Arbuz (łac. Citrullus lanatus) to owoc, bez którego nie sposób wyobrazić sobie wakacyjnej diety. Jak się okazuje, jego uprawa arbuza w przydomowym ogrodzie wcale nie jest tak skomplikowana i z powodzeniem możemy samodzielnie uzyskać własny zapas owoców. Jak uprawiać arbuzy? Jakie są ich najpopularniejsze odmiany zdatne do uprawy w naszym chłodniejszym klimacie?
Uprawa arbuza w ogrodzie
Nasiona arbuza możemy pozyskać z owoców zakupionych w sklepie. Można przechowywać je wówczas w papierowych woreczkach przez zimę, a wiosną wykonać wysiew z rozsady. Wiele zagranicznych odmian arbuzów nie nadaje się jednak do uprawy w naszym klimacie, dlatego warto poszukać wśród nich odmian wczesnych. Najczęściej uprawę arbuzów przeprowadzamy w tunelach foliowych, w doniczkach lub w szklarni pod folią.
Uprawa arbuza, autor: Bill Erickson/flickr.com
Kluczem do sukcesu w uzyskaniu smakowitych owoców jest temperatura, a w przypadku arbuza będzie to około 21 °C – maksymalnie 29 °C. Nie małe znaczenie będzie miała także ciepłota ziemi, zwłaszcza wówczas, gdy chcemy uprawiać go bezpośrednio w gruncie. Gleba pod arbuzy powinna być próchnicza oraz obfitująca w składniki odżywcze, najlepiej o pH 5,5 – 6,0. Idealnie jeżeli z wyprzedzeniem zostanie nawieziona np. obornikiem.
Arbuzy można wysiewać na dwa sposoby:
- Siew do gruntu w uprawie pod osłonami przeprowadzamy od końca lutego do końca kwietnia, najlepiej w ciepłej szklarni lub tunelu foliowym. Nasiona należy umieszczać po 1 do 2 sztuk w osobnych dołkach, pokrywając je folią. Po wschodzie usuwamy słabsze z nich. Sianie arbuzów do gruntu bez osłon nie zakończy się sukcesem, gdyż pomimo, że ładnie wzejdą i urosną, a nawet zawiążą owoce nie dojrzeją w naszym klimacie z racji na zbyt długi okres wegetacji. Jeżeli zależy nam na słodkich owocach, najlepszym rozwiązaniem będzie druga metoda siewu – z rozsady.
Uprawa arbuza, autor: Jeff Wright/flickr.com
- Rozsadę pod uprawę arbuzów należy wykonać siejąc pojedyncze nasiona do małych doniczek od 20 do 29 lutego lub na początku marca. Nasiona należy wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć ich kiełkowanie. Konieczne jest zadbanie o ich obfite podlewanie, a gdy doniczki umieszczone są w szklarni lub tunelu, warto okryć sadzonki folią. Kiedy sadzonki będą mieć ok. 3-4 listki, można wówczas lekko obniżyć temperaturę pod folią, ograniczyć nieco podlewanie, aby rozpoczął się proces hartowania. Gotową rozsadę można wysadzić do gruntu na przełomie maja i czerwca, zwracając uwagę na ich delikatną bryłę korzeniową, gdyż uszkodzona zwyczajnie się nie przyjmie. Sadzenie należy przeprowadzić w ostępach minimum 0,8 m w jednym rzędzie, aby arbuz mógł stworzyć duże owoce.
Uprawa arbuza, autor: Cheryl Colan/pixabay.com
Pielęgnacja arbuzów i przechowywanie
W okresie wegetacji warto zadbać o odpowiednią pielęgnację uprawy. Najważniejsze jest odchwaszczanie gleby wokół roślin, ale i regularne podlewanie – unikać należy jednak polewania liści i owoców roślin wodą, gdyż niesie to ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie nasiąknięte wodą. Należy uważać także na zbyt intensywną ekspozycję roślin na słońce, gdyż ich liście mogą wówczas więdnąć. Warto pamiętać o podlewaniu roślin co rano, aby te mogły obeschnąć do wieczora.
Uprawa arbuza, autor: John Munt/flickr.com
Dojrzewające owoce arbuza nie powinny bezpośrednio dotykać podłoża, dlatego można podłożyć pod nie odbijającą światło folię aluminiową lub jej podobny materiał, co jednocześnie ochroni je przed chorobami grzybowymi i gniciem, ale i przyspieszy ich dojrzewanie.
Uprawa arbuza, autor: 4871516/pixabay.com
Podczas pielęgnacji arbuzów warto zwrócić uwagę również na podcinanie rosnących pędów łodyg do momentu dojrzewania owoców. Dzięki temu owoce szybciej się rozwiną. Jeżeli temperatura w miejscu Twojej uprawy jest raczej niższa, dobrze jest przycinać wszystkie kwiaty rośliny, gdyż przyspieszy to dojrzewanie i uzyskanie większych owoców.
Raz w tygodniu dobrze jest zasilić arbuzy nawozem, najlepiej organicznym. Można podsypać obornik granulowany lub wraz z podlewaniem stosować biohumus.
Zbiór arbuzów
Owoce arbuza dojrzewają dosyć długo, jednak termin ich zbioru może przypadać już w połowie sierpnia – najczęściej jest to jednak dopiero wrzesień. Dojrzałe owoce przy ściśnięciu ich dłońmi wydają charakterystyczny chrzęst. Ich dojrzałość można sprawdzić również poprzez napięcie skórki, która podczas pukania w nią wydaje pusty odgłos. Również zasychający ogonek jest informacją, że arbuz jest już soczysty i słodki.
Uprawa arbuza, autor: dimitrisvetsikas1969/pixabay.com
Odmiany arbuza idealne do uprawy w Polsce
Wśród odmian arbuzów zdatnych do uprawy w naszym kraju najlepiej sprawdzają się te wczesne. Poniżej kilka najchętniej wybieranych:
- Rosario – to odmiana wczesna dająca duże owoce do 4 kg masy.
- Janosik jest odmianą średnio wczesną oferująca słodki i soczysty miąższ z niewielką ilością nasion. To opcja oferująca obfite plony i całkiem odporna na choroby.
- Złoto Wolicy jest odmianą wczesną, która początkowo przybiera odcień zielony, aby z czasem zaoferować słonecznie żółte owoce.
- Sugar Baby – odmiana bardzo wczesna, owoce są średniej wielkości a ich masa osiąga 2,5-5 kg i kuliste o ciemnozielonej skórce. Miąższ bardzo smaczny, soczysty, słodki, intensywnie czerwony. Owoce zbiera się od lipca do końca września.
Uprawa arbuza, autor Eliot Phillips pixabay.com
Uprawa arbuza – najczęściej zadawane pytania:
Jak długo rośnie owoc arbuza?
Jak często podlewać arbuza?
Ile trwa produkcja rozsady arbuza?
Jaki nawóz do arbuzów?
Skąd wiadomo że arbuz jest dojrzały?
– gdy przy opukiwaniu wydaje “głuchy dźwięk”,
– gdy ogonek zaczyna zasychać.
Obok czego sadzić arbuza
– Czosnek
– Cebula
– Koper ogrodowy
– Kapusta
– Pietruszka
– Rumianek
– Melon