Strona Główna Dom i Balkon Awokado uprawa, pielęgnacja i zastosowanie

Awokado uprawa, pielęgnacja i zastosowanie

autor Ogarnij Ogród

Uprawa awokado vel smaczliwki wdzięcznej – (Persea Americana) to czasochłonne i wymagające zadanie, które wymaga starannego planowania i właściwego miejsca. Ponieważ rośliny te są wyjątkowo wrażliwe i delikatne, warunki w których wzrastają muszą być dobrze dobrane, aby drzewka smaczliwki wdzięcznej mogły przynieść zadowalający plon. W naszym klimacie nie ma możliwości by awokado uprawiać w ogrodzie i by wydało owoce. Można jednak traktować roślinę jako ozdobą i uprawiać w pomieszczeniu, zdarza się nawet, że po 6-8 latach wyda owoce, ale to naprawdę rzadkość. Uprawa awokado w doniczce nie jest skomplikowana a drzewko, które wyrośnie jest naprawdę dekoracyjne. Roślina ta pochodzi z południowo-środkowego Meksyku, gdzie od wieków była podstawowym składnikiem diety Azteków. Istnieje wiele jej odmian, z których każda oferuje wiele dobroczynnych właściwości. 

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna)

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna), autor: Travis/flickr.com

Wymagania w uprawie i pielęgnacji smaczliwki

Dla drzewek awokado kluczowym kryterium uprawnym jest gleba, która misi być żyzna, ale jednocześnie przepuszczalna – w przeciwnym wypadku ich korzenie gniją. Rośliny te lubią zaciszne i osłonięte od wiatru stanowiska, dlatego dobrze jest sadzić je na obszarach wolnych od wiatru, ale i tych o średnim nasłonecznieniu – zbyt dużo słońca może przyczyniać się do poparzeń owoców. Smaczliwka wdzięczna preferuje klimat ciepły, w którym nie występują przymrozki, krótkotrwale znoszą jednak temperatury do -4°C. Z kolei w przypadku upałów, tolerują krótkie okresy temperatury do 40°C – ale wyłącznie wówczas, gdy na drzewkach nie ma pąków kwiatowych, kwiatów czy owoców. Na szczególnie gorących obszarach, hodowcy stosują specjalne zraszacze, które pozwalają zadbać o ich ochronę podczas fal upałów

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna)

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna), autor: sandid/pixabay.com

Dla uzyskania kwiatów, rośliny te potrzebują w okresie jesienno-zimowych około 4 tygodni stosunkowo niskiej temperatury, a z kolei już po pojawieniu się kwiatów, konieczne jest przynajmniej kilka dni temperatury powyżej 10°C dla zawiązania się owoców. Sadzenie drzewek na terenach gdzie występują przymrozki ma miejsce we wrześniu/październiku, w przypadku cieplejszych obszarów, dobrze jest sadzić je po okresie największych upałów. Nawożenie jest niezwykle ważne dla drzewek. Na mniej żyznych glebach zalecane jest uzupełnianie podłoża wapniem, fosforem itp. pierwiastkami. Obornik stosowany jest jedynie na 6 miesięcy przed sadzeniem, gdyż może być on szkodliwy dla korzeni drzew. Nie należy stosować w nawożeniu azotu, potasu lub nawozu zwierzęcego przed sadzeniem, podobnie jak zaraz po nim, gdyż mogą one niszczyć delikatne korzenie młodych drzewek. Gleba pod uprawy smaczliwki musi być regularnie analizowana i nawożona wedle aktualnych potrzeb roślin.

Drzewka należy także regularnie przycinać, aby pozostawały w optymalnym rozmiarze, nie przysłaniały światła niżej położonym gałęziom uniemożliwiając ich kwitnienie i owocowanie, ale i dla odmłodzenia, dzięki czemu zachować można ich maksymalną produktywność. Hodowcy muszą zadbać również o ich odpowiednie nawodnienie szczególnie w okresach od sierpnia do kwietnia. 

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna)

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna), autor: coyot/pixabay.com

Zastosowanie awokado

Smaczliwka wdzięczna uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie, gdyż zawiera wiele cennych kwasów tłuszczowych, a także bogata jest w liczne substancje odżywcze. Zastosowanie awokado znajdziemy zatem w kulinariach, gdzie stanowi ono genialny składnik i spore pole do popisu w tworzeniu smacznych potraw. Może być używane jako zamiennik masła. Jego liczne właściwości prozdrowotne czynią awokado wsparciem dla regeneracji organizmu, a także w zapobieganiu licznym chorobom i dolegliwościom. Jego lecznicze walory sprawiają, że spożywanie awokado zalecane jest osobom cierpiącym z powodu miażdżycy lub cukrzycy typu II. Jako element diety świetnie wspomagają również kobiety w ciąży, gdyż bogate są w kwas foliowy niezbędny w profilaktyce wad cewy nerwowej płodu. 

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna)

Awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna), autor: Pankalla2018/pixabay.com

Dobroczynne działanie awokado odnaleźć można także w kosmetyce, gdzie cudownie sprawdza się ono jako składnik pielęgnacji skóry i włosów, jak również w licznych zabiegach kosmetycznych. Dzięki działaniu regenerującemu i wygładzającemu wspomaga skórę w niwelowaniu podrażnień, dlatego często stanowi ważny komponent maseczek. Zawarte w nim składniki nadają cerze promienny wygląd i pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych. Rewelacyjnie pomaga ono także w walce z nadmierną suchością skóry, a także w zmaganiach z trądzikiem i niedoskonałościami. Składniki odżywcze zawarte w smaczliwce wdzięcznej czynią ją także genialnym wsparciem w odbudowie i regulacji procesu wzrostu włosów, zapobiegają także ich wypadaniu. Z pestek awokado wykonywane są również sztućce i słomki. 

Fot. główna: sandid/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!