszystkim, choć sama wolę blender, bo szybciej ;-) I żadnego wyrzucania skórek, bo z likopenem też prawda. I jeszcze to, że pomidor należy do tych warzyw, które zyskują poddawane obróbce cieplnej, a to rzadkość :-)

Odpowiedz

Dodaj komentarz