Strona Główna Dom i Balkon Uprawa awokado z pestki

Uprawa awokado z pestki

autor Ogarnij Ogród

Awokado (persea americana) inaczej smaczliwka wdzięczna, jako znana i ceniona od tysięcy lat roślina należy do najzdrowszych owoców na świecie. Awokado pochodzi z południowego Meksyku. Jego popularność sprawia, że coraz więcej osób postanawia wyhodować w domowym zaciszu swoje własne drzewko smaczliwki wdzięcznej w doniczce. Uprawa awokado z pestki nie jest skomplikowana, a poniżej przedstawiamy wskazówki jak zrobić to krok po kroku, oraz jak stworzyć jej idealne warunki do wzrostu.

Od razu należy zaznaczyć, że takie wyhodowane w doniczce awokado bardzo rzadko wydaje owoce. Może się to zdarzyć po 6-8 latach uprawy, ale lepiej na to nie liczyć, a roślinę traktować jako ozdobną.

Smaczliwka wdzięczna w pigułce

  • Awokado, znane jako smaczliwka wdzięczna, jest rośliną pochodzącą z południowego Meksyku, cenioną za swoje zdrowotne właściwości
  • Uprawa awokado w domu jest prosta, ale rośliny rzadko owocują, szczególnie te wyhodowane w doniczce
  • Istnieją dwa główne sposoby hodowli: w pojemniku z wodą lub bezpośrednio w ziemi, oba wymagają ciepła i światła
  • Awokado wymaga żyznego, przepuszczalnego podłoża, regularnego podlewania i nawożenia, a także odpowiedniej temperatury (21-24°C)
  • Domowe drzewka awokado stanowią egzotyczną dekorację wnętrza, ale ich liście i łodyżki są trujące dla dzieci i zwierząt
Awokado z pestki

Awokado z pestki, autor: Gaye Launder/flickr.com

Awokado z pestki – Domowa hodowla

Uprawa awokado w doniczce jest dziecinnie prosta, gdyż po wykiełkowaniu pestki, roślina zaczyna szybko wzrastać. Dla jej wyhodowania niezbędne są jednak odpowiednie warunki. Istnieją dwa główne sposoby uprawy awokado z pestki. Pierwszy sposób to uprawa w pojemniku z wodą:

  • do szklanki lub małego słoika nalewamy wodę, a następnie zanurzamy w niej pestkę awokado na 2/3 jej objętości – do ustabilizowania pestki można wykorzystać wykałaczki, które delikatnie wbijamy w nią, a następnie opieramy o krawędź szklanki,
  • naczynie należy umieścić w stosunkowo ciepłym miejscu, gdyż awokado nie przepadają za zimnem, 
  • podczas oczekiwania na pojawienie się kiełków, należy uzupełniać wodę w naczyniu,
  • po kilku tygodniach (3-4) pestka powinna wykiełkować, wówczas wsadzamy ją do ziemi i czekamy aż wyrośnie z niej drzewko.
Awokado z pestki

Awokado z pestki, autor: Liu Tao/flickr.com

Drugi sposób polega na bezpośrednim zasadzeniu pestki do ziemi. Należy umieścić ją na głębokości do 2 cm, szerszą częścią ku dołowi, a ostry koniuszek pestki powinien lekko wystawać ponad podłoże. Najlepiej jest pozostawić doniczkę w ciepłym i jasnym miejscu, dbając o regularne nawadnianie. Wierzch donicy można przykryć foliowym woreczkiem, aby utrzymać w jego wnętrzu stała wilgotność. W miarę wzrostu drzewka, należy przesadzić je do większej donicy. Jest to metoda wymagająca większej cierpliwości, gdyż roślina kiełkuje dopiero po 6-8 tygodniach

Awokado z pestki

Awokado z pestki, autor: Jonas Lindgren/flickr.com

Wyhodowane w doniczce drzewko smaczliwki wdzięcznej nie rośnie tak, jak w środowisku naturalnym, gdzie może sięgać nawet 20 metrów. Najczęściej w domowych warunkach dorasta ono do 2 metrów i mało prawdopodobne jest uzyskanie z niego owoców. Stanowi jednak ciekawą, nieco egzotyczna dekorację wnętrza dzięki pięknym, dużym liściom i formie drzewka. 

Jakie są dwa główne sposoby uprawy smaczliwki w domu?

Dwa główne sposoby uprawy smaczliwki w domu to hodowla w pojemniku z wodą, gdzie pestka jest zanurzona na 2/3 swojej objętości i stabilizowana wykałaczkami, oraz bezpośrednie zasadzenie pestki w ziemi, z szerszą częścią ku dołowi. Oba metody wymagają ciepłego i jasnego miejsca oraz regularnego podlewania.

Warunki idealne dla smaczliwki wdzięcznej

Ponieważ awokado jest rośliną egzotyczną wymaga szczególnej troski podczas uprawy. Najlepszą dla niej ziemią będzie podkład uniwersalny połączony z perlitem lub mieszanką piasku i torfu – awokado lubi podłoża żyzne, ale przepuszczalne. Nie można zapominać o wykonaniu warstwy drenażowej oraz wykorzystaniu doniczki z otworami. Jako roślina z krajów tropikalnych, smaczliwka ceni ciepłe i słoneczne miejsca, dlatego dobrze trzymać ją przy oknie (najlepiej od strony południowej), a latem można przenieść na taras lub do ogrodu. Optymalna temperatura dla awokado to 21-24°C, warto zadbać również o to, aby drzewko nie znajdowało się w temperaturach poniżej 10°C, gdyż bardzo źle znosi ono niskie temperatury oraz mróz

Awokado z pestki

Awokado z pestki, autor: shirank21/flickr.com

Podlewanie awokado warto wykonywać regularne, ale niezbyt obficie, dobrze służy mu także zraszanie liści. W upalne dni można podlewać drzewko nawet codziennie, starannie skrapiając liście – będzie to dobre rozwiązanie także zimą, gdy przy centralnym ogrzewaniu zmniejsza się wilgotność powietrza. Nawożenie smaczliwki można wykonywać co kilka tygodni np. z pomocą nawozów do roślin egzotycznych. Warto zaopatrzyć się szczególnie w nawozy z potasem, które pomagają drzewku poprawić krzewienie oraz je wzmocnić. Jeżeli gałązki rosną szybko i pięknie się rozwidlają, można je również lekko przycinać, a co 3 lata dobrze jest awokado przesadzić, co zapewni większy komfort korzeniom. Smaczliwka ma trujące liście i łodyżki, dlatego należy trzymać ją z dala od dzieci i zwierzaków domowych

Smaczliwka wdzięczna – Podsumowanie

Awokado, pochodzące z południowego Meksyku, jest cenionym owocem, którego uprawa w domu staje się coraz popularniejsza, choć rzadko owocuje. Uprawa z pestki jest prosta i można ją prowadzić na dwa sposoby: przez zanurzenie pestki w wodzie lub bezpośrednie zasadzenie w ziemi. Optymalne warunki dla awokado obejmują ciepło, światło i żyzne, przepuszczalne podłoże. Regularne podlewanie, nawożenie i zapewnienie odpowiedniej temperatury (21-24°C) są kluczowe dla wzrostu. Roślina ta może stanowić atrakcyjną dekorację wnętrz, mimo że jej liście i łodyżki są trujące.

Bibliografia:

  1. U. Sieńkowska, Wiadomości Rolnicze. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Awokado, 04/2008, s.48
  2. A. Roycewicz, Działkowiec, Warto wiedzieć – awokado, 07/2005, s. 37

Fot. główna: jalexartis Photography/flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz