Strona Główna OgródWarzywnik Sałata rzymska – uprawa i pielęgnacja

Sałata rzymska – uprawa i pielęgnacja

autor Ogarnij Ogród

Sałata rzymska (Lactuca sativa  longifolia)

Wysokośćdo 40 cm
Kwitnienie
Stanowiskosłoneczne, półcień
Wilgotność glebystale wilgotna
Ozdobność
Pokrójwzniesiony, zwarty

Sałata rzymska (Lactuca sativa longifolia) to warzywo liściaste, odmiana sałaty siewnej, wyjątkowo ceniona w kulinariach, gdzie urzeka smakiem i obfitością zastosowań. Ale jest również pełna wartościowych substancji odżywczych. Jest podstawą najsłynniejszej sałatki o nazwie Cesar. Świetnie komponuje się z ciężkimi mięsiwami, sosami, serami pleśniowymi czy majonezami. 

Jak wygląda sałata rzymska

Sałata rzymska nie przypomina typowej sałaty. Jej główki są wydłużone i rosną w górę przywodząc na myśl bardziej kapustę pekińską, niż klasyczną sałatę. Jej listki są kruche, zielone, mięsiste i posiadają mocno oznaczone i twardsze nerwy główne, które utrzymują roślinę w pionie. Dorastają do wysokości 16-26 cm i ważą przeciętnie 40-70 dkg. Smak sałaty rzymskiej jest delikatniejszy i słodszy niż u innych odmian sałat, przez co świetnie smakuje ona na surowo.

Sałata rzymska

Sałata rzymska, autor: Bazov, Public Domain, commons.wikimedia.org

Właściwości sałaty rzymskiej

Jej atutem jest również wartość odżywcza. Listki bogate są przede wszystkim w witaminę C, której oferuje ona najwięcej w porównaniu do innych gatunków sałat. Zawiera ona także witaminę A, B, PP, jak i sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor. Jest idealnym wyborem w okresie wiosennym, kiedy to uzupełnia nasza dietę w ten obfity pakiet odżywczy. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym.

Sałatę rzymską można zbierać i jeść do momentu, gdy zakwitnie. W trakcie kwitnienia jej liście stają się twarde i niesmaczne.

Sałata rzymska – uprawa

Sałatę rzymską na zbiór wiosenny uprawiamy najczęściej z rozsady. Można przygotować ją już na przełomie stycznia i lutego. Nasiona należy wówczas wysiać do skrzynek wypełnionych połączeniem ziemi i piasku, a następnie przenieść w ciepłe miejsce, najlepiej 16-20 °C (wówczas wschodzi w ciągu 4-7 dni) i średnio intensywnym oświetleniu. Po wschodach, należy przenieść je do bardziej doświetlonego miejsca, które oferuje jednocześnie nieco niższą temperaturę 14-15 °C w ciągu dnia i ok. 5-8 °C w nocy.

Sałata rzymska

Sałata rzymska, autor: Kleomarlo, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Gdy siewki uzyskają po 2-4 listki, można je przepikować do doniczek. Z nadejściem marca, rośliny można wysadzić pod osłony foliowe, a w kwietniu do gruntu (gdzie warto okrywać je przed przymrozkami). Najlepszym podłożem pod sałatę rzymską jest gleba lekka, żyzna, przepuszczalna i obfita w składniki pokarmowe, a miejsce ciepłe i słoneczne.

W przypadku zbiorów późniejszych, sałatę rzymską można z powodzeniem wysiewać bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Rośliny te z powodzeniem przetrwają kilka dni gdy temperatury oscylują wokół 0 °C – przy dłuższych chłodach, mogą one jednak przedwcześnie wypuszczać pędy kwiatostanowe. Nasiona wysiewa się na głębokości 1 cm. Po wzejściu siewek, można je przerwać, aby rośliny nie rosły zbyt gęsto – wymagają ok. 20-25 x 30-30 cm rozstawu w zależności od odmiany.

Sałata rzymska

Sałata rzymska, autor: Neelam Dutta, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Należy pamiętać o podlewaniu sałaty rzymskiej, jednak z ilością wody nie należy przesadzać, roślina bowiem przy nadmiarze wody zaczyna gnić.

Odmiany sałaty rzymskiej

Sałata rzymska oferuje kilka ciekawych odmian, wśród których wymienić możemy:

  • mniejsze do ok. 20 cm długości – 'Xanadau’, 'Almudena’ czy czerwona 'Pander’,
  • nieco większe osiągające do 30 cm – 'Amadeus’ czy 'Saturnas’
  • najdłuższe, osiągające 40 cm – 'Riva’, 'Chiguina’, 'Tiara’ bądź 'Barracuda’. 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz