2,3K
Truskawki są niezwykle popularnymi owocami sezonowymi w Polsce. I choć dostępne w sklepach już w zasadzie przez cały rok, to tylko te wiosenne i letnie mają ten niezwykły aromat i smak. A najlepsze są oczywiście te z własnego ogródka.
Przekonajcie się, o czym wiedzieliście a czego nie wiedzieliście pochłaniając ich ogromne ilości każdego roku:
- Truskawki to pierwsze owoce w Polsce, które dojrzewają już wiosną.
- Kwiat truskawki ma średnio od pięciu do siedmiu płatków.
- Truskawki są przysmakiem wielu gatunków ślimaków i owocowych muszek.
- Do dziś nie wynaleziono maszyny, która zbierałaby truskawki i wciąż zbierane są ręcznie.
- Przeciętna truskawka ma 200 nasionek i są jedynymi owocami, które swoje nasiona mają na zewnątrz owoców.
- Truskawki mają więcej witaminy C w 100 g niż cytryny czy pomarańcze.
- Truskawki są na tyle wytrzymałe i mają zdolność przystosowania się do otoczenia, że uprawiane są niemal na całym świecie.
- Są odmiany truskawek, których owoce są większe niż jabłka, osiągając nawet 8-10 cm długości.
- 8 dorodnych truskawek dostarcza 140% zalecanego, dziennego spożycia witaminy C dla dzieci.
- 100 g truskawek to tylko 33 kcal.
- Truskawki składają się głównie z wody (91%) i węglowodanów (7,7%). Zawierają jedynie niewielkie ilości tłuszczu (0,3%) i białka (0,7%).
- Można uprawiać odmiany truskawek, których owoce mają smak ananasa (truskawki białe).
- Truskawki różnią się od siebie kształtem w zależności od tego, w którym rejonie świata są uprawiane.
- Polska produkuje ponad 180 tys. ton truskawek rocznie, co plasuje nas na siódmym miejscu na świecie pod względem produkcji tych owoców.
- Truskawki zawierają wysoki poziom azotanów. Badania pokazują, że zwiększa to przepływ krwi i tlen do mięśni. Oznacza to, że osoby, które jedzą truskawki przed ćwiczeniami mają większą wytrzymałość i spalają więcej kalorii, budując sprawniej masę mięśniową.
- Każda pestka truskawki jest uważana przez botaników za osobny owoc, ze względu na fakt, że znajdują się na zewnątrz owocu.
- Truskawki podane na zimno są mniej słodkie od tych utrzymanych w temperaturze pokojowej.
- W przeciwieństwie do wielu innych owoców jak banan czy kiwi, truskawki po zerwaniu już nie dojrzeją.
- We Francji truskawki uważane są za afrodyzjak, dlatego serwuje się je parom młodym jako śniadanie w formie słodkiego, kremowego musu.
- Starożytni Rzymianie traktowali truskawki jako panaceum na wszelkie dolegliwości, od depresji po gorączkę czy ból gardła.
- Uważa się, że truskawki przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i niektórych nowotworów. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy: B6, K C a także potas, błonnik, kwas foliowy i aminokwasy.
- W Belgii znajduje się muzeum poświęcone właśnie truskawce. W przymuzealnym sklepie z upominkami w Le Musée de la Fraise można kupić mnóstwo regionalnych produktów wytworzonych z truskawek, a mianowicie: nalewki, dżemy, kremy, dżin, soki, truskawkowe mieszanki do sporządzania naparów, truskawkowe piwo, octy, miody, pianki, bezy, popcorn, świece, mydła a nawet perfumy.
Jeśli jesteś pewien, że wiesz wszystko o truskawkach, rozwiąż nasz Quiz o truskawkach!
Spodobał Ci się nasz Quiz? Koniecznie sprawdź inne Quizy Ogrodnicze.
Fot. główna: Karolina Grabowska, Pexels