Pietruszka naciowa (Petroselinum Crispum) to nie jakiś osobny gatunek pietruszki zwyczajnej, ale odmiany, które nie tworzą dużych korzeni, ale całą swoją energię poświęcają tworzeniu bujnych liści. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny selerowatych. To warzywo liściaste można uprawiać zarówno w gruncie jak i pod osłonami oraz w doniczkach.
Jak wygląda pietruszka naciowa
Pietruszka naciowa różni się od tej korzeniowej przede wszystkim budową korzenia, ale często również kształtem liści. Korzeń naciowej jest niejadalny. Jest niewielki, gładki, cieniutki i mocno się rozgałęziający, a przy tym jest zwyczajnie łykowaty. Z korzenia tego wyrasta rozeta składająca się z dużej ilości liści (40-100). Liście, w zależności od odmiany są albo gładkie, bardzo mocno karbowane albo coś pomiędzy. Mają trójdzielną budowę, są intensywnie zielone, błyszczące, niezwykle aromatyczne o wyrazistym smaku.
Pietruszka naciowa – uprawa
Uprawa pietruszki naciowej jest nieskomplikowana. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie warunki, a będzie dostarczać witamin i minerałów przez okrągły rok, jest bowiem wiele jej odmian, które bez problemu zimują w gruncie.
Niezależnie od tego gdzie uprawiamy pietruszkę naciową należy jej zapewnić ziemię żyzną, najlepiej próchniczą lub kompostową, do tego przepuszczalną. Odczyn gleby powinien oscylować wokół neutralnego pH, może tez być lekko kwaśny. Pietruszkę naciową najlepiej jest uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Lepiej by nie rosła w pełnym słońcu, najlepsze jest miejsce o lekkim zacienieniu z rozproszonym światłem, do tego osłonięte przed wiatrem.
W uprawie pietruszki naciowej stosuje się płodozmian warzyw, czyli co najmniej przez 4 lata nie sieje się jej w miejscu, gdzie poprzednio rosła, gdzie rosła pietruszka korzeniowa albo inne warzywa korzeniowe. A to dlatego, że mogłaby paść ofiarą szkodników lub chorób, które zimowałyby w tym miejscu. Można ją sadzić po pomidorach, ogórkach, czy kapuście.

Uprawa pietruszki naciowej w gruncie
Uprawa pietruszki naciowej w gruncie jest dziecinnie prosta. Bo o ile pietruszka korzeniowa bywa kapryśna i zdarza się, że nasiona nie wzejdą, to w przypadku pietruszki naciowej, zdarza się to bardzo rzadko.

Pietruszkę naciową możemy uprawiać w gruncie na kilka sposobów:
Wysiew nasion pietruszki naciowej wprost do gruntu jesienią
Nasiona pietruszki naciowej najlepiej wysiać w gruncie późną jesienią (listopad/grudzień), wówczas będziemy się cieszyć natką pietruszki nieco wcześniej wiosną, bo nawet w pierwszej połowie kwietnia. Sianie pietruszki ozimej ma jeszcze inne zalety. Przede wszystkim nie trzeba pilnować podlewania, a roślina ta jest bardzo wrażliwa na brak wody i to zarówno jej nasiona jak i młode siewki. Przy tym sama sobie wybierze najlepszy moment na wykiełkowanie, a wystarczą jej do tego 2-3°C. Taki siew ma jeszcze tę zaletę, że gdy nie zobaczymy siewek wczesną wiosną, to spokojnie zdążymy wysiać nasiona w kwietniu. Kiełkowanie nasion pietruszki naciowej może bowiem trwać od 14 do nawet 28 dni. Więc gdy nie wzejdą te siane wiosną, to będziemy pozbawieni świeżej natki pietruszki gotując niedzielny rosół.

Wysiew nasion pietruszki naciowej do gruntu wiosną
Nasiona pietruszki naciowej wysiewa się do gruntu z początkiem kwietnia, bo nasiona wschodzą już w stosunkowo niskich temperaturach. Jeśli nie wzejdą, co dość długo trwa, można jeszcze w maju wysiać nasiona odmian wczesnych.
Pietruszka naciowa potrzebuje ziemi żyznej, ale też dobrze spulchnionej i odchwaszczonej. Jeśli nie jest zbyt żyzna, dobrze jest wymieszać ją z kompostem. Pietruszka lubi zasobne w składniki pokarmowe podłoża o odczynie bliskim obojętnemu pH. Miejsce powinno być ciepłe, ale nie w pełnym słońcu.

Pietruszkę naciową wysiewa się w gruncie na głębokości 1-2 cm w rzędach co 15-20 cm. Nasionka umieszcza się dość blisko siebie, ale bez przesady. Ziemia powinna być wciąż umiarkowanie wilgotna. Uprawę pietruszki naciowej należy systematycznie odchwaszczać dopóki natka nie będzie już okazała.
Uprawa pietruszki naciowej z rozsady
Kolejnym sposobem na świeżą natkę pietruszko wczesną wiosną jest jest uprawa z rozsady. Najlepiej sprawdzą się do tego wąskie i długie korytka, wielodoniczki albo torfowe doniczki. Wypełnić należy je lekką, żyzną ziemią, a nasionka umieścić na głębokości ok. 1cm. Ponieważ nasiona pietruszki kiełkują od ok. 2 do 4 tygodni, wysiać należy je w lutym, najpóźniej z początkiem marca. Na miejscu docelowy w gruncie lub pod osłonami powinny znaleźć się po połowie kwietnia.

Uprawa pietruszki naciowej w doniczce
Pietruszkę naciową można również uprawiać w doniczce na parapecie przez cały rok, albo w sezonie na balkonie. Wystarcza doniczka o wysokości minimum 25 cm. Pamiętać należy o warstwie drenażowej na spodzie doniczki oraz o otworze w dnie. Bo co prawda pietruszka naciowa lubi wilgotne podłoże, to woda w doniczce stać nie może, bo roślina szybko zgnije.

Ziemia powinna być żyzna i przepuszczalna, dedykowana uprawie warzyw. Nasiona wysiewa się na głębokości ok. 1 cm, a doniczkę umieszcza w miejscu jasnym, ale nie w pełnym słońcu. Uprawa pietruszki naciowej w doniczce na parapecie może być prowadzona przez cały rok.
Jeśli nie mamy pod ręką nasion pietruszki, wystarczy znaleźć w sklepie pietruszkę choćby z niewielkimi zielonymi odrostami. Można kilka takich pietruszek umieścić w doniczce z ziemią, a za czas jakiś doczekamy się pięknej, bujnej naci.
Właściwości pietruszki naciowej
Pietruszka naciowa to bogactwo składników pokarmowych, dlatego na stałe powinna gościć w naszym menu. To przede wszystkim duża ilość witaminy C, która pomaga wchłaniać się żelazu, będącego również składnikiem natki. Ale witamina C to również wsparcie dla układu odpornościowego, ale też wspomaganie tworzenia się kolagenu. Natka zawiera również duże ilości witamin z grupy B, wpływające na metabolizm i układ nerwowy, witaminy K, A oraz kwasu foliowego.
Natka pietruszki zawiera również błonnik, białko roślinne, tłuszcz roślinny oraz węglowodany. Ale natka pietruszki to również bogactwo mikro i makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, sodu, potasu, żelaza, jodu, cynku, miedzi oraz manganu.

Spożywanie pietruszki naciowej przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn, ma ona bowiem działanie moczopędne. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie i jest bogatym źródłem antyoksydantów. Natka pietruszki działa również rozkurczowo, co wpływa na zmniejszenie bólu menstruacyjnego.
Zastosowanie pietruszki naciowej
Pietruszkę naciową wykorzystujemy przede wszystkim w kuchni jako dodatek do wielu potraw, przede wszystkim zup, sosów, dipów czy pietruszkowego pesto. Cudownie komponuje się drobno posiekana, wymieszana z masłem, czosnkiem i solą jako smarowidło do upieczonego na grillu chleba. Jest dodatkiem do sałatek robionych do słoików na zimę. Dodaje się ją do smoothie i koktajli witaminowych, bo jest prawdziwą bombą witaminowo-minetałową.
Natka pietruszki jest również produktem zielarskim, który wykorzystywany jest choćby przez firmy farmaceutyczne do produkcji preparatów poprawiających pracę nerek i układu trawiennego. Wyciągi dodawane są do preparatów witaminowych oraz tych wpływających na poprawę wzroku.
Odmiany pietruszki naciowej
- ’Astra’ – odmiana o dużych liściach, szybko odrastająca po ścięciu, do uprawy całorocznej
- ’Karnaval’ – odmiana o liściach gładkich, liście o silnym aromacie, szybko odrastają po ścięciu, do suszenia i mrożenia
- ’Bravour’ – odmiana o kędzierzawych, ciemnozielonych liściach silnie i bujnie rosnąca
- ’Gigante d’Italia’ – odmiana o długich ogonkach i gładkich, bardzo aromatycznych liściach
- ’Mooskrause’ – odmiana w zasadzie bezzapachowa, o mocno kędzierzawych liściach koloru zielonego z żółtawym odcieniem
- ’Festival’ – odmiana o gładkich, intensywnie zielonych liściach, bez problemu zimuje w gruncie
- ’Darki’ – odmiana o ciemnych, intensywnie zielonych, lekko kędzierzawych liściach – odmiana idealna zarówno do uprawy w gruncie jak i całorocznej uprawy w doniczkach
- ’Moss curled’ – odmiana o mocno kędzierzawych liściach, idealna do wysiewu w każdym miejscu i w każdym terminie, również jako pietruszka naciowa ozima do wysiewu późną jesienią

Czy pietruszkę naciową można mrozić?
Tak, można mrozić zarówno całe gałązki jak i drobno posiekane listki. Mrożona pietruszka naciowa przez wiele miesięcy niczego nie traci ze swojego smaku, aromatu oraz właściwości.
Czy pietruszkę naciową można suszyć?
Nic nie stoi na przeszkodzie, bo pietruszkę naciową suszyć. Nie będzie ona co prawda już tak aromatyczna jak świeża czy mrożona, jednak każdej potrawie doda aromatu. Należy ją przechowywać w szczelnym naczyniu.
Czy pietruszka naciowa odrasta po ścięciu?
Tak, pietruszka naciowa szybko po ścięciu odrasta, dzięki czemu jeden siew zapewnia kilkukrotne zbiory, a na koniec można ją zostawić jesienią by wypuściła kolejne liście, które będą przez całą zimę dostarczycielem świeżych witamin.
Fot. główna: depositphotos.com