Rozsada kapusty głowiastej – jak przygotować rozsadę kapusty

Kapusta głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to warzywo kapustne, jedno z najczęściej uprawianych w Polsce warzyw. Nic dziwnego – stanowi ona bowiem podstawę wielu tradycyjnych polskich dań, a do tego świetnie odnajduje się w rodzimym klimacie. Do tego uprawiać można liczne odmiany, które wprowadzają do kuchni dodatkowe zróżnicowanie.

Ogarnij Ogród Przez Ogarnij Ogród
5 minut czytania
Rozsada kapusty - jak przygotować rozsadę kapusty, źródło: depositphotos.com

Podstawą udanej uprawy jest prawidłowo przygotowana rozsada kapusty. Jak uprawiać kapustę głowiastą by uzyskać satysfakcjonujące plony?

Kapusta głowiasta – z siewu do gruntu czy z rozsady?

Uprawiając kapustę na przydomowych, ogrodowych grządkach trzeba zwrócić uwagę na to, że istnieje wiele odmian kapusty, których okres wegetacji jest zróżnicowany i może wynosić od 50 (odmiany bardzo wczesne) do ponad 160 dni (odmiany późne). Dlatego sposób uprawy (z siewu wprost do gruntu lub rozsady) powinien być dostosowany do konkretnej odmiany.

Rozsada kapusty - jak przygotować rozsadę kapusty
Rozsada kapusty – jak przygotować rozsadę kapusty, źródło: depositphotos.com
  • odmiany wczesne i średniowczesne najczęściej początkowo wysiewa się do inspektów bądź rozsadników, a następnie przesadza do gruntu po około 2 miesiącach.
  • odmiany średniopóźne i późne wysiewa się najczęściej bezpośrednio do gruntu.

Jak i kiedy wysiewać nasiona kapusty

Wysiewając nasiona wprost do gruntu warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości materiał siewny, który jest dodatkowo otoczkowany lub zaprawiony. Pozwala to na ograniczenie występowania chorób grzybowych, które mogą zniszczyć uprawę już na etapie wschodów.

W zależności od wybranych odmian trzeba przestrzegać terminu siewu:

  • odmiany bardzo wczesne i wczesne – wysiew od przełomu stycznia i lutego do początku marca na rozsadniki,
  • odmiany średnio wczesne – cały marzec do początku kwietnia,
  • odmiany późne – od kwietnia do maja na rozsadniki lub wprost do gruntu.

Zarówno w przypadku gdy przygotowywana jest rozsada kapusty, jak i wysiewu wprost do gruntu, należy starannie wybrać stanowisko na kapuścianą rabatę, co pomoże uzyskać oczekiwane plony.

Kapusty wymagają stanowisk żyznych, o sporej pojemności wodnej. Zalecane pH gleby wynosi od 6,5 do 7,5. Niższe pH grozi rozwojem choroby grzybowej o nazwie kiła kapusty, dlatego zaleca się sprawdzić wcześniej odczyn podłoża i w razie konieczności dokonać wapnowania.

Rozsada kapusty - jak przygotować rozsadę kapusty
Rozsada kapusty – jak przygotować rozsadę kapusty, źródło: depositphotos.com

Gleby powinny być średnio lekkie i przepuszczalne – w przypadku podłoża zbyt gliniastego, uzyskane główki będą znacznie mniejsze, z kolei gleby piaszczyste mogą okazać się zbyt suche, z powodu szybkiego odparowywania wody.

Prawidłowe zawiązywanie i wzrost główki wymaga również odpowiedniego nawożenia, zwłaszcza azotem, który ma największy wpływ na przyrost zielonej masy. Dodatkowo kapusta głowiasta wykazuje niską tolerancję na niedobory takich mikroelementów, jak bor, miedź, mangan, molibden i wapń. Zbyt mała ilość któregokolwiek z powyższych składników może skutkować zahamowaniem wzrostu, nie zawiązywaniem główek lub chlorozą liści.

Ile czasu trwa przygotowanie rozsady kapusty głowiastej

Po zakupieniu odpowiedniej jakości, zaprawianych nasion najlepiej jest wysiać je na odpowiednio żyzne, odkażone podłoże w niewielkich doniczkach. Głębokość siewu wynosi około 2 cm. Nasiona zaczynają kiełkować po 5 do 7 dni, o ile zostaną spełnione warunki świetlne i cieplne (temperatura kiełkowania kapusty w zależności od odmiany mieści się w przedziale od 5 do 10oC).

Uprawa kapusty białej – rozsada kapusty
Uprawa kapusty białej – rozsada kapusty, autor: Alexey_Hulsov/pixabay.com

Jeśli siew został przeprowadzony wprost do gruntu lub rzędowo do większych donic, w momencie pojawienia się 2 lub 3 liści warto całość przepikować. Przygotowanie rozsady gotowej do przesadzenia na miejsce stałe wynosi około 2 miesiące w przypadku kapusty wczesnej i 6 tygodni, jeśli siane były odmiany późniejsze.

Rozsada kapusty – jak i kiedy sadzić na miejsce stałe

W zależności od wybranej odmiany, gotowa rozsada kapusty powinna zostać wysadzona na grządki docelowe w kwietniu (w przypadku odmian wczesnych) lub w maju i czerwcu (odmiany średnio wczesne i późne).

Rośliny najlepiej wysadzać rzędowo zachowując odstęp zależny od odmiany:

  • 40 do 50 cm dla odmian wczesnych (mniejsze główki),
  • 60 cm odmiany późne (większe główki).

W trakcie uprawy należy pamiętać o regularnym podlewaniu, zwłaszcza w okresach suchych, a także w czasie zawiązywania główek), a na gorszych jakościowo glebach także nawozić. 

Rozsada kapusty - jak przygotować rozsadę kapusty
Rozsada kapusty – jak przygotować rozsadę kapusty, źródło: depositphotos.com

Uprawiając kapustę należy pamiętać również o profilaktyce przeciwgrzybowej, której głównym punktem jest płodozmian. Dobrą praktyką ogrodniczą jest uprawa kapusty na rabatach, w której nie były uprawiane żadne rośliny kapustne przez okres 3 do 4 lat. Pozwala to ograniczyć występowanie groźnych chorób grzybowych, wywoływanych przez patogeny posiadające formy przetrwalnikowe zimujące w glebie.

Przeczytaj także: Co sadzić obok kapusty?

Dobrym przedplonem dla kapusty są ziemniaki oraz gryka. Nie powinno się z kolei uprawiać jej na stanowiskach, na których wcześniej rosły buraki, fasola czy bób.

Fot. główna: depositphotos.com

Śledź:
Portal OgarnijOgród.pl to my, redaktorzy, ludzie z wiedzą, pasją i miłością do ogrodów. I tym właśnie się z Wami dzielimy tworząc powyższe treści z nadzieją, że będziemy współtworzyć Wasze ogrody kwiatowe, warzywniki, sady i trawniki.
Dodaj komentarz