Strona Główna Ogród Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry

Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry

autor Ogarnij Ogród
Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry

Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry, źródło: Wikimedia.org

Gildie roślinne jednoroczne to zestawienia kilku roślin. Połączenia te mają wyłącznie na celu generowanie wzajemnych korzyści. Gildie jednoroczne są nastawione na szybki plon, wzrost ilości plonów i ochronę przed szkodnikami. Świetnym ich przykładem jest gildia Trzy Siostry – dynia, fasola i kukurydza. To warzywa, które nie tylko można, ale nawet warto uprawiać w jednej części ogrodu, na jednej grządce. Co ciekawe, warzywa te uzupełniają się również w kuchni. Dynia zawiera witaminy i minerały, fasola jest bogata w białka i aminokwasy, a kukurydza dostarcza organizmowi węglowodanów. 

Uprawa Trzech Sióstr – odrobina historii

O korzyściach płynących z uprawy Trzech Sióstr obok siebie, mówi się od bardzo dawna. Tradycja ta tak naprawdę wywodzi się już od plemion Irokezów, zamieszkujących północno-wschodnie Stany Zjednoczone i Kanadę. Dynię, fasolę i kukurydzę sadzono na kopcach ziemi. Działanie to miało uchronić przed zaleganiem wody w korzeniach roślin podczas obfitych opadów deszczu. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa te można sadzić również w tradycyjnym ogrodzie. Co ciekawe, gildia Trzy Siostry można uprawiać nawet na oddzielnych polach, ale sąsiadujących ze sobą. Tak niegdyś robiono na terenach Hopi i Nawaho. 

Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry

Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry autor: Myotus, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Jak współpracuje gildia Trzy Siostry?

Współpraca Trzech Sióstr generuje wyłącznie wzajemne korzyści. Przykładowo kukurydza wspiera fasolę, która może się po niej swobodnie wspinać. Fasola zaś stabilizuje kukurydzę i tym samym chroni przed intensywnym powiewem wiatru. Kiedy się wije, tworzy gęstą plątaninę, stanowiącą skuteczną podporę. Ponadto fasola wytwarza azot, którego dynia potrzebuje do prawidłowego wzrostu. A dynia z kolei płoży się po ziemi i osłania ją swoimi dużymi liśćmi. Dzięki temu wilgoć ziemi utrzymuje się na właściwym poziomie. Tym sposobem też ogranicza wzrost chwastów, które potrzebują światła. 

Kiedy siać dynię, fasolę i kukurydzę?

Zarówno dynię, fasolę jak i kukurydzę uprawia się od połowy maja. Trzeba jednak warzywa te wysiewać w trzech różnych terminach, nie wszystkie w jednym czasie

W pierwszej kolejności wysiewamy kukurydzę i czekamy, aż będzie miała od 15 do 30 cm wysokości. Kukurydzę można wysiać już w okolicach 20 kwietnia, jeśli jest ciepło i słonecznie. Najbezpieczniej natomiast jest zrobić to po 1 maja. 

W dalszej kolejności wysiewamy fasolę. Ona szybko kiełkuje, więc by móc swobodnie się piąć w górę, wykorzysta rosnącą już kukurydzę. Dobry na to moment to ok. 8 maja. Jeśli jednak kukurydza w tym czasie nie będzie odpowiednio wysoka, lepiej jeszcze poczekać, nawet do początku czerwca. 

Na samym końcu wysiewamy dynię i to nie bez powodu. Ponieważ ma duże liście, mogłaby na przykład ograniczyć kiełkującej fasoli dostęp do światła. Wystarczy odczekać tydzień po wysiewie fasoli, by móc zabrać się za sianie dyni, czyli mniej więcej w drugim tygodniu czerwca. 

Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry

Gildie roślinne jednoroczne – Trzy Siostry, autor: Spencer-Nägy, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Jakie odmiany dyni, fasoli i kukurydzy wybrać?

Polecane odmiany dyni do wysiewu w systemie Trzech Sióstr to przede wszystkim te o małych i lekkich owocach. Do tego celu nadają się również wszystkie dynie ozdobne. Ponadto sprawdzą się tu także dynie, które nie wytwarzają długich pędów oraz nie rosną zbyt szybko

Jeśli chodzi o fasolę, dobrym wyborem będzie praktycznie każda odmiana tyczna. Na szczególną uwagę zasługuje zarówno klasyczna tyczna fasola, jak i tyczna fasola szparagowa

Kukurydza w tym przypadku może być dowolna. Cukrowa, tęczowa, jak również kukurydza na suche ziarno

Jakość oraz ilość zbieranych w przyszłości warzyw zależy między innymi od momentu wysiewu i pielęgnacji roślin. Wpływ na to ma również sam sposób wysiewu. Jeśli więc chcemy mieć w swoim ogrodzie dynię, fasolę i kukurydzę, powinniśmy zadbać o odpowiednią kolejność wysiewu oraz uprawę tych warzyw na jednej grządce. Plon będzie obfity, a jakość poszczególnych warzyw wysoka. 

Dobrze jest również tworzyć w ogrodzie gildie roślinne wieloletnie. Uprawy te, wraz z gildiami jednorocznymi będą się wspaniale uzupełniały.

Fot. główna autor: Myotus, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Skip to content