Skimia japońska (Skimmia japonica) |
|
Wysokość | 1-1,5 m |
Kwitnienie | V, VI |
Stanowisko | półcień |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | kwiaty, owoce |
Pokrój | krzaczasty |
Skimia japońska to roślina w całości trująca!

Jak wygląda skimia japońska
Skimia japońska to dekoracyjny, zimozielony krzew liściasty, należy on do rodziny rutowatych. Roślina dorasta do 1,5 metra wysokości i podobnej rozpiętości, jej pokrój jest rozłożysty, pięknie rozgałęziony. Liście są ciemnozielone, błyszczące, skórzaste, stanowią doskonałe tło dla pojawiających się na przełomie maja i czerwca niezwykle ozdobnych, białych, różowych, żółtych i słodko pachnących kwiatów. Skimia japońska kwitnie z pąków kwiatowych zawiązanych w roku poprzednim.
Po przekwitnieniu roślina wytwarza, dekoracyjne, kuliste, czerwone owoce. Należy wspomnieć że skimia japońska to roślina dwupienna, aby powstały owoce, należy posadzić razem męskie i żeńskie osobniki. Cała roślina jest trująca. Skimia japońska doskonale nadaje się do obsadzenia cienistych, zacisznych i wilgotnych miejsc w ogrodzie, może być sadzona na wrzosowiskach, rabatach, a także w pojemnikach na tarasach i balkonach.
Uprawa skimii japońskiej
Skimmia japońska to delikatny i dość wymagający krzew w pielęgnacji i doborze stanowiska, jak również podłoża. Roślina ma ograniczoną wytrzymałość na mrozy, wymaga solidnego zabezpieczenia na zimę. Możemy ją okryć agrowłókniną lub stroiszem. Skimia japońska źle znosi nawet krótkotrwałe susze, wymaga systematycznego podlewania. Jest to krzew zimozielony, dlatego należy pamiętać o uzupełnieniu niedoboru wody przed nadejściem zimy. Aby ograniczyć wyparowanie wody z podłoża, warto ściółkować roślinę korą sosnową lub przekopostowanymi trocinami iglaków.

Skimia japońska dobrze będzie się rozwijała na glebach żyznych, próchniczych, przepuszczalnych, kwaśnych i stale umiarkowanie wilgotnych. Stanowisko powinno być jasne, półcieniste, zaciszne i osłonięte od wiatru. Skimia japońska wymaga również dokarmiania. Nawożenie należy rozpocząć wczesną wiosną, a zakończyć najpóźniej w lipcu, aby roślina mogła przygotować się do zimowego spoczynku.
Do nawożenia skimii wykorzystujemy nawozy do roślin kwasolubnych. Przycinanie krzewu nie jest konieczne, ewentualnie możemy wykonać lekkie cięcie korekcyjne pozbywając się chorych, zwiędniętych, niepotrzebnych pędów. Zabieg ten wykonujemy zaraz po zakończeniu kwitnienia.
Skimię japońską rozmnażamy wegetatywnie poprzez sadzonkowanie. Najlepszym terminem sadzenia młodych krzewów jest przełom września i października lub marca i kwietnia.
Do najpopularniejszych odmian skimii japońskiej zaliczamy:
- Skimmia japonica 'Magic Marlot’ – odmiana karłowata, dorasta do 0,5m wysokości, jej liście są zielono niebieskie ze srebrną obwódką
- Skimmia japonica 'White Globe’ – odmiana o pięknych białych kwiatach, zwartym pokroju, dorasta do 1,5m wysokości.
- Skimmia japonica 'Rubella’ – jedna z najpopularniejszych męskich odmian skimmii, ceniona za ciemnoczerwone pąki kwiatowe, które pojawiają się jesienią i zimą, a rozwijają się na wiosnę w białe, pachnące kwiaty. 'Rubella’ jest często stosowana do tworzenia kontrastów w ogrodzie, zwłaszcza w kompozycjach z roślinami o jasnych liściach.
- Skimmia japonica 'Fragrans’ – odmiana ta jest znana z intensywnie pachnących, kremowo-białych kwiatów, które pojawiają się na wiosnę. 'Fragrans’ jest odmianą męską, więc nie produkuje owoców, ale jej kwiaty dodają ogrodowi nie tylko wizualnego uroku, ale i zapachu.

- Skimmia japonica 'Nymans’ – żeńska odmiana skimmii, która wyróżnia się obfitym owocowaniem. Po kwitnieniu na roślinie pojawiają się jaskrawoczerwone owoce, które pozostają na krzewie przez całą zimę, stanowiąc piękną dekorację oraz źródło pożywienia dla ptaków.
- Skimmia × confusa 'Kew Green’ – ta odmiana wyróżnia się dużymi, zielonymi liśćmi i obfitym kwitnieniem. Kwiaty są kremowo-białe, bardzo pachnące i pojawiają się wczesną wiosną. 'Kew Green’ jest często wykorzystywana w ogrodach do tworzenia niskich żywopłotów lub jako roślina okrywowa.
- Skimmia japonica 'Foremanii’ – żeńska odmiana o atrakcyjnych, czerwonych owocach, które pojawiają się jesienią i pozostają na roślinie przez zimę. 'Foremanii’ wyróżnia się także ładnymi, zielonymi liśćmi, które są dekoracyjne przez cały rok.
Fot. główna: bernswaelz/pixabay.com