Strona Główna Ogród Kiwano – uprawa, pielęgnacja zastosowanie

Kiwano – uprawa, pielęgnacja zastosowanie

autor Ogarnij Ogród

Kiwano (Cucumis metuliferus) to roślina znana również jako ogórek kolczasty, rogaty lub afrykański bądź melon afrykański. Jest to warzywo wywodzące się z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta pochodząca z tropikalnych rejonów Afryki odmiana, uprawiana jest w wielu rejonach świata – w tym także w Polsce, chociaż tutaj nie należy do szczególnie popularnych. Pnącza ogórka kolczastego rosną niezwykle szybko, osiągając nawet do 2 m wysokości. Roślina posiada cienką i elastyczną łodygę z wąsami czepnymi, porośnięta jest również długoogonkowymi i zielonymi liśćmi. Zarówno pędy, jak i liście tych owoców z kolcami porośnięte są drobnymi, kłujący i szorstkimi włoskami. 

 

Kiwano - ogórek kiwano

Kiwano – ogórek kiwano, autor: Lebensmittelfotos/pixabay.com

 

 

Charakterystyka kiwano

Kwitnienie roślin przypada na letnie miesiące – lipiec i sierpień, kiedy to w kątach liści pojawiają się żółte kwiaty. Owoce Tego niezwykłego ogórka charakteryzuje pękata forma, gruba, zielona, a z czasem pomarańczowo-żółta skórka oraz liczne wyrostki z krótkimi ostrymi kolcami. Owoce ogórka kolczastego na ogół wyrastają do 10-15 cm długości. We wnętrzu odznaczają się galaretowatym i zielonkawym miąższem, który wypełniony jest małymi, płaskimi, kremowymi nasionami – podobnymi do tych u ogórka. Owoce osiągają do 200-400 g, a ich zbiór przypada na okres między sierpniem a październikiem. Najlepiej jest zbierać kiwano jeszcze nie do końca wybarwione, bowiem swój piękny słoneczny kolor uzyskują po zbiorze. Można je z powodzeniem przechowywać – w temperaturze pokojowej mogą czekać na wykorzystanie nawet do pół roku. 

Wymagania i uprawa ogórka afrykańskiego

Kiwano bez względu na nazwę należy do roślin tropikalnych, a co z a tym idzie, preferuje warunki ciepłe – w Polsce jego uprawa udaje się nieźle szczególnie w upalne lata, jeżeli zadbamy o jej odpowiednie nawodnienie. Te niezwykłe ogórki (potocznie nazywając) w optymalnych warunkach potrafią w przeciągu doby wydłużyć swoje pędy nawet o 15-20 cm! 

Kiwano - ogórek kiwano

Kiwano – ogórek kiwano, autor: graibeard/flickr.com

Ciepłe, zaciszne i słoneczne stanowisko to podstawa uprawy ogórka kolczastego. Roślina ceni również gleby żyzne, próchnicze i przepuszczalne oraz lekko wilgotne. Jest to szczególnie ważne w okresie kwitnienia i wiązania owoców. Ogórek z kolcami źle znosi chłody, dlatego najlepiej wzrasta w temperaturze 20-25°C (gdy temp. spada poniżej 5°C, roślina zamiera).

Podobne warunki cieplne posiadają nasiona kiwano. Najlepiej uprawiać je pod osłonami, a w uprawie gruntowej kluczowe jest znalezienie bardzo ciepłego i słonecznego stanowiska. Uprawę ogórka rogatego warto przeprowadzić z rozsady przygotowanej w okresie od marca do kwietnia pod ciepłymi osłonami.  W optymalnej temperaturze nasiona kiełkują już po kilku dniach. Ponieważ rośliny te nie przepadają za przesadzaniem, nie należy siać ich zbyt gęsto – najlepiej 1-2 nasiona na doniczkę. Nie należy również rozdzielać ich korzeni.

Do gruntu ogórek rogaty można wsadzić w pierwszej połowie czerwca, sadząc rośliny w rozstawie 80×100 cm. Roślina z racji na intensywny i szybki wzrost wymaga zastosowania podpór, w przeciwnym wypadku będzie płożyła się po ziemi. Można je również uprawiać tak samo jak nasze ogórki na sznurkach.

Jak pielęgnować kiwano?

Pielęgnacja kiwano polega przede wszystkim na zwracaniu uwagi na temperaturę otoczenia. W chłodniejsze wieczory, warto okryć młode rośliny agrowłókniną. Niezwykle ważne jest również regularne podlewanie – nawet krótkotrwała susza może poważnie odbić się na intensywności kwitnienia i owocowaniu. W celu ograniczenia częstotliwości podlewania, można wykorzystać hydrożel lub naturalne surowce typu zeolit, wermikulit, perlit lub kompost, które pozwolą zachować optymalną wilgotność podłoża.

Kiwano - ogórek kiwano

Kiwano – ogórek kiwano, autor: Muséum de Toulouse/flickr.com

W kwestii nawożenia, kiwano lubi regularne stosowanie nawozów wieloskładnikowych. Można uprawiać roślinę jako płożącą, jednak wówczas wymagała będzie ona regularnego odchwaszczania. 

Choroby, szkodniki, chwasty

Kiwano w przeciwieństwie do naszego rodzimego ogórka, całkiem dobrze radzi sobie z chorobami i szkodnikami, dlatego specjalne zabiegi ochronne nie są niezbędne. Rzadko na uprawie pojawiają się mączniaki czy choroby wirusowe, a sporadycznie można zaobserwować mszyce, wciornastki lub mączliki. Podstawową kwestią w zapobieganiu dominacji upraw przez chwasty, jest regularne ich usuwanie. 

Zastosowanie ogórka z kolcami

Kiwano należy do wyjątkowo ciekawych i egzotycznych warzyw, które prezentują się naprawdę imponująco ze swoimi pnączami i kolczastymi owocami. W ogrodzie ogórek z kolcami może zatem pełnić rolę dekoracyjną. Dojrzałe owoce z powodzeniem można spożywać na surowo. Smak miąższu jest kwaskowaty, niezwykle orzeźwiający i przypominający połączenie melona, ogórka i kiwi. Warto pamiętać jednak, że nasion jest w ich wnętrzu więcej aniżeli miąższu (nawet 400-500 sztuk w jednym owocu). W kulinariach ten kolczasty ogórek świetnie sprawdza się w sałatkach, surówkach, deserach, napojach czy daniach rybnych. 

Kiwano - ogórek kiwano

Kiwano – ogórek kiwano, autor: RitaE/pixabay.com

Wartość odżywcza owoców ogórka z kolcami

Owoce ogórka z kolcami są wyjątkowo smaczne i niskokaloryczne. Oferują bogactwo witaminy C, ale i witamin B3, B5, B6 oraz E. Miąższ bogaty jest również w magnez, żelazo, fosfor, cynk. Potas, wapń, mangan i wiele innych pierwiastków.

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!