Boćwina i botwina w potocznym języku używane są naprzemiennie, a większość z nas nie zastanawia się tak właściwie nad prawidłowością tych stwierdzeń – boćwina czy botwina. Dodatkowo, dosyć popularnym określeniem stosowanym w podobnym kontekście jest botwinka. O ile wszystkie te nazwy mają wiele wspólnego ze znanym nam wszystkim burakiem czerwonym, zarówno botwina, botwinka jak i boćwina wcale nie oznaczają tego samego! Czym się różnią?
Boćwina czy botwina
Pomimo faktu, iż dwie powyższe nazwy brzmią niezwykle podobnie i odnoszą się do podobnej rośliny, istnieje pomiędzy nimi poważna różnica, która nie polega jedynie na wymowie i pisowni.
Boćwina czy botwina – BOĆWINA, autor: StineAhoi/flickr.com
Botwina to młode liście oraz korzenie znanego i lubianego w naszym kraju buraka ćwikłowego. To dokładnie to samo warzywo, z którego dojrzałych bulw przygotowujemy uwielbiany barszcz czerwony. Kiedy końcem wiosny burak wypuszcza młode, jędrne liście, można je z powodzeniem zbierać i wykorzystywać do smakowitych potraw. Młode buraczki wraz z listowiem są również świetną bazą do chłodnika oraz jednej niezwykle popularnej zupy – o której później.
Botwina należy do wyjątkowo zdrowych młodych warzyw, bowiem obfituje w liczne witaminy i składniki mineralne – przede wszystkim witaminy C oraz A, a także wapń, żelazo, potas, duże ilości kwasu foliowego oraz antyoksydantów, w tym bioflawonoidy. Bogata jest również w błonnik, który wspomaga regulowanie pracy jelit i usprawnia metabolizm. Jej spożywanie pomaga w profilaktyce i walce z cukrzycą, chorobami układu krążenia, ale i nowotworami. Uważać na nią powinny jednak osoby cierpiące z powodu nerek, bowiem botwina podobnie jak szczaw i rabarbar zawiera szczawiany, które spożywane w nadmiarze mogą odkładać się w nerkach i przewodach moczowych. Botwina oferuje smaczne korzenie i delikatne liście z cienkimi ogonkami.
Boćwina czy botwina – BOTWINA, autor: jeremy_w_osborne/flickr.com
Boćwina to z kolei potoczna nazwa buraka liściowego, który znany jest również jako kapusta rzymska, bietola, burak szpinakowy lub mangold. Ta pochodząca z okolic Morza Śródziemnego jednoroczna roślina należy do rodziny buraka zwyczajnego. Jej charakterystyczną cechą są pomarszczone liście, które osadzone są na czerwonych łodygach (występują również inne jej odmiany o innych barwach liści i łodyg). Młode liście boćwiny sprawdzają się w przyrządzaniu podobnych dań – jak te wykonywane z botwiny, jednak częściej stosowana jest już jako dojrzałe liście, które mają nieco inne zastosowanie w kulinariach.
Burak liściowy ma niezwykle intensywne i soczyste liście oferują skarbnicę składników odżywczych (podobnie jak botwina). Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany boćwiny – łodygową i liściastą, z których ta pierwsza ma mniejsze liście na długich łodygach, a druga większe liście na krótkich łodygach. Bulwy boćwiny nie nadają się do spożycia w przeciwieństwie do tych od botwiny. Jej liście z kolei, stanowią świetny dodatek do sałatek, zapiekanek, zup, ale i jako zamiennik kapusty w gołąbkach, składnik do farszów itp.
Boćwina czy botwina – BOĆWINA, autor: ICKH/pixabay.com
A zatem boćwina czy botwina? Jak widać to zupełnie co innego 🙂
A botwinka?
Botwinka to nic innego jak esencjonalna zupa przyrządzana z młodych liści i korzeni botwiny (buraków ćwikłowych). Jej wyjątkowy smak najlepiej poznać wiosną, kiedy listki botwiny są najbardziej aromatyczne, delikatne i miękkie, a przy tym najsmaczniejsze. Z botwiny poza botwinką można wykonać także chłodnik bazujący na kefirze lub śmietanie dopełniony jajkiem, rzodkiewką i koperkiem.
Boćwina czy botwina – BOTWINKA, autor: beet soup/flickr.com
Botwinka jako zupa przygotowywana z młodych liści i korzeni botwiny, najlepiej smakuje wiosną, kiedy są delikatne i miękkie oraz mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinkę można podać z młodymi ziemniakami lub jajkiem, szczypiorkiem, koperkiem lub paroma pokrojonymi liśćmi szczawiu.
Boćwina czy botwina – najczęściej zadawane pytania
Czym różni się boćwina od botwiny
Boćwina to liście buraka liściastego – w gastronomii określane są też innymi nazwami: mangold lub burak szpinakowy a botwina to nazwa młodych liści i korzeni buraka zwyczajnego, odmiana ćwikłowa i jest głównym składnikiem zupy botwinki.
Co zrobić z boćwiny
1. Świeża boćwina jest idealna do sałatek wiosennych sałatek
2. Można ją dodawać do zup
3. Pieczona boćwina to świetny składnik zapiekanek warzywnych, ryżowych i makaronowych
4. Duszona boćwina to doskonały dodatek do risotto
Z czym podaje się botwinkę
Wiosną jest doskonałą bazą chłodnika.
Jest głównym składnikiem zupy botwinki.