Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce. Bez przesady rzec można, że to nasz owoc narodowy. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się już latam, któż z nas nie zna smaku papierówek? Świat bez jabłek byłby światem niekompletnym.
- Najstarsze ślady jabłek sięgają 6500 lat p.n.e. a odkryte zostały na terenie Bałkanów. Jak głosi legenda pierwsza jabłoń – Matka Wszystkich Jabłoni została znaleziona w kazachstańskich górach. Owoce z tych drzew były ponoć małe i kwaśne a ich pnie miały 2 metry średnicy i 30m wysokości.
- Natomiast pierwsze słodkie jabłka rosły już 4 tys. lat temu na Bliskim Wschodzie, by zawędrować do Grecji i Rzymu. Ludność Cesarstwa Rzymskiego mogło się delektować już 35. odmianami jabłek.
- W Polsce jabłka znane są od 900 lat, gdzie w XII wieku sprowadzili je Cystersi (wg. J. Długosza) a dziś jesteśmy potentatem w ich produkcji i eksportu, będąc w światowej czołówce.
- Na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek.
- Rocznie na świecie produkuje się ponad 85 milionów ton jabłek.
- Przeciętny człowiek zjada 65 sztuk jabłek rocznie.
- Średnie jabłko ma ok. 85 kcal.
- 25% każdego jabłka to powietrze, dlatego unoszą się na wodzie.
- Jabłonie należą do rodziny różowatych.
- W jabłkach nie ma ani grama cholesterolu, mimo, że owoc średniej wielkości zawiera 0,31 g tłuszczu.
- Średniej wielkości, zdrowe drzewko jabłoni jest w stanie produkować taką ilość jabłek, że można nimi zapełnić 20 skrzynek o wadze 42 kilogramów.
- Jedzenie jabłek wpływa na wzmacnianie kości i to pomimo niewielkiej zawartości w owocach wapnia, jabłka są bowiem bogatym źródłem boru. Dodatkowo bor wpływa na poprawę pamięci, koncentracji, uwagi i aktywności elektrycznej mózgu.
- W zależności od odmiany jabłka mogą mieć wielkość ziarnka grochu lub dorastać do wielkości małej dyni.
- Do wyprodukowania litra cydru zużywa się ok. 36 sztuk jabłek.
- Pektyna (rozpuszczalny błonnik) znajdująca się w jabłkach wspomaga obniżenie cholesterolu we krwi.
- Jabłka bez skórki wiele tracą na swych właściwościach, które znajdują się w skórce owoców, takich jak np.: witaminy A i C, kwas foliowy a także wapń, potas, żelazo, fosfor i przeciwutleniacze.
- Genom jabłka zdekodowano w 2010 roku.
- Jabłka zawierają kwercetynę, który to związek jest przeciwutleniaczem i pozwala dostarczać więcej tlenu do płuc.
- Jabłek nie powinno się przechowywać z innymi owocami wydzielają bowiem etylen, który sprawia, że owoce znajdujące się obok zaczynają szybko dojrzewać i psuć się.
- Potrzeba od 4 do 5 lat, aby drzewko jabłoni wydało pierwsze owoce.
- Najwięcej jabłek uprawianych jest w Chinach.
- Średnia długość życia jabłoni wynosi 100 lat.
- Choć to jabłko jest synonimem zakazanego owocu, jego nazwa ani razu nie pojawia się w Biblii.
- W języku łacińskim słowo jabłko „malus/malum” znaczy „zły/zło”.
- Spadające jabłko zainspirowało Newtona do opisania prawa powszechnego ciążenia. To, które spadło mu na głowę było z gatunku Flower of Kent.
- Najwięcej jabłek w przeliczeniu na jednego mieszkańca zjadają Duńczycy. Rocznie jest to średnio 31 kg na głowę.
Jeśli jesteś pewien, że wiesz wszystko o jabłkach, rozwiąż nasz Quiz o jabłkach!
[ays_quiz id=”3″]
Spodobał Ci się nasz Quiz? Koniecznie sprawdź inne Quizy Ogrodnicze.
Fot. główna: Any Lane, Pexels