Ciekawostki z życia jabłek

Ogarnij Ogród Przez Ogarnij Ogród
4 minut czytania

Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce. Bez przesady rzec można, że to nasz owoc narodowy. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się już latam, któż z nas nie zna smaku papierówek? Świat bez jabłek byłby światem niekompletnym.

  1. Najstarsze ślady jabłek sięgają 6500 lat p.n.e. a odkryte zostały na terenie Bałkanów. Jak głosi legenda pierwsza jabłoń – Matka Wszystkich Jabłoni została znaleziona w kazachstańskich górach. Owoce z tych drzew były ponoć małe i kwaśne a ich pnie miały 2 metry średnicy i 30m wysokości.
  2. Natomiast pierwsze słodkie jabłka rosły już 4 tys. lat temu na Bliskim Wschodzie, by zawędrować do Grecji i Rzymu. Ludność Cesarstwa Rzymskiego mogło się delektować już 35. odmianami jabłek.
  3. W Polsce jabłka znane są od 900 lat, gdzie w XII wieku sprowadzili je Cystersi (wg. J. Długosza) a dziś jesteśmy potentatem w ich produkcji i eksportu, będąc w światowej czołówce.
  4. Na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek.
  5. Rocznie na świecie produkuje się ponad 85 milionów ton jabłek.
  6. Przeciętny człowiek zjada 65 sztuk jabłek rocznie.
  7. Średnie jabłko ma ok. 85 kcal.
  8. 25% każdego jabłka to powietrze, dlatego unoszą się na wodzie.
  9. Jabłonie należą do rodziny różowatych.
  10. W jabłkach nie ma ani grama cholesterolu, mimo, że owoc średniej wielkości zawiera 0,31 g tłuszczu.
  11. Średniej wielkości, zdrowe drzewko jabłoni jest w stanie produkować taką ilość jabłek, że można nimi zapełnić 20 skrzynek o wadze 42 kilogramów.
  12. Jedzenie jabłek wpływa na wzmacnianie kości i to pomimo niewielkiej zawartości w owocach wapnia, jabłka są bowiem bogatym źródłem boru. Dodatkowo bor wpływa na poprawę pamięci, koncentracji, uwagi i aktywności elektrycznej mózgu.
  13. W zależności od odmiany jabłka mogą mieć wielkość ziarnka grochu lub dorastać do wielkości małej dyni.
  14. Do wyprodukowania litra cydru zużywa się ok. 36 sztuk jabłek.
  15. Pektyna (rozpuszczalny błonnik) znajdująca się w jabłkach wspomaga obniżenie cholesterolu we krwi.
  16. Jabłka bez skórki wiele tracą na swych właściwościach, które znajdują się w skórce owoców, takich jak np.: witaminy A i C, kwas foliowy a także wapń, potas, żelazo, fosfor i przeciwutleniacze.
  17. Genom jabłka zdekodowano w 2010 roku.
  18. Jabłka zawierają kwercetynę, który to związek jest przeciwutleniaczem i pozwala dostarczać więcej tlenu do płuc.
  19. Jabłek nie powinno się przechowywać z innymi owocami wydzielają bowiem etylen, który sprawia, że owoce znajdujące się obok zaczynają szybko dojrzewać i psuć się.
  20. Potrzeba od 4 do 5 lat, aby drzewko jabłoni wydało pierwsze owoce.
  21. Najwięcej jabłek uprawianych jest w Chinach.
  22. Średnia długość życia jabłoni wynosi 100 lat.
  23. Choć to jabłko jest synonimem zakazanego owocu, jego nazwa ani razu nie pojawia się w Biblii.
  24. W języku łacińskim słowo jabłko „malus/malum” znaczy „zły/zło”.
  25. Spadające jabłko zainspirowało Newtona do opisania prawa powszechnego ciążenia. To, które spadło mu na głowę było z gatunku Flower of Kent.
  26. Najwięcej jabłek w przeliczeniu na jednego mieszkańca zjadają Duńczycy. Rocznie jest to średnio 31 kg na głowę.

Jeśli jesteś pewien, że wiesz wszystko o jabłkach, rozwiąż nasz Quiz o jabłkach!

[ays_quiz id=”3″]

Spodobał Ci się nasz Quiz? Koniecznie sprawdź inne Quizy Ogrodnicze.

Fot. główna: Any Lane, Pexels

Śledź:
Portal OgarnijOgród.pl to my, redaktorzy, ludzie z wiedzą, pasją i miłością do ogrodów. I tym właśnie się z Wami dzielimy tworząc powyższe treści z nadzieją, że będziemy współtworzyć Wasze ogrody kwiatowe, warzywniki, sady i trawniki.
Dodaj komentarz