Awokado właściwe, inaczej smaczliwka wdzięczna (Persea americana) to roślina, która naturalnie występuje w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej. Zasłynęła na świecie jako najzdrowszy owoc, przez co jej popularność niezmiennie rośnie. Gruszkowaty kształt, zielona chropowata skórka oraz delikatne wnętrze czyni, że np. pasta z awokado jest bardzo charakterystycznym przysmakiem. Pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, owoc ten wykazuje właściwości odchudzające i sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki. W przeciwieństwie do większości owoców, awokado nie zawiera cukrów prostych, a w zamian za to obfituje w zdrowe tłuszcze pozytywnie wpływające na nasz organizm. Jakie właściwości posiada awokado i jakie oferuje wartości odżywcze?
Właściwości awokado – pasta z awokado, autor: stevepb/pixabay.com
Liczne właściwości prozdrowotne awokado
Owoce awokado za sprawą obfitości składników odżywczych prezentują cały wachlarz właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Wplatanie ich do diety (pasta z awokado do kanapek) pozwala przeciwdziałać wielu chorobom i dolegliwościom zdrowotnym. Smaczliwka wdzięczna oferuje spory zastrzyk tłuszczów nienasyconych oraz potasu, niezbędnych dla stabilizacji ciśnienia krwi. Dodatkowo zawarty w nich beta-sitosterol obecny w jednonienasyconych tłuszczach, obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów, przez co zwiększa ilość tzw. dobrego cholesterolu HDL we krwi, który obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zawartość witaminy A,E oraz C znanych jako dobroczynne przeciwutleniacze, pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry, a dodatkowo składniki te oferują wsparcie przeciwnowotworowe. Taka pasta z awokado to także cenne źródło glutationu, antyoksydantu wspomagającego pracę wątroby i pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie owoców może dzięki niemu również wzmacniać układ odpornościowy. Zawarte w smaczliwce enzymy wspomagają także procesy wchłaniania substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym, dlatego też zaleca się jej spożywanie osobom cierpiącym z powodu schorzeń takich jak stany zapalne żołądka i jelit.
Właściwości awokado – maseczka – pasta z awokado, źródło: depositphotos.com
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego – rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, czyni awokado owocami, których spożycie wspomaga redukcję ryzyka wystąpienia nowotworów, cukrzycy, nadciśnienia oraz otyłości. Dodatkowo smaczliwka zawiera także witaminy z grupy B i kwas foliowy, które wpływają pozytywnie na poziom homeostazy, chroniąc tym samym nasze serce. Koktajl dobroczynnych składników, które zawiera np. pasta z awokado pozwala stosować je w profilaktyce miażdżycy, chroni przed udarem mózgu, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Zawartość witaminy E, pozwala ponadto skutecznie chronić organizm przez działaniem szkodliwych wolnych rodników.
Awokado w 20-30% składa się z tłuszczów, dlatego konsystencja dojrzałych owoców jest przyjemnie maślana. Obejmuje ono zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Pomimo sporej zawartości tłuszczu i kaloryczności, owoce smaczliwki wykazują walory sprzyjające odchudzaniu. Tłuszcze te pomagają bowiem spalać nadmiar tkanki tłuszczowej, zapewniając uczucie sytości i wspomagając w walce z podjadaniem. Ich atutem jest również wsparcie przemiany materii, w tym poprzez pozytywny wpływ na wchłanianie karotenoidów, a dzięki zawartym w awokado enzymach, niwelowane jest występowanie stanów zapalnych żołądka. Dzięki regularnemu wplataniu awokado do diety można zadbać o właściwą pracę żołądka, poprawić pracę układu trawiennego i zwiększyć absorbcję wartości odżywczych.
Właściwości awokado – olej z awokado, autor: Marco Verch Professional Photographer/flickr.com
Wartości odżywcze smaczliwki wdzięcznej
Awokado to owoc o szerokim wachlarzu niesamowitych składników. Zawiera witaminy: A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Jego skład obejmuje także kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz liczne substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Smaczliwka jest także cennym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika (w 100 gramach jest 6,3 gramów tego składnika). Owoc ten to także moc fito-związków, w tym takich jak glutation, luteina i beta-sitoserol. Dzięki stosunkowo wysokiej kaloryczności i dobrym tłuszczom w składzie, awokado stanowi ogromny potencjał energetyczny dla całego naszego organizmu.
Niestety w naszych warunkach klimatycznych nie ma w zasadzie możliwości wyhodowania owoców smaczliwki. Roślinę najczęściej uprawia się z pestki i traktuje jako ozdobną.
Fot. główna: silverstylus/pixabay.com